COD RUTIER 2022. Polițiștii nu vor mai putea suspenda sau anula carnetul pentru greşeli pe care abia le introduseseră în legislaţia rutieră. Guvernanții au hotărât. Iată care sunt noile modificări din legislația rutieră.
Coaliția de guvernare a modificat ordonanța care este în vigoare din februarie, potrivit căreia conducătorii auto agresivi în trafic pot rămâne fără carnet. Din această categorie făceau parte, de pildă, șoferii care foloseau semnalele luminoase și sonore în mod repetat ca să oblige un alt participant la trafic să elibereze banda de circulație. Ori circulau cu mașina la o distanță foarte redusă față de un alt autovehicul, fie reduceau brusc viteza de deplasare fără motiv întemeiat sau foloseau cuvinte/gesturi obscene.
COD RUTIER 2022. Amendă de aproape 3000 de lei pentru şoferii care fac această greşeală în weekend
După noua modificare a Codului Rutier 2022, comportamentul agresiv va fi sancționat doar contravențional. O altă schimbare prevede ca limita de viteză maximă să crească de la 100 km/h la 120 km/h pe drumurile expres. În cazul în care ai avut viteza mai mare de 70 km/ h decât limita admisă, vei rămâne cu o dovadă a permisului de conducere.
De asemenea, pentru șoferii rămași pietoni și care iau examenul, perioada de suspendare a permisului se reduce la o treime, nu cu o treime, cât era în Ordonaţa Executivului. Asta înseamnă că poţi să iei carnetul auto înapoi mult mai repede. Modificările pentru Codul Rutier din 2022 au fost făcute la Comisia de Transporturi, însuşite de Comisia Juridică, urmând să fie votate săptămâna viitoare.
COD RUTIER 2022. Cum este în alte ţări
Dacă ți-ai propus să mergi cu mașina în vacanță, află că nu doar în România sunt șoferi agresivi în trafic. În Grecia, spre exemplu, o destinație turistică populară, există foarte mulți conducători auto cu un comportament inadecvat la volan.
Potrivit unui sondaj european, grecii critică şoferii străini, 91% dintre ei folosind termeni negativi când îi descriu. Mai mult, cetățenii eleni sunt primii şi la capitolul comportament necivilizat în propriile autoturisme. Jumătate dintre ei înjură, claxonează, depăşesc pe partea dreaptă sau chiar sar din maşină să se certe cu un alt participant la trafic.
COD RUTIER 2022. Veşti proaste pentru şoferi, se dublează amenzile pentru maşinile fără rovinietă
Grecia conduce și la folosirea telefonului mobil în mers. Populația deținătoare de permis auto recunoaște că este un pericol în trafic. O treime dintre greci admid că depășesc viteza legală, trec pe culoare roșie a semaforului, nu încetinesc pe drumurile în lucru și nu păstrează distanța de siguranță între vehicule.
COD RUTIER 2022. Amenzi mari pentru românii care circulă cu permisul expirat sau care folosesc buletinul după data expirării. Sancțiunile se aplică începând cu 7 iunie 2022
Documentele expirate în timpul stării de alertă au mai putut fi folosite doar până pe 6 iunie 2022. În timpul stării de alertă, autoritățile au decis ca românii să își poată folosi în continuare documentele personale, chiar și după data expirării acestora.
Starea de alertă a fost ridicată în România pe data de 8 martie 2022, iar cei ale căror documente au expirat au avut la dispoziție 90 de zile pentru a le reînnoi, data limită fiind 6 iunie 2022. Imediat după ridicarea stării de alertă în România, pe 8 martie 2022, autoritățile au atras atenția că documentele expirate trebuie schimbate în termen de 90 de zile, mai exact până pe 6 iunie 2022.
„Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”, arată Legea 55/2020, conform avocatnet.ro.
Astfel, începând cu data de 7 iunie 2022, actele personale expirate în perioada stării de alertă nu mai pot fi folosite, acestea pierzându-și valabilitatea. Românii aflați într-o astfel de situație au avut termen limită până pe 6 iunie 2022 pentru a-și schimba documentele, astfel că începând cu 7 iunie 2022, cei care vor fi prinși asupra lor cu documente expirate vor fi amendați de autorități.
Mai exact, legea prevede ca șoferii ce conduc cu permisul expirat să fie sancționați. În acest caz, Codul rutier impune amenzi cuprinse între 870 și 1,160 de lei pentru conducerea cu permisul de conducere a cărui valabilitate a expirat, faptă care este încadrată în clasa a III-a de sancțiuni.