COD RUTIER 2022. Deputatul PNL Marian Cruşoveanu a declarat, marţi, în cadrul conferinţei internaţionale „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”, că media de alcoolemie admisă la nivelul ţărilor europene este de 0,05 la mie, în timp ce, în România, este 0.08 la mie. Trebuie să modificăm legislaţia şi să tindem spre zero alcool în rândul conducătorilor auto, a precizat parlamentarul liberal.
”Este obligatoriu să adoptăm cât mai repede noua Strategie naţională de siguranţă rutieră, prin care putem să minimalizăm ororile pe care le pot face participanţii în trafic”, a spus deputatul. Marian Cruşoveanu a arătat că la nivelul ţării noastre, ”este necesară atât voinţă politică cât şi măsuri urgente în ceea ce priveşte îmbunăţirea legislaţiei în domeniu.
”Potrivit datelor oficiale, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave, în România, sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum, lipsa şi degradarea indicatoarelor şi a marcajelor rutiere, precum şi prezenţa alcoolemiei peste limita permisă în rîndul conducătorilor auto.
Cod Rutier 2022: Big Brother pe cele mai aglomerate artere, DN1, DN7 şi A2, se montează 600 de camere de supraveghere a traficului
”În ceea ce priveşte alcoolemia conducătorilor auto, ţara noastră pare extrem de permisivă comparativ cu celelalte ţări europene. Dacă media de alcoolemie admisă la nivelul ţărilor europene este de 0,05 la mie, din păcate în România este 0.08 la mie, ceea ce ne indică faptul că trebuie să modificăm legislaţia şi trebuie să tindem spre zero alcool în rândul conducătorilor auto”, a spus el.
COD RUTIER 2022. Deputatul a mai afirmat că în România a existat o schimbare relativă în privinţa reducerii numărului de accidente şi decese rutiere, dar, în timp ce majoritatea statelor europene a atins ţinta de reducere a deceselor cu 50% , România nu a reuşit să atingă acest nivel şi s-a oprit la nivelul de 37%.
Ce prevede actualul Cod Rutier
Legislația în vigoare interzice în mod clar să urci la volan după ce ai consumat băuturi alcoolice. Orice formă de a conduce în stare de ebrietate este ilegală și se pedepsește în conformitate cu prevederile Codului Rutier în vigoare.
Dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 lși 2.900 lei. Ca măsură suplimentară se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Dacă aparatul etilotest va indica o valoare mai mare 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
Această operațiune va fi efectuată doar în prezența unui agent de la „Rutieră”. În același timp, șoferul se va alege cu dosar de cercetare penală.
Dacă șoferul în culpă refuză acest lucru el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau o amendă penală. Dacă este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere îi va fi anulat. Amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun dacă valoarea alcoolemiei depășește 0,8 mg/l.