În acest moment, DRPCIV nu poate efectua, din cauza lipsei de personal, examenele în ritmul necesar, afirmă deputatul Benedek Zakariás. Astfel, proba practică ar urma să poatp fi susținută atât cu ofițeri și agenți de poliție, cât și cu examinatori autorizați, așa cum prevede un proiect de lege inițiat de UDMR.
Proiectul de lege a fost depus astăzi și definește profesia de examinator autorizat, aceasta putând fi exercitată de către orice persoană care are autorizație în domeniul respectiv, nu doar de ofițerii și agenții de poliție.
„Prezentul proiect de lege a fost necesar deoarece Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidații trebuie să aștepte luni de zile pentru a obține o programare l aproba practică, necesară pentru obținerea permisului de conducere.
Inițiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare și facilitarea procedurilor administrative pentru obținerea permisului de conducere”, a expliat inițiatorul proiectului, Benedek Zakariás, vicelider al grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților.
Citește și: Suma infimă plătită de un român pentru un permis de conducere FALS cumpărat de pe internet
Potrivit proiectului de lege, Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, ar fi responsabilă pentru examinarea candidaților.
Pentru ca o persoană să obțină autorizația de examinator, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
„Pentru a obține autorizație de examinator pentru categoriile C sau D, pe lângă condițiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puțin cinci ani de experiență în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică și practică. Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliție, după trei ani de experiență în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, așa cum este în prezent”, a adăugat Benedek Zakariás.
Viceliderul a precizat că DRPCIV o să rămână autoritatea competentă de testare pentru proba teoretică, de emiterea permiselor și de evidența acestora, iar ARR va fi desemnată doar pentru desfășurarea probei practice și autorizarea examinatorilor, conform antena3.ro.
Citește și: COD RUTIER 2022, noi schimbări legislative. Permisul de conducere se va obţine mai greu, dar oriunde în ţară
Proiectul de lege conține o serie de prevederi benefice cu privire la procedurile administrative pentru obținerea permisului de conducere: efectuarea ambelor probe în aceeași localitate nu ar fi obligatorie, în sensul în care candidații, în funcție de reședința lor, de localitatea unde sunt angajați sau studiați, își vor putea alege un centru de examinare diferit pentru susținerea probei.