COD RUTIER 2022. Șoferilor care nu își achită amenzile rutiere în termen de 60 de zile de la emiterea lor ar putea să li se suspende permisele de conducere, dacă o propunere legislativă înregistrată recent la Senat va ajunge să devină lege. Măsura este menită să îi oblige pe șoferi să își achite datoriile și să crească încasările de amenzi la bugetele autorităților locale.Prin propunerea legislativă se urmărește introducerea mențiunii că suspendarea permisului va fi posibilă până la achitarea amenzii, dacă aceasta nu a fost platită în termen de 60 de zile de la sancționare.
COD RUTIER 2022. Ministrul de Interne, semnal de alarmă pentru şoferi: „Asistăm la un adevărat carnagiu pe şosele”
Mai exact, șoferii care sunt amendați vor avea la dispoziție 60 de zile pentru a plăti amenda rutieră, dacă depășesc acest termen, chiar și cu o zi, li se va suspenda permisul. Această suspendare va fi în vigoare până în momentul în care vor achita datoria avută.
COD RUTIER 2022. Reamintim că, potrivit OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, amenzile pot fi achitate la jumătate din cuantumul lor în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal de constatare.
Cod Rutier 2022 Cât este amenda pentru șoferii care nu au kit-ul de siguranță. Trusa medicală, triunghiuririle şi stingătorul trebuie să fie omologate
Inițiatorii propunerii susțin că, pe lângă numeroasele accidente rutiere ce au loc în țara noastră, o altă problemă o reprezintă și nivelul scăzut de achitare a amenzilor rutiere de către șoferi, ceea ce aduce mai puțin bani în bugetele autorităților locale.
Cod rutier 2022. Vești proaste pentru șoferi! Românii pot primi amenzi și de 500 de lei pentru un obicei banal! Mare grijă!
COD RUTIER 2022. Reamintim că, din 27 februarie, o serie de amenzi prevăzute de Codul rutier au fost majorate, fiind introduse și ale sancțiuni noi, pentru condusul agresiv. Lista completă a schimbărilor din Codul Rutier:
Va fi considerat comportament agresiv în trafic schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, în scopul depășirii unui autoturism sau a unui rând de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei auxiliare, sau a frânei de mână.
Utilizarea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe roată, în cazul motocicletelor etc. În cazul unui comportament agresiv în trafic, proiectul Guvernului stabilește amenzi din clasa a doua de sancțiuni, patru sau cinci puncte de penalizare, respectiv între 580 și 725 de lei.
Șoferii care întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendă, amenzi din clasa a patra de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei. Odată cu aplicarea măsurilor din proiectul de ordonanță, acești șoferi vor primi și sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 120 de zile.
Șoferii care obișnuiesc să circule pe banda de urgență, din diverse motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile de acum. Sancțiunea complementară de penalizare pe puncte de penalizare, trei puncte de penalizare, va fi înlocuită cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
Proiectul prevede majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.
Proiectul vizează majorarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor privind manevra de depășire de la 580 – 725 de lei, cât este acum amenda, la 870 – 1.160 de lei. Perioada de suspendare a permisului de conducere se majorează de la 30 la 60 de zile.
Proiectul reglementează interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, ca urmare a condamnării penale pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere în România, pentru titularul unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină.
Depășirea limitei legale de viteză cu mai mult de 70 km/ ha va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.
Dacă nu proprietarul mașinii este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să furnizeze autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria cărții de identitate.
Va fi posibilă susținerea examenului de circulație, care reduce perioada de suspendare, pentru orice serviciu de poliție rutieră.
Proiectul prevede că șoferul unui autoturism parcat pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când îl părăsește, că a aplicat frâna auxiliară, a oprit motorul și a angrenat o treaptă de viteză, altfel riscă să fie penalizat.
Lipsa unei polițe RCA valabile, fie în original, fie copie, poate duce la amenzii cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, conform Codului Rutier 2022