COD RUTIER 2022. Sunt mai multe situații în care este necesară plata unei taxe de permis auto, începând cu cele pentru obținerea primului permis auto, după promovarea examenelor teoretice și practice, și continuând cu cele în care se modifică domiciliul ori numele deținătorului sau permisul trebuie înlocuit, pentru că a atins data limită de valabilitate.
COD RUTIER 2022. În ce situaţii ţi se ia permisul pentru 90 de zile. Toţi românii trebuie să afle asta!
La acestea se pot adăuga situațiile neplăcute în care permisul este pierdut sau distrus și este necesar un document nou. Îți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre fiecare situație în parte.
Puțini dintre cei care fac școala de șoferi știu că, după ce vor fi admiși la ambele probe, cea teoretică și cea practică vor avea de plătit o taxă obligatorie. Așadar, toți tinerii care își doresc să devină șoferi vor trebui să scoată din buzunar suma de 89 de lei.
Este important de precizat că această taxă nu se aplică doar în cazul celor care susțin examenul auto. Și persoanele care au deja un permis de conducere care a expirat sau cei care și-au pierdut permisul auto, dar și cei care vor să obțină o altă categorie de permis trebuie să plătească această taxă în valoare de 89 RON.
Citeşte şi COD RUTIER 2022. O nouă schimbare majoră, toţi şoferii aplaudă decizia
„Taxa este în valoare de 89 de lei. Această sumă va fi plătită de cursantul care a fost declarat admis la ambele probe – teoretică și practică. Taxa preschimbare permis trebuie achitată de persoanele cărora le-a expirat permisul de conducere. Procedura de preschimbare permise auto la expirarea termenului de valabilitate implică o serie specifică de acte, dar taxa pentru permis are aceeași valoare de 89 de lei. Tot 89 de lei achită și conducătorii auto care au un permis auto valabil și obțin, în urma cursurilor, a testelor și a examenului pe traseu, o nouă categorie”, arată o analiză recentă realizată de autovit.ro.
COD RUTIER 2022.Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor
Taxe pentru permise de conducere, certificate de inmatriculare si autorizatie de circulatie provizorie
Contravaloarea permisului de conducere – 89 lei, certificatului de înmatriculare – 49 lei, autorizației de circulație provizorie – 13 lei, se încasează în contul BCR , CEC BANK și rețeaua de Statii de Plata SelfPay.
Detalii: Redirecţionare pagină web RA-APPS
Terminalele de plată sunt amplasate în unitățile BCR, CEC Bank și în rețeaua de Statii de Plata SelfPay situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universități (https://selfpay.ro/localizare).
Pentru plata tarifelor se utilizează următoarele mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente – în curs de operaționalizare, mandat poștal, alte mijloace de plată, prevăzute de lege.
Reamintim faptul că plata acestor taxe nu mai poate fi achitată în numerar la ghiseele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor !
După ce ați depus documentele și ați achitat taxele respective, termenul de livrare a permisului de conducere de către DRPCIV variază de la 5 la 15 zile calendaristice. Trebuie precizat faptul că procedura emiterii în regim de urgență a permisului de conducere nu este posibilă. Eliberarea va fi realizată în ordinea solicitării.
Eliberarea efectivă se face la ghișeele Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor județene competente sau prin Prioripost – la adresa de domiciliu indicată.
Cod rutier 2022. Valabilitate taxă permis auto
Este important de știut că taxa pentru primul permis are valabilitate nelimitată. Taxa este depusă înainte de dobândirea dreptului de a conduce, care se obține în urma testului teoretic și a probei practice, astfel că aceasta rămâne valabilă până la momentul confirmării statutului de conducător auto, corespunzător categoriei pentru care s-a aplicat.
În cazul preschimbării sau al solicitării unui nou document, taxa este valabilă până în momentul ridicării noului document.
Din momentul depunerii documentelor și al achitării taxelor de către solicitant, termenul de livrare a permisului de conducere de către Direcția Regim Permise de Conducere Auto și Înmatriculări variază de la 5 la 15 zile calendaristice.
Este bine de știut că procedura emiterii în regim de urgență nu este posibilă, eliberarea fiind realizată în ordinea solicitării. Eliberarea efectivă se face la ghișeele Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor județene competente sau prin Prioripost – la adresa de domiciliu indicată.