Cod Rutier 2022 modificat. Transportul alternativ este încurajat în întreaga lume, dar pentru a circula prin oraș pe bicicletă sau trotinetă vei avea nevoie de infrastructură. Bucureștiul nu stă foarte bine la capitolul piste de biciclete, dar oficialitățile fac eforturi. Încă din vara lui 2021, s-a aprobat introducerea semnului de circulație bike box. Acesta este un marcaj care va fi implementat la semafoarele din intersecțiile mari.
Șoferii care tranzitează Capitală trebuie să fie cu ochii în patru la un semn nou de circulație care a apărut deja în intersecțiile aglomerate. Este vorba despre Bike Box, un marcaj aprobat de autorități pentru a le oferi bicicliștilor mai multă siguranță în trafic.
Marcajul Bike Box apare la intersecțiile semaforizate în zonele unde sunt trecerile de pietoni unde se poate efectua virajul la stânga. Măsura vizează siguranță persoanelor care folosesc biciclete și trotinete.
Pătrunderea mașinilor în zonele cu bike box este interzisă, atunci când semaforul arată culoarea roșie. În intersecțiile în care există acest semn, doar bicicletele și trotinetele vor putea să stea pe loc la semafor, în interiorul spațiului marcat.
COD RUTIER 2022: Şase din zece şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice fac accidente
„Bike box-ul reprezintă o zona bine delimitată, constând într-un marcaj în formă pătrată, cu o bicicletă în mijloc, care va apărea pe carosabil. Principalul rol al acestor marcaje este să-i ajute pe cei care se deplasează pe două roți, prin crearea unui spațiu de stocare a bicicletelor care efectuează virajul la stânga. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acrosati de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament”, transmite Primăria Capitalei.
Cod rutier 2022 Ce înseamnă marcajul Bike Box
Bike box reprezintă o zonă bine delimitată, constând în niște pătrate cu o bicicletă desenată în mijloc, ce vor apărea pe carosabil. Marcajele vor avea o lungime de trei metri. Principalul rol al acestora este de a-i ajuta pe cei care se deplasează pe două roți. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate.
Noile marcaje au fost aprobate în ideea de a-i încuraja pe bucureșteni să se deplaseze mai des pe două roți.
Pătrunderea mașinilor în zonele cu Bike Box este interzisă, atunci când semaforul arată culoarea roșie. În intersecțiile în care există acest semn, doar bicicletele și trotinetele pot sta pe loc la semafor, în interiorul spațiului marcat.
Acest fel de marcaj vine în întâmpinarea celor care utilizează biciclete și trotinete pe care îi ajută să se încadreze pe banda dorită, având suficient timp pentru a efectua viraje în intersecțîi. De asemenea, în intersecțiile cu acest tip de marcaj, bicicliștii sunt încurajați să treacă în fața mașinilor, la semafoare, pentruia fi cât mai feriți de riscul de a fi acroșați de mașinile care pleacă în viteză de la semafor.
Cod Rutier 2022. Amenzi de 3000 de lei dacă ai montat greşit suportul de telefon lângă volan
„Bike Box” a fost aprobat în Comisia Tehnică Rutieră a Primăriei Municipiului București încă din 2021 scopul acestora este de a încuraja deplasarea cetățenilor cu alte mijloace de transport decât autoturismele pentru a reduce în acest fel din poluare și aglomerație.
Șoferii sunt obligați ca atunci când ajung la semafor în astfel de intersecții să rămână în spatele marcajelor Bike Box unde au voie să staționeze doar bicicliștii sau cei care se deplasează cu trotineta.
Conducătorii auto care nu respectă regulile semnului Bike Box riscă o amendă mare, ce poate ajunge la valoarea de 750 de lei și suspendarea permisului de conducere, pentru 30 de zile. Noul marcaj a fost introdus deja în Codul Rutier.
Semnul bike box există de ani buni în Viena și a fost introdus, pentru început, în București, protejându-i pe cei care se deplasează cu bicicletele. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acroșați de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament. În același timp, bike box îi va ajuta pe bicicliști să se încadreze pe banda dorită. Spre exemplu, vor avea suficient timp pentru a face viraje în intersecții.