COD RUTIER 2022. Conducătorii auto care au de gând să circule pe drumurile publice cu permisul expirat, ar trebui să se gândească de două ori înainte.
Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Pentru anul 2022 însă, valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere.
Potrivit articolului 98 din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier), clasa a III-a de sancțiuni prevede de la 6 la 8 puncte-amendă.
Astfel, șoferii care sunt opriți de către polițiști în trafic și au permisul de conducere expirat sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 (pentru 6 puncte-amendă) și 1.160 de lei (pentru 8 puncte-amendă).
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.
Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.
În cazul în care, plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.
Unde se plăteşte amenda pentru permisul auto expirat în 2022
Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție.
Instituţia va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.
Şoferii ar trebui să fie mai atenţi atunci când pleacă de acasă. În cazul în care au plecat la drum fără permis, ei riscă o amendă usturătoare, la un simplu control de rutină.
De asemenea, dacă nu pot prezenta permis auto poliţistului de circulaţie, conducătorii auto se pot trezi şi cu puncte-amendă.
În cazul în care aveţi permis, dar l-aţi uitat acasă, nu este caz penal, iar agentul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă aveți permis de conducere. În schimb, amenda este mare.
Potrivit legii, şoferii trași pe dreapta la un simplu control trebuie să prezinte agenţilor de la Poliţia rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, ei se pot alege cu o amendă.
Anul acesta au avut loc destule modificări ale Codului rutier și ar fi bine să le știi. Codul rutier a suferit o serie de modificări importante care, în primul rând, cresc amenzile pentru abateri existente. Cu alte cuvinte, poți ajunge să plătești mai mult pentru o abatere care înainte de această modificare costa mai puțin.
Mai mult, au fost adăugate mai multe amenzi noi. Perioada de suspendare a permisului a crescut și ea de la 90 de zile, cât era înainte, la 180 de zile pentru anumite fapte grave.
Mai mult, perioadele de suspendare a permisului nu se mai pot suprapune, ci se adună, fără a exista o limită maximă.
OG 1/2022 aduce, printre altele, înăsprirea amenzilor din Codul rutier, mai exact, cele pentru următoarele contravenții:
Amenzi noi sunt prevăzute pentru: