COD RUTIER 2022. Verifică bine înainte de a pleca în minivacanţa de 1 Mai. Rişti amenzi mari

Șoferii care circulă pe drumurile publice cu permisul de conducere expirat riscă o amendă usturătoare dar și puncte de penalizare. Cu amendă de până la 1.160 de lei se pot alege și conducătorii auto care nu au asupra lor și nu prezintă polițiștilor, la cererea acestora, permisul de conducere, documentul de identitate sau de înmatriculare.
Filip Stan
29 apr. 2022, 10:01
COD RUTIER 2022. Verifică bine înainte de a pleca în minivacanţa de 1 Mai. Rişti amenzi mari

COD RUTIER 2022. Conducătorii auto care au de gând să circule pe drumurile publice cu permisul expirat, ar trebui să se gândească de două ori înainte.

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Pentru anul 2022 însă, valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 de lei pentru sancţiunile rutiere.

Potrivit articolului 98 din OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier), clasa a III-a de sancțiuni prevede de la 6 la 8 puncte-amendă.

Astfel, șoferii care sunt opriți de către polițiști în trafic și au permisul de conducere expirat sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 (pentru 6 puncte-amendă) și 1.160 de lei (pentru 8 puncte-amendă).

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.

COD RUTIER 2022. Şoferii rămân fără permis dacă întârzie plata amenzilor!

Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.

În cazul în care, plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.

Unde se plăteşte amenda pentru permisul auto expirat în 2022

Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție.

Instituţia va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.

Şoferii ar trebui să fie mai atenţi atunci când pleacă de acasă. În cazul în care au plecat la drum fără permis, ei riscă o amendă usturătoare, la un simplu control de rutină.

De asemenea, dacă nu pot prezenta permis auto poliţistului de circulaţie, conducătorii auto se pot trezi şi cu puncte-amendă.

COD RUTIER 2022. Veşti proaste pentru şoferi: permisul suspendat se recuperează mai greu. Tot ce trebuie să ştii dacă ai rămas fără carnet

În cazul în care aveţi permis, dar l-aţi uitat acasă, nu este caz penal, iar agentul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă aveți permis de conducere. În schimb, amenda este mare.

Potrivit legii, şoferii trași pe dreapta la un simplu control trebuie să prezinte agenţilor de la Poliţia rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, ei se pot alege cu o amendă.

Anul acesta au avut loc destule modificări ale Codului rutier și ar fi bine să le știi.  Codul rutier a suferit o serie de modificări importante care, în primul rând, cresc amenzile pentru abateri existente. Cu alte cuvinte, poți ajunge să plătești mai mult pentru o abatere care înainte de această modificare costa mai puțin.

Mai mult, au fost adăugate mai multe amenzi noi. Perioada de suspendare a permisului a crescut și ea de la 90 de zile, cât era înainte, la 180 de zile pentru anumite fapte grave.

Mai mult, perioadele de suspendare a permisului nu se mai pot suprapune, ci se adună, fără a exista o limită maximă.

COD RUTIER 2022, ce a fost modificat

OG 1/2022 aduce, printre altele, înăsprirea amenzilor din Codul rutier, mai exact, cele pentru următoarele contravenții:

  • circulația nejustificată a unui autovehicul pe banda de urgență a autostrăzii, ceea ce presupune o creștere a amenzii de la un cuantum cuprins între 580 și 725 lei la 1.305-2.900 lei;
  • depășirea neregulamentară – sancționabilă cu amendă cuprinsă între 870 – 1.160 lei (de la 580 – 725 lei, cât era înainte), iar dacă în urma manevrei de depășire neregulamentară se produce un accident cu pagube materiale, amenda urcă până la cuantumul cuprins între 1.305 și 2.900 lei;
  • nerespectarea acordării de prioritate, atât a pietonilor aflați pe trecerea de pietoni, cât și a vehiculelor îndreptățite, până la 870-1.160 lei. Dacă în urma nerespectării se produce un accident, cuantumul amenzii crește la o valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei.

Amenzi noi sunt prevăzute pentru:

  • șoferii care au un comportament agresiv atunci când conduc mașini pe drumuri publice, între 580 sau 725 de lei. Însă, dacă din această cauză se produce un accident, amenda e cuprinsă între 870 și 1.160 de lei;
  • depășirea vitezei cu mai mult de 70 km/h față de limita prevăzută pentru sectorul de drum respectiv, între 1.305 și 2.900 lei, căreia i se adaugă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

Sancțiuni complementare mai dure sunt acordate, în plus față de amenzile majorate sau nou-introduse, pentru:

  • nerespectarea regulilor de circulație pe autostradă, respectiv întoarcerea sau mersul cu spatele, perioada de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule a crescut de la 90 zile la 120;
  • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație, de la 60 la 90 de zile;
  • nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, de la 90 la 120 de zile;
  • nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate pietonilor de la 30 la 60 de zile.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Orașul în care casele costă doar 1 euro. Se află la mai puțin de 5 ore de România, are peisaje superbe, iar aici poți duce o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Meciul România – Kosovo din Liga Națiunilor, întrerupt din cauza retragerii oaspeților
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara