COD RUTIER 2022. Proiectul de lege care poate modifica codul rutier prevede ca drumurile publice din România să fie monitorizate video de Poliţia Română, astfel încât contravenţiile şoferilor să fie constatate automat, la fel ca şi aplicarea amenzilor.
Fără să fie discutat în plen şi supus votului, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, zilele trecute. Proiectul face referire la dezvoltarea unui sistem de camere de supraveghere la nivel naţional, operat de Poliţia Română, astfel încât şoferii care încalcă legea să fie amendaţi automat în baza imaginilor filmate de camerele de supraveghere, fie ele fixe sau mobile.
Cod Rutier 2022. Ce se va întâmpla cu punctul de amendă de anul viitor! Proiectul de OUG e pe masa guvernanților
Sistemul video ar urma să trimită automat la adresa proprietarului autoturismului filmat când încalcă regimul rutier o fotografie care să servească drept probă, împreună cu procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, se arată în proiectul de lege adoptat de Senat.
COD RUTIER 2022. Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail, iar amenzile vor fi achitate într-un cont nou special creat în acest sens.
Codul Rutier 2022: Vestea bună este că punctul de amendă s-a plafonat
Prin intermediul OUG 130/2021, Guvernul a stabilit plafonarea în continuare a valorii punctului de amendă, măsură începută în 2018. Punctul de amendă este fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022. Nu este exclus nici ca valoarea să se mențină neschimbată și în 2023, dar trebuie să așteptăm până la finele anului viitor o eventuală confirmare în acest sens.
Taxa de parcare creşte cu 500% în Bucureşti. Lista tarifelor pe zone
Având în vedere faptul că punctul de amendă, în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere, reprezintă, potrivit Codului rutier, “10% din salariul minim brut”, valoarea lui ar fi trebuit, începând de luna viitoare, să se majoreze. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar fi trebuit să fie, din 1 ianuarie 2022, 255 de lei, dacă autoritățile nu ar fi intervenit, conform avocatnet.ro.
Ca referință, salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 a fost fixat în luna octombrie a acestui an la 2550 de lei. La ora actuală, salariul minim brut pe țară are valoarea de 2300 de lei. Modificarea detaliată mai sus intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022 pentru că a fost publicată în Monitorul Oficial.