COD RUTIER 2023. Oricine a obținut permisul de conducere ar trebui, teoretic, să cunoască toate semnele rutiere și semnificația lor. În practică, însă, acest lucru nu se întâmplă întotdeuna, deoarece unele indicatoare sunt noi, iar altele sunt mai puțin frecvente. În plus, fiecare ţară are şi indicatoare specifice.
COD RUTIER 2023. Traficul în Germania este reglementat de peste 500 de semne rutiere diferite. Cu toate acestea, din cauza numărului mare de simboluri diferite, utilizatorii drumurilor se confruntă adesea cu semne rutiere pe care nu le cunosc sau le interpretează greșit. Unul dintre ele este, de exemplu, semnul punct roșu, care poate fi găsit în principal pe indicatoarele de pe drumurile de țară și autostrăzile aglomerate.
Acesta este un indicator special, care într-un cadru negru pe fundal alb, prezintă o săgeată neagră în centru și un punct roșu deasupra acesteia.
Cod rutier 2023. Ultima schimbare îți aduce 400 lei amendă imediat ce ieși din parcare. Reglementarea nouă, deja în Monitorul oficial
În general, semnele rutiere cu cadru negru și fundal alb reprezintă avertismente, iar prezența unei săgeți indică direcția de urmat. Culoarea roșie este asociată cu interdicțiile, așa că semnul indică faptul că șoferii nu trebuie să continue pe drumul drept, ci să respecte direcția indicată de săgeată.
Pe drumurile din Germania, punctul roșu este întâlnit cel mai des pe indicatoarele cu săgeți și pe semnele de direcție de pe autostrăzi sau alte drumuri principale. Acesta are rolul de a informa șoferii că urmează un ocol pe care trebuie să îl facă pentru a evita o zonă sau o parte a rețelei rutiere în care traficul este congestionat.
Așadar, punctele roșii marchează așa-numita „rută roșie”, care reprezintă o rută ocolitoare. Aceasta permite conducătorilor auto să ajungă cât mai repede posibil la următoarea ieșire de pe autostradă în direcția de destinație, evitând astfel porțiunile de drum cu blocaje frecvente.
Un exemplu relevant este situația din Bavaria, unde un astfel de traseu ocolitor este situat în apropiere de Regensburg, lângă tunelul Pfaffensteiner, locul în care se formează ambuteiaje lungi ce pot ține șoferii în trafic o perioadă îndelungată.
Cod rutier 2023. Schimbări majore pentru înmatricularea maşinilor şi preschimbarea permiselor
În iulie, România a adoptat o nouă lege care obligă administratorii drumurilor să amplaseze indicatoare de avertizare în zonele cu risc de roaming involuntar. Această măsură are ca scop informarea șoferilor cu privire la pericolul pe care îl reprezintă schimbările bruște de direcție în aceste zone.
Conform actului normativ, panourile amplasate sub indicatoarele de intrare în localitățile aflate în zonele de risc de roaming involuntar trebuie să conțină mesaje de atenționare. Textul acestor mesaje trebuie scris cu majuscule, cuvântul „ATENȚIE!” fiind scris cu roșu, iar „RISC DE ROAMING INVOLUNTAR” cu negru.
Această măsură vine ca urmare a necesității de a asigura siguranța rutieră și de a preveni accidentele ce pot apărea în urma modificării bruste a direcției de mers. În cazul nerespectării acestor prevederi, legislația prevede și sancțiuni.
COD RUTIER 2023. Acesta este unul dintre indicatoarele de avertizare din Codul rutier. Acest indicator arată că urmează un pod îngust pe drumul ales de tine. De asemenea, semnul atenționează șoferul că trebuie să încetinească și să aibă grijă la mașinile din trafic. Este recomandat să îți verifici traiectoria înainte de a pleca de acasă și să încerci să alegi cel mai sigur traseu pe care îl ai în vizor până la destinație, scria gandul.ro.
În Codul rutier sunt reglementate mai multe tipuri de semne de circulație, respectiv indicatoare și marcaje rutiere, printre care:
COD RUTIER 2023. Potrivit publicațiilor de specialitate, indicatorul „Drum îngustat pe ambele părți” se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părți cu cel puțin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto poate preventiv să reducă viteză, iar manevrele de oprire, staționare, mersul înapoi și întoarcerea sunt interzise. Depășirea este permisă.
În categoria semnelor de circulație de avertizare intră:
Triunghiul roșu cu bulina neagră este un semn de circulație, care apare în intersecțiile și pe drumurile fără vizibilitate, mai exact în locurile unde s-au produs mai multe accidente rutiere. Astfel de indicatoare au fost montate inițial în București, în 30 de locuri cu intersecţii şi drumuri în care se produceau des accidente. Apoi, numărul lor a cresut, fiind montate în toată țara. De exemplu, triunghiul roșu cu bulina neagră a apărut în curba de pe Dealul Feleacului din Cluj, care a înregistrat 9 decedaţi și 10 răniţi, în doar 10 accidente. De asemenea, se află lângă Podul Ciurel, unde au avut loc numeroase salturi pe şinele de tramvai.
Anunţ important pentru şoferi: Un NOU SEMN DE CIRCULAŢIE amplasat de astăzi în Bucureşti
Acest indicator rutier poate fi găsit în toate țările europene, în unele fiind însoțit de panoul pe care scrie ”accident black spot “. Indicatorul rutier cu triunghi roșu și bulină neagră face parte din seria de indicatoare de avertizare. Acesta semnalează o zonă cu risc ridicat de accident. Mai exact, indică un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de cinci ani consecutivi, s-au înregistrat minimum zece accidente grave de circulație, soldate cu cel puțin zece persoane decedate sau rănite grav.
La întâlnirea acestui indicator este recomandată reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenției și evitarea efectuării oricăror manevre riscante. Indicatorul rutier cu triunghi roșu și bulină neagră face parte din seria de indicatoare de avertizare.
Semnificația indicatoarelor de avertizare
Există aproximativ 50 de indicatoare rutiere de avertizare. De regulă, acestea sunt reprezentate de un triunghi roșu, în interiorul căruia se află, pe fundal alb, un semn (de exemplu, o bulină neagră, un animal, o săgeată etc.). Astăzi vom vorbi despre cele mai întâlnite indicatoare rutiere de avertizare.
Atenţie mare la acest INDICATOR RUTIER. Vă poate aduce amenzi mari
Un indicator frecvent întâlnit este cel care arată curba la dreapta sau curba la stânga. Primul se montează cu circa cel mult 200 de metri înainte de o curbă la dreapta. Fiind un semn de avertizare, şoferii nu sunt obligaţi să facă ceva anume (decât în cazul în care există un panou adiţional), însă nu au voie să oprească, să staţioneze pe carosabil, dar nici să întoarcă sau să depăşească în lipsa unei vizibilităţi foarte bune. De regulă, dacă în zona curbelor fără vizibilitate, panoul este adiţionat unui marcaj compus din linii continue. Indicatorul ce semnalează curbă la stânga se montează la minim 200 de metri de o curbă la stânga. Datoria şoferilor este aceea de a reduce viteza de deplasare şi de a nu executa manevre de depăşire, de mers înapoi sau de întors, atât timp cât vizibilitatea în respectiva curba nu este prea bună.
COD RUTIER 2023: Greşeala care vă poate aduce amenzi de 725 de lei în weekend
Semnul de circulație ce indică drum cu denivelări informează şoferii că în următorii 100-200 de metri vor întâlni porţiuni denivelate de drum, motiv pentru care ei trebuie să circule cu atenţie şi să reducă viteza pentru a nu produce accidente. De asemenea, indicatorul „Denivelare pentru limitarea vitezei” se montează cu scopul de a micşora viteza de deplasare în zonele intens circulate de copii, precum şi pe străzile secundare, în locurile în care se produc frecvent accidente rutiere ca urmare a excesului de viteză.
Indicatorul „Presemnalizare trecere de pietoni” atenţionează şoferii cu privire la existenţa unei treceri de pietoni în următorii 50-150 de metri. Conducătorilor li se recomandă să reducă din timp viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită.
Indicatoare des întâlnite sunt și „Vânt lateral”, „Circulaţie în ambele sensuri” și „Alte pericole”. „Vânt lateral” indică şoferilor că zona imediat următoare este cunoscută pentru curenţii foarte puternici de aer (vânt), care o străbat. Şoferii trebuie să circule cu viteză redusă şi să fie precauţi la trecerea pe lângă vehicule cu gabarit foarte mare, întrucât exista riscul de formare a fenomenului de absorbţie. Indicatorul ce semnalează „Circulaţie în ambele sensuri” se amplasează la ieşirea de pe străzile cu circulaţie într-un singur sens şi are rolul de a îi atenţiona pe şoferi cu privire la circulaţia în ambele sensuri.
„Alte pericole” se amplasează anterior unei zone în care există riscuri pentru cei care se deplasează într-o maşină, riscuri care nu au un indicator specific. Întâlnirea acestui indicator pe sensul de mers implică o creştere a atenţiei şi o scădere a vitezei de deplasare.
COD RUTIER 2023. Un nou semn rutier. Amenzi de 725 de lei pentru cei care nu respectă regula
Cod rutier 2023. Un nou tip de marcaj rutier va apărea pe marile bulevarde din Bucureşti, iar cei care nu-l vor respecta vor primi amenzi mari. Mai exact, în intersecţii, primii trei metri după semafor vor fi rezervați exclusiv bicicliștilor și trotinetiștilor, potrivit digi24.ro.
Șoferii nu vor putea opri pe acest spațiu și vor ceda prioritate celor două categorii de participanți la trafic. Conducătorii auto se arată nemulțumiți și spun că Primăria Capitalei ar fi trebuit să facă piste speciale bicicliștilor, nu să le dea prioritate pe străzi. De cealaltă parte, bicicliștii par mulțumiți de noul marcaj rutier.
Potrivit Codului Rutier, şoferii care vor opri pe marcajul destinat bicicliștilor și celor cu trotinetă vor putea fi amendați cu 725 de lei și le va fi suspendat permisul pentru 30 de zile.
Cod rutier. Se pregătesc noi amenzi usturătoare pentru şoferii care nu respectă legea
Cod rutier 2021: Amenzi de 725 de lei pentru cei care nu respectă regula
Inițiatorul acestei măsuri spune că proiectul său va aduce beneficii Capitalei. „Încurajarea mobilității și deplasării alternative în București, încurajarea oamenilor să folosească mai mult bicicleta în deplasările din oraș, pentru că foarte multă lume se teme în momentul de față să circule pe marile bulevarde”, spune Nicorel Nicorescu, consilier la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Codul Rutier 2021: Trotinetele electrice reglementate în noul Regulament
Potrivit prevederilor OUG 13/2020, trotinetele electrice pot fi conduse doar de cei care au cel puțin 14 ani, iar tinerii care nu au împlinit încă 16 ani trebuie să poarte cască de protecție. Trotinetele electrice vor putea fi folosite doar pe pistele de bicicletă, iar dacă ele nu există, ele vor putea fi folosite doar pe drumurile din orașe, din moment ce Codul rutier stabilește, în prezent, că acestea se pot deplasa „numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”.
Așadar, trotinetele nu pot fi folosite pe trotuare, decât atunci când viteza maximă constructivă nu depășește 6 km/h Știm deja, nimeni nu ar cumpăra o astfel de trotinetă electrică. Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. La valoarea actuală a punctului de amendă, acest lucru înseamnă o valoare a amenzilor între 870 și 1.160 de lei.
Noua limită de viteză
Avem un nou prag de viteză, pentru care se aplică o perioadă de suspendare a permisului de 120 de zile. Este vorba de depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteza. Pe lângă asta, se aplică și cea mai usturătoare amendă, din clasa a IV-a de sancțiuni. Desigur, amenda se reduce cu 50%, dacă este plătită într-un interval de 15 zile, conform prevederilor.
Circulația pe autostradă
Am văzut ce înseamnă comportamentul inadecvat și chiar periculos al unor șoferi care circulă pe autostrăzile din România. Astfel, Codul Rutier vine cu prevederi noi în privința întoarcerii și mersului pe contrasens, care duce automat la suspendarea permisului pe 120 zile, fără drept de reducere a perioadei de pedeapsă.
Totodată, conducerea fără motiv întemeiat pe banda de urgență va fi acum amendată mai sever (clasa a IV-a de puncte-amendă), respectiv cu o sancțiune nouă: permis suspendat pentru 90 de zile.
Traversarea căilor ferate
S-a majorat și sancțiunea privind traversarea neregulamentară a căilor ferate. Astfel, suspendarea dreptului de a conduce se mărește la 120 de zile, respectiv este prevăzută o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.
Depășirile neregulamentare
O altă schimbare importantă în Codul Rutier vizează efectuarea depășirilor neregulamentare, care acum sunt sancționate mai aspru. Prin urmare, clasa de sancțiuni a urcat o poziție, la 6-8 puncte de amendă, dar s-a mărit și perioada de permis suspendat, la 60 de zile.