Cod rutier 2023. Artificiul prin care MAI măreşte cuantumul amenzilor şi la 14.500 de lei

Prin modificarea legislativă propusă acum, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să schimbe mecanismul de calculare a valorii punctului-amendă.
Filip Stan
24 oct. 2023, 10:58
Cod rutier 2023. Artificiul prin care MAI măreşte cuantumul amenzilor şi la 14.500 de lei

Cod rutier 2023. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din venitul minim brut pe economie, fiind inghetat la valoarea venitului minim brut din 1 februarie 2017, 1450 lei, adica 145 lei per punct amenda, stabilit prin OUG 130/2021.

MAI a venit cu o propunere de mărire a amenzilor rutiere cu 20 de lei. Un proiect de ordonanță al Ministerului de Interne prevede majorarea punctului de amendă la 165 de lei, acesta fiind plafonat la nivelul de 145 de lei încă din 2017, respectiv 10 la sută din salariul minim brut de la acea vreme. Anii următori, deși salariul minim pe economie a continuat să crească, toate guvernele au preferat să prelungească această plafonare. Plafonarea la 145 de lei este în continuare valabilă până pe 31 decembrie 2023. Amintim că punctul-amendă se calculează în raport cu salariul minim. Potrivit Codului rutier, punctul-amendă e cel care stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”.

Cod rutier 2023. Un şofer amendat după ce i-a dat flash-uri unui polițist în trafic a scăpat de sancţiune
Salariul minim brut pe economie a fost majorat cu 10 procente, începând cu data de 1 octombrie 2023, la nivelul de 3.300 de lei. Un calcul simplu arată că dacă punctul-amendă ar fi astăzi de 10% din salariul minim, sancțiunea pentru nepurtarea centurii ar fi, de exemplu, 660 de lei, adică două puncte de amendă, iar depășirea cu 40 km/h a vitezei limită, 6 puncte de amendă, ar costa 1.980 de lei. Experții în domeniu spun că aceste pedepse ar avea caracter disuasiv pentru participanții la trafic, această metodă funcționând foarte bine de ani buni în țările occidentale.

Prin modificarea legislativă propusă acum, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să schimbe mecanismul de calculare a valorii punctului-amendă.

Astfel, punctul de amendă va fi de 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în prezent. Este o scădere procentuală, dar va fi o creștere în bani a punctului-amendă, la 165 de lei (5% din 3.300 de lei), deoarece ar dispărea plafonarea. Conform expunerii de motive a documentului, schimbările vin „în vederea evitării practicii de plafonare anuală a valorii punctului-amendă”.

Cod rutier 2023. Normele legale în vigoare stabilesc cinci clase de amenzi ultima fiind pentru persoanele juridice, astfel:

-clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);

-clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);

-clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);

-clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);

-clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Cod rutier 2023. Şoferii neatenţi pot rămâne 3 luni fără permis, s-a schimbat legea. Recidiviştii, 6 luni pietoni!

Fostul șef al Direcției Rutiere din Poliția Română, Lucian Diniţă, a explicat că până acum plafonarea punctului-amendă a fost folosită ca instrument electoral, dar nici modificarea propusă acum nu va schimba situația. „Niciun partid aflat la putere nu a mărit această cotă a amenzilor mai ales cu un an înainte de alegeri, așa se întâmplă de ani buni. Acum, de fapt, amenda rămâne la aproape același nivel. O creștere de 20 de lei la punctul-amendă este un nimic. Pe de altă parte, procedura de validare și încasare a amenzilor este total ineficientă. De exemplu, un cetățean care primește o amendă o poate contesta la judecătorie, iar procesele trenează și cu anii.

În tot acest timp, ANAF nu îl poate executa pe contravenient pentru că nu are o hotărâre definitivă și uite așa, în timp, se duce caracterul disuasiv al amenzii. România e singura țară din Europa care are acest sistem de contestare a unei amenzi și, atenție, la noi sunt contestate în instanță aproape trei sferturi din totalul amenzilor. În tot Occidentul, în orice localitate mai mare există un judecător de instrucție care, între altele, are și misiunea de a analiza, pe loc, dacă un process-verbal de contravenție este contestat. Adică, primești amenda, depui contestație și în zeci de minute primești verdictul, plătești sau nu amenda. Rapid, civilizat și extrem de eficient”, a precizat Lucian Diniţă.

Cod rutier 2023. Cuantumul amenzilor în Occident

Revenind la amenzile din Occident, Marea Britanie, de exemplu, îngăduie șoferilor o alcoolemie de până la 0,8 la mie, dar la depășirea aceste limite procesele de constatare sunt usturătoare, de la 5.700 de euro în sus, plus pierderea permisului şi posibila confiscare a mașinii. În ceea ce priveşte viteza excesivă, ţările scandinave sunt campioane la valoarea pedepselor. În Norvegia, de exemplu, polițiștii aplică amenzi de cel puțin 480 de euro pentru depăşirea vitezei legale cu 20 km/oră. În Italia, pentru depăşirea vitezei legale cu 50 km/oră, amenda minimă este de 530 de euro, iar pentru intrarea în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului pedeapsa minimă este de 170 de euro. De asemenea, în majoritatea ţărilor europene, o amendă crește cu o treime dacă este aplicată pe timpul nopţii.

Comprimând datele Comisiei Europene, pedeapsa minimă pentru depăşirea vitezei legale cu 50 km/oră pleacă de la 70 de euro în Malta și poate ajunge la 2.180 de euro în Austria, media fiind undeva între 300 și 400 de euro. Nici în cazul depășirii interzise, contravenția aplicată nu este de neglijat și poate atinge și 500 de euro.

Fostul campion naţional la raliuri Valentin Porcişteanu a explicat pentru „Adevărul” că este nevoie și în România de pedepse complementare. „Putem discuta de suspendarea sau chiar anularea permisului de conducere. Mai mult, în cazuri extreme se poate decide și confiscarea mașinii, așa cum se întâmplă în unele țări europene. Aceste pedepse complementare sunt mult mai dureroase pentru cei care au bani și poate mai lasă și ei din aroganța la volan”, a precizat Valentin Porcişteanu. Reamintim că un interlop din Cluj a fost prins de 11 ori conducând fără permis, cu o viteză amețitoare și fără să respecte vreo regulă de circulație, însă a fost lăsat liber de judecători.

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Un britanic recunoaște că a incendiat o proprietate legată de Ucraina, influențat de o agenție străină
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili