Care este alcoolemia la care ți se suspendă permisul de conducere în 2023. Cantitatea de alcool consumată de o persoană se măsoară prin alcoolemie şi reprezintă cantitatea de alcool din sânge. Alcoolemia se exprimă în grame de alcool per litru de sânge şi se poate măsura în respiraţie, în probele de sânge sau de urină. Şoferii care nu se pot abţine şi se urcă la volan după ce consumă băuturi alcoolice trebuie să știe că riscă o amendă semnificativă, dar și un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Dacă amenda este absolut sigură în acest caz, dosarul penal depinde de nivelul alcoolemiei, potrivit OUG 195/2002.
Astfel, dacă alcoolemia depistată este cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg / litru alcool pur în aerul expirat, atunci avem o contravenție. În această situație, sancţiunea este 9–20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă 1.305 – 2.900 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile. În cazul în care avem o alcoolemie mai mare de 0,40 mg / litru alcool pur în aerul expirat (peste 0,80 g/l alcool pur în sânge), atunci avem o infracțiune care atrage după sine un dosar penal. În această situație, șoferul va fi dus la spital pentru prelevarea unor probe biologice. Daca refuză prelevarea probelor biologice, şoferul riscă o amendă penală sau o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani, sancţiuni valabile și pentru cazurile în care nivelul alcoolemiei trece pragul de 0,40 mg / litru alcool pur în aerul expirat.
Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul trebuie să se prezinte la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență, pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație, dacă permisul de conducere i-a fost reținut pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.