Cod rutier 2023. Cum te poate lăsa fără permis răcoritoarea bere fără alcool VIDEO

Consumul de alcool și conducerea nu se amestecă, iar șoferii conștienți de acest lucru optează adesea pentru beri fără alcool.
Filip Stan
03 dec. 2023, 13:18
Cod rutier 2023. Cum te poate lăsa fără permis răcoritoarea bere fără alcool VIDEO

Cod rutier 2023. Risc neașteptat pentru șoferi! Poți rămâne fără permis dacă consumi chiar şi bere fără alcool. Această alegere, considerată sigură, poate însă ascunde capcane neașteptate. Chiar și berea etichetată drept „fără alcool” poate conține urme de alcool, suficiente pentru a afecta rezultatele unui test de alcool.

Legislația din România stabilește o limită de 0,5% alcool pentru băuturile considerate „fără alcool”. Totuși, legea nu permite prezența alcoolului în sânge la volan, indiferent de concentrație. Astfel, un singur pahar de bere fără alcool, în teorie inofensiv, ar putea duce la rezultate neașteptate la alcooltest.

Prezența alcoolului: Chiar dacă în cantități minime, alcoolul din aceste băuturi poate fi detectat de testele standard.
Riscuri legale: Un rezultat pozitiv la test poate duce la pierderea permisului de conducere și la amenzi.
Efectul cumulativ: Consumul de mai multe beri fără alcool într-un timp scurt poate crește semnificativ riscul unui test pozitiv.

Cod rutier 2023. Avertizările experților
Dr. Cristian Paparău, șeful Serviciului de Medicină Legală Dâmbovița, subliniază că, deși berea fără alcool nu este periculoasă pentru copii sau femeile însărcinate, un șofer care consumă mai multe beri poate fi surprins de un rezultat pozitiv la etilotest. Acest lucru se întâmplă chiar dacă concentrația de alcool nu atinge pragul de 0,40%, considerat infracțiune.

Concentrații variabile: Băuturile „fără alcool” pot avea concentrații de alcool între 0,05% și 2,5%.
Efectul asupra gustului: Eliminarea completă a alcoolului din bere afectează adesea gustul caracteristic.
Este vital ca șoferii să fie conștienți de aceste detalii și să aleagă cu grijă băuturile consumate înainte de a conduce. Alegerea unei beri fără alcool nu garantează întotdeauna un test de alcool negativ, iar consecințele pot fi serioase. Prudența și informarea corectă rămân cele mai bune unelte în asigurarea unei călătorii sigure și legale.

Cod rutier 2023. Cum poţi rămâne fără permis de la îngheţată, apa de gură sau răcoritoarea socată VIDEO experiment

Cod rutier 2023. Unele alimente te pot lăsa fără permis, avertizează chiar poliţişti cu experienţă. Printre acestea se numără socata sau unele tipuri de înghețată, dar lista poate fi mai lungă.

Experimentul agentului a stârnit agitaţie printre şoferi. Îngheţata cu lichior şi socata sunt doar două exemple. Au fost cazuri în care apa de gură sau bomboanele cu coniac au tras pe dreapta şoferii pentru luni. În urmă cu doi ani o şoferiţă care circula pe autostrada Deva-Sibiu a dat în judecată poliţia după ce a fost prinsă la volan cu o alcoolemie de 0.05 la mie. Instanţa a hotărât că de vină a fost sucul de afine pe care îl băuse cu câteva minute îniante de a fi oprită de poliţişti.

COD RUTIER 2020. S-a clătit cu apă de gură Listerine şi a rămas fără permis. Cazul unui orădean face înconjurul reţelelor

Este important să știm că, uneori, mai ales dacă nu este proaspătă, această băutură poate fermenta, motiv pentru care aparatul etilotest poate să arate că, de fapt, ați fi consumat alcool.

Acest lucru este dovedit de polițistul Tavi Perțea, pe canalul său de TikTok.

„Nu am pus alcool sau ceva care aibă legătură cu alcoolul. Flori de soc, apă, zahăr și lămâie. Și mai sunt, poate, două sau trei ingrediente secrete, dar sigur nu conțin alcool”, explică poliţistul. La câteva secunde după ce a băut socata, rezultatul etilotestului arată 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

https://www.tiktok.com/@tavipertea/video/7243670714291604762?embed_source=121355059%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_share&refer=embed&referer_url=www.romaniatv.net%2Fcod-rutier-2023-cum-poti-ramane-fara-permis-de-la-inghetata-apa-de-gura-sau-racoritoarea-socata-video-experiment_7545856.html&referer_video_id=7243670714291604762

„Deci rămâneam fără permis, frate! Contravenție, amendă 1.305 lei și 90 de zile fără permis. Eram obligat să dau și testul de redobândire. Sincer să fiu, eu am făcut testul ăsta în glumă! Am zis că nu are cum să iasă de la socată!”, spune bărbatul, uimit.

COD RUTIER 2023. Câte ore trebuie să aștepți ca să te urci la volan, în funcție de ce băutură alcoolică ai consumat

Atunci când te urci la volan, alcoolemia din sânge trebuie să fie 0. Chiar dacă există state în care este permis un procemt infim de alcoolemie atunci când conduci, în România este 0. 

Dacă ai consumat alcool și vrei să te urci la volan, ai nevoie să iei o pauză înainte. Timpul scurs de la consumarea unei băuturi și până când te vei putea urca la volan fără probleme diferă în funcție de cantitate și tipul de alcool consumat.

Așadar, medicii susțin că în ceea ce privește persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.

Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari. Metabolizarea alcoolului are loc la o rată de 16 mg alcool/100 ml de sânge pe oră.

Dacă cel care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de 70 de kilograme, iată în cât timp va elimina cu aproximaţie alcoolul din corp:

  • Un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
  • O bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
  • 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
  • 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;

Ce se întâmplă dacă te urci băut la volan

Conform art. 102 alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Cod rutier 2023. Ce riscă cei care circulă cu anvelope de iarnă pe timp de vară. Avertismentul lui Titi Aur>

Amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă, iar punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie și, conform informațiilor oficiale, în anul 2023 valoarea acestuia nu va mai crește, fiind înghețată la 145 de lei pentru sancțiunile rutiere.

Potrivit O.U.G. nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost înghețat la nivelul de 145 de lei.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?