Cod rutier 2023. Greşelile din trafic care te lasă pieton şi fără miel de Paşte

În unele ţări, o cantitate mică de alcool este permisă în combinaţie cu şofatul, însă la noi acest cocktail este considerat pericoulos şi sancţionat fie de Codul Rutier, fie de cel Penal, în funcţie de gravitatea faptei.
Filip Stan
17 mart. 2023, 19:16
Cod rutier 2023. Greşelile din trafic care te lasă pieton şi fără miel de Paşte

Cod rutier 2023. Chiar dacă este foarte periculos să consumi alcool și să te urci la volan, atât pentru tine cât și pentru ceilalți participanți la trafic, riști să ți se supende permisul de conducere sau mai rău, să te alegi cu un dosar penal. Află la ce alcoolemie este contravenție și la ce nivel, acest lucru se transformă în infracțiune.

Fapta de a consuma băuturi alcoolice și să te urci la volan atrage de la sine, în afara pericolului la care te expui și la care îi expui și pe ceilalți, suspendarea permisului de conducere, o amendă usturătoare și, mai rău, dosar penal, lucruri pe care cu siguranță niciun șofer nu și le dorește.

În ciuda pedepselor aplicate, nu puțini sunt șoferii care consideră că totuși „merge” să conducă chiar dacă au băut puțin, în unele cazuri chiar mai mult. Totuși, legislația din România prevede ca nivelul de alcool să fie de 0,0%, iar în comparație cu alte țări nu este acceptat nici măcar consumul unei beri sau a unui pahar cu vin.

Șoferii care consumă alcool, iar apoi se urcă la volan riscă în primul rând o amendă considerabilă. Mai mult, acestora li se poate reține permisul de conducere, iar dacă concentrația de alcool depășește anumite valori, atunci dosarul penal cea mai gravă pedeapsă, potrivit OUG 195/2002.

Cod rutier 2023. Schimbare uriaşă la propunerea UE, românii cu aceste afecţiuni pot rămâne fără permis

Permisul de conducere este suspendat la o anumită cantitate de alcool

Atunci când unui șofer i s-a depistat o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul respirat, acesta săvârșește o contravenție. Astfel, conducătorul auto este sancționat cu 9 – 20 puncte de amendă ceea ce va reprezenta o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea permisul de conducere îi va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul mai grav, atunci când alcoolemia depășește concentrația de 0,40 mg/litru în aerul expirat, putem menționa că este vorba despre infracțiune, riscând un dosar penal. Astfel, șoferul va fi condus la un spital pentru a i se preleva probe biologice. În situația în care șoferul refuză transportul la spital, el riscă o amendă penală sau pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani, fiind cazul și în care alcoolemia trece de pragul de 0,80 mg/litru.

 

COD RUTIER 2023. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru toți cei care încalcă aceste reguli

Toți șoferii auto riscă o amendă usturătoare de până la 3.000 de lei, dacă fac aceste greșeli în trafic. Conducătorii auto ar trebui să știe asta pentru a nu fi amendați și să se aleagă cu permisul suspendat. Amendă de 3.000 lei pentru şoferii care au acest dispozitiv în maşină. Conform Legii nr. 152/2019, șoferii vor fi sancționați dacă nu respectă regulile privind utilizarea sistemelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă. Măsurile conținute de acest act normativ se aplică deja. Astfel, dacă nu au acest drept, cei ce montează pe mașini și folosesc sirene sau girofaruri riscă amenzi de aproape 3.000 de lei. Mai exact, nerespectarea acestei reguli aduce sancțiuni încadrate în clasa a IV-a (ultima care vizează persoanele fizice), respectiv amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Cod rutier 2023. Şoferii pierd permisul auto dacă refuză testarea pentru alcool sau substanţe psihoactive

Semnale acustice sau luminoase pot fi folosite doar pe mașinile de intervenție ale polițiștilor, pompierilor, pe ambulanțe și pe autovehiculele care însoțesc coloane oficiale sau transporturi speciale. Reprezentanții Brigăzii Rutiere avertizează că șoferii care sunt prinși cu aceste echipamente chiar și în portbagaj, nemontate, pot fi sancționați potrivit legii!

„Se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată, se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare”, a informat un reprezentant al Poliției Rutiere.

Potrivit Codului Rutier, citat de avocatnet.ro, semnale speciale de avertizare luminoase sau, după cum sunt ele mai cunoscute, girofaruri, pot fi folosite doar pe autovehiculele poliției și pompierilor (lumină roșie), autovehiculele poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală și altele (lumină albastră) și autovehiculele cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite ori cele care transportă substanțe periculoase și altele (lumină galbenă).

COD RUTIER 2023: Ce amendă primeşti dacă depăşeşti viteza legală cu 30 km/h

1COD RUTIER 2023: Depășirea limitei de viteză este o problemă cât se poate de serioasă atunci când conduci pe șoselele din România și nu numai. Conform legislației românești, conducătorii auto sunt obligați să respecte limitele de viteză impuse pe diferitele tipuri de drumuri. Aceste limite au fost stabilite pentru a asigura siguranța tuturor participanților la trafic, atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pasageri și pentru pietoni.

COD RUTIER 2023. Cât te costă dacă depăşeşti viteza legală cu doar 10 km

Depășirea limitei de viteză este considerată o infracțiune și poate duce la amenzi usturătoare și puncte de penalizare, în funcție de cât de mare este depășirea. În plus, depășirea limitei de viteză poate duce la accidente grave, care pot avea urmări tragice. Șoselele din România sunt considerate a fi cele mai periculoase din întreaga Europă atunci când vine vorba despre numărul accidentelor cu final tragic dintr-un an calendaristic.

Potrivit Codului Rutier în vigoare, șoferii care depășesc limitele admise de viteză pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei. În prezent, punctul de amendă se raportează încă la salariul minim din anul 2017, atunci când acesta era de 1.450 de lei. Astfel, toate amenzile sunt calculate în funcție de această valoare de 145 de lei a punctului de amendă.

Ce prevede Codul Rutier 2023 în legătură cu depășirea limitei de viteză

În cazul depășirii limitei de viteză cu 10 – 20 km/h, sancțiunea va fi de două sau trei puncte amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare.

Pentru 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Mai departe, pentru 31 – 40 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de la șase la opt puncte amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare. Dacă limita de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, sancțiunea va fi de la 9 la 20 de puncte amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.

Dacă limita de viteză este depășită cu mai bine de 50 km/h, sancțiunea va fi cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă că vom vorbi despre o amendă maximă în valoare de 2.900 de lei. În acest caz însă, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru a evita depășirea limitei de viteză, este important ca șoferii să respecte semnele de circulație și să adapteze viteza la condițiile de drum.

De asemenea, șoferii trebuie să conducă cu precauție pe drumurile înguste sau pe cele cu multă circulație și să adapteze viteza la condițiile meteo nefavorabile. Polițiștii le mai recomandă șoferilor să conducă cu atenție atunci când există pietoni sau bicicliști și să respecte distanța de siguranță față de mașinile din față și din spate.

COD RUTIER 2023. Şoferii vitezomani pot rămâne fără maşină, schimbare radicală pentru radarele fixe şi mobile

COD RUTIER 2023 adaptat la legislaţia internaţională.  Șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni, în cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. În plus, dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune inclusiv confiscarea mașinii.

În primul rând, proiectul legislativ de la Senat introduce în Noul Cod rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile, potrivit avocatnet.ro

COD RUTIER 2023. Soferii ar putea ramane fara masini daca sunt prinsi ca circula fara talonul de inmatriculare sau fara inspectia tehnica valida.
Vitezomanii ar putea să rămână fără mașini, măsura s-ar aplica celor care depășesc cu 100 de kilometri limita de viteză.

Proiectul de lege are mari vicii de constituționalitate atrag atenția avocații.

„Inițiativa este bună în sensul de a înăspri sancțiunile și de a descuraja comportamente pe care le-am văzut în ultimul timp, de a nesocoti nu numai legea, ci și viața altor participanți la trafic”, a afirmat Artin Sarchizian, avocat.

COD RUTIER 2023 Şoferii care montează gadgeturi „de şmecher” pot primi amendă de 2900 de lei

COD RUTIER 2023  Șoferii văd cu ochi buni această posibilă modificare. În cel puțin 2 ani vor fi readuse radarele fixe pe șosele și camere care vor detecta șoferii agresivi în trafic, cei care au mașinile neverificate tehnic sau chiar au un istoric judiciar. Un astfel de sistem va fi montat și în București.

500 de camere video și 300 de radare fixe vor fi montate pe drumurile naționale din România.

Proiectul de lege care va da posibilitatea confiscării mașinilor va intra pentru început în dezbaterea Senatului și după va merge în Camera Deputaților pentru votul final.

COD RUTIER 2023. Ce se întâmplă cu punctul de amendă după majorarea salariului minim. Şoferii vitezomani vor rămâne fără maşină!

COD RUTIER 2023. Conform legii în vigoare, punctul de amendă ar trebui să fie 10% din salariul minim brut pe țară. Însă reprezentanții Guvernului vor amâna majorarea acestuia la 300 de lei la cât ar fi trebuit să ajungă de mai mulți ani și va rămâne tot la nivelul de 145, atât cât este ce câțiva ani, respectiv din anul 2017.

Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), punctul-amendă e cel care stă la baza calculului amenzilor rutiere și reprezintă „10% din salariul minim brut”. Ultima oară când a reflectat exact această valoare a fost în 2017. Începând din 2018, an de an, inclusiv anul acesta, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, adică de 145 de lei.

COD RUTIER 2023 Reguli de circulație în sezonul rece. În ce ţări şoferii nu sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori:

clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);

clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);

clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);

clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);

clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV, clasa a V-a de sancţiuni fiind valabilă doar pentru persoanele juridice.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 3.000 de lei/lună de la 1 ianuarie 2023

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la suma de 3.000 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2023, pentru un program normal de lucru, în medie de 165,333 ore pe lună, ceea ce reprezintă o creştere cu 17,6% faţă de decembrie 2022, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).  Vor beneficia de majorarea salariului de bază minim un număr de 2.181.134 salariaţi.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se precizează în proiect.

La 1 ianuarie 2023, Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 950 din 5 octombrie 2021, se abrogă.

Potrivit notei de fundamentare, în prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2022, reprezentând 15,239 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creştere cu 17,6%, faţă de luna decembrie 2022. În anul 2022, tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru 167,333 ore pe lună, iar în anul 2023 tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, potrivit proiectului publicat de MMSS.

Pentru anul 2022, durata medie lunară a timpului de muncă, determinată în condiţiile Legii nr. 53/2003 republicată, este de 167,333 ore, iar pentru anul 2023, de 165,333 ore.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Tragedie aviatică pe ruta București-Zurich. Un avion a luat foc. Sunt raportate victime
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dmitri Peskov neagă zvonurile despre divorțul Asmei al-Assad de Bashar al-Assad
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii