Cod rutier 2023. Legea completează OUG 195/2002, în sensul stabilirii valabilităţii permisului de conducere eliberat pentru categoria B şi în cazul anumitor tipuri de motociclete, dacă deţinătorul permisului are vârsta de 24 de ani împliniţi şi permisul eliberat pentru categoria B a fost obţinut cu cel puţin trei ani în urmă.
Cod rutier 2023. Preşedintele Iohannis a solicitat Parlamentului, pe 7 iulie, reexaminarea acestei legi pentru că „este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat”.
Modificare majoră în justiție. Ce se întâmplă cu ordinul de restricție.
Cod rutier 2023. Se schimbă regulile, cum se va obţine permisul auto din 2024
„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B de vehicule şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule„, se arată într-un articol amendat în urma reexaminării iniţiativei legislative.
Legea va fi reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Conform unui proiect de lege, aflat în faza de vot final în Parlamentul României, Codul rutier 2023 se va modifica. Astfel, permisul auto va putea fi obținut mult mai rapid.
Mai exact, proiectul de lege propune modificarea condițiilor actuale din Codul rutier privind obținerea permisului de conducere.
Inițiatorii acestei propuneri legislative spun că aceasta are mai multe scopuri, respectiv eliminarea timpilor foarte mari de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere, creșterea responsabilității instructorilor auto în actul de pregătire a viitorilor participanți la trafic sau oferirea posibilității pentru candidații la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice și practice oriunde în țară.
pl715Practic, obținerea permisului auto se va putea face mult mai repede, mai ales că:
Însă proba practică și eliberarea permisului se vor putea face doar în fața autorității competente din locul de domiciliu sau reședință a solicitantului.
Conform noilor prevederi, candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi (care include instruirea teoretică și practică) înainte de a susține proba teoretică. Astfel, aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice și vor putea face pregătirea practică ulterior, înainte de a susține proba practică.
Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Proiectul de lege cu noile modificări pentru Codul Rutier 2023 poate fi consultat AICI.