Cod rutier 2023. Schimbare majoră pentru şoferi, riscă amenzi mari şi puncte de penalizare. Se aplică şi la motociclişti

Șoferii ar putea fi obligați să folosească luminile de întâlnire pe timpul zilei, pe toate drumurile din țară! Legea a fost votată luni şi merge la promulgare,
Filip Stan
15 mai 2023, 20:43
Cod rutier 2023. Schimbare majoră pentru şoferi, riscă amenzi mari şi puncte de penalizare. Se aplică şi la motociclişti

Cod rutier 2023. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care stabileşte obligaţia conducătorilor de autovehicule de a folosi, în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă. S-au înregistrat 245 voturi „pentru” şi o abţinere, informează Agerpres.

Proiectul completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”, prevede proiectul.

În legea în vigoare se prevede obligaţia folosirii în timpul zilei a luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulaţia diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E).

Cod rutier 2023. Schimbări majore, când se va putea depăşi pe linia continuă

Cod rutier 2023. Camera Deputaţilor este for decizional. În data de 10 mai, proiectul a primit raport favorabil de la Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și Comisia pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaților.

În prezent, obligația de a folosi faza scurtă (lumini de întâlnire) sau DLR se aplică în România doar când vine vorba de circulația pe drumuri expres, drumuri europene și autostrăzi. Nu există obligativitate care să acopere drumurile naționale și județene.

Potrivit proiectului de lege, nerespectarea obligativității se va sancționa cu amendă și 2 puncte de penalizare.

Cum arată luminile de întâlnire?

Pentru a găsi lumina de întâlnire pe propria mașină, o puteți localiza pur și simplu cu ajutorul simbolului inconfundabil, și anume pictograma farului, care are mai multe linii care merg în diagonală în jos din partea stângă.

Când folosiți faza scurtă?

Dar în ce moment trebuie să porniți efectiv luminile de întâlnire? Reglementările din Codul Rutier oferă indicații clare în acest sens, și anume trebuie să porniți luminile de întâlnire după lăsarea întunericului, în amurg, în condiții de vizibilitate redusă și dacă vederea se restrânge astfel încât puteți vedea mai puțin de 100 de metri în fața dumneavoastră, și încă ceva, luminile de întâlnire sunt obligatorii în următoarele condiții:

  • când ploaia, ceața sau ninsoarea vă limitează vizibilitatea
  • pe timp de noapte
  • în amurg
  • în condiții generale de vizibilitate redusă

Scopul principal al folosirii acestor faruri cu faza scurtă este de a asigura siguranța celorlalți participanți la trafic. Prin urmare, aprinderea prea târziu a luminilor sau conducerea cu o lumină defectă reprezintă un risc care nu trebuie asumat niciodată.

Prin urmare, farurile de înaltă calitate sunt importante. De altfel, și legislația vede lucrurile în acest fel, dacă circulați cu un far defect sau dacă faza scurtă nu sunt aprinsă, puteți fi amendat.

O nouă schimbare în Cod Rutier 2023. Când va trebui folosită faza scurtă

Răspunsul este destul de clar, și se regăsește tot în Codul Rutier, iar această nouă schimbare reglementează și mai bine când trebuie folosită faza scurtă pe timpul zilei și unde. Dar, până la modificările din ultimii ani, legislațai spunea că, dacă ploaia, ceața, ninsoarea sau dacă alți factori reduc semnificativ vizibilitatea, trebuie să porniți faza scurtă în timpul zilei, pentru a putea vedea obstacolele și ceilalți participanți la trafic, dar și pentru a atrage atenția la timp asupra dumneavoastră.

COD RUTIER 2023. Schimbări majore la obţinerea permisului! Examinatorii nu vor mai fi cadre MAI

Cod rutier 2023.  Situația este oarecum diferită în alte țări europene. De exemplu, în unele țări trebuie să conduceți cu luminile de întâlnire pe tot parcursul anului, indiferent de cât de bună sau rea este vremea, de exemplu, în statele baltice și în multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

De altfel această nouă schimbare adusă în Codul Rutier în acest an, obligă toți participanții la trafic să folosească pe timpul zilei faza scurtă, indiferent de condițiile de trafic pe timpul zilei, pe toate drumurile naționale, autostrăzi, sau drumuri județene. Aceeași schimbare mai precizează că șoferii de autovehicule grele, tractoare, mașini forestiere, etc, sunt obligați să folosească faza scurtă pe toate categoriile de drum pe care se deplasaează.

Faza scurtă și pentru motocicliști

Aceeași reglementare adusă în acest an mai precizează că motocicliștii vor fi obligați să folosească aceste lumini pe tot parcursul deplasării în trafic, indiferent de condițiile meteo, pe timpul zilei. În Scandinavia și Italia, luminile sunt, de asemenea, obligatorii tot timpul anului, deși acestea permit și utilizarea luminilor de zi.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a profețit sfârșitul. România se scufundă: Va fi un Uragan!
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Lukaşenko Își Depune Candidatura pentru Alegerile Prezidențiale din Belarus
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!