Cod rutier 2023. Schimbare uriaşă pentru cei care vor pemis auto, noi reguli stabilite de UE

Se schimbă regulile pentru șoferii tineri. Vor putea lua permisul la 17 ani, dar vor avea o perioadă de probă de cel puțin doi ani.
Filip Stan
21 mart. 2023, 20:34
Cod rutier 2023. Schimbare uriaşă pentru cei care vor pemis auto, noi reguli stabilite de UE

Cod rutier 2023. Uniunea Europeană pregătește reguli noi pentru șoferi. Tinerii vor putea lua carnetul de conducere mai repede, însă vor avea o perioadă de probă de doi ani, iar în primul an vor conduce doar însoțiți.
Anunțul a venit din partea comisarului european pentru Transporturi Adina Vălean, într-un interviu pentru presa bulgărească, citat de Hotnews.ro.

Potrivit directivei europene, tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până la vârsta majoratului.

Cod rutier 2023. Schimbare majoră, s-a votat în Senat: vitezomanii rămân pietoni 6 luni

Noua directivă va introduce și o perioadă de probă pentru șoferii tineri, de cel puțin 2 ani de la luarea examenului.

Dacă ne uităm la situația din România, statistica arată că avem de două ori mai multe victime din accidente rutiere decât media europeană, iar cele mai grave au fost provocate de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

Oficialii europeni vor să introducă și unele măsuri prin care să crească gradul de conștientizare a riscurilor în momentul în care ne urcăm la volan.

Sunt schimbări și în ceea ce privește permisele de conducere. Ar putea fi digitale, iar perioada de valabilitate va crește la 15 ani, în loc de 10, așa cum este acum. Iar aceste documente noi emise într-un stat membru vor fi recunoscute în întreaga Uniune. Acum sunt recunoscute doar permisele auto în format fizic.

COD RUTIER 2023. Închisoare pentru şoferii băuţi sau drogaţi dacă au produs accidente mortale. „Legea Anastasia” a trecut de Senat

Aceste prevederi ar putea intra în vigoare la trei ani de la adoptarea directivei, a precizat comisarul pentru Transporturi Adina Vălean.

Pentru șoferii de peste 70 de ani, unele reguli însă sunt diferite. Ar putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. În acest fel, vor fi evaluați medical mai des, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă.

Iar pentru șoferii cu permise anulate în țara lor, Comisia Europeană propune interzicerea dreptului de a șofa în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Oficialii au propus pentru noua lege, conform Timesofmalta.com, ca să:

– existe o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători după ce au trecut testul și o regulă de toleranță zero în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului. Acest lucru este esențial, deoarece, chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, în 2 din 5 coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

– existe permiterea ca tinerii să poată susține examenul și să înceapă să conducă însoțite de autoturisme și camioane de la vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere.

– fie adaptarea formării și testării conducătorilor auto pentru a-i pregăti mai bine pe șoferi pentru prezența pe șosea a utilizatorilor vulnerabili. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea siguranței pietonilor, a bicicliștilor, precum și a utilizatorilor de scutere și biciclete electrice, pe măsură ce Uniunea Europeană trece la o mobilitate urbană mai durabilă.

– existe o evaluare mai bine orientată a aptitudinilor medicale, ținând seama de progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul. Șoferii vor fi, de asemenea, încurajați să își actualizeze abilitățile și cunoștințele de conducere pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice.

Citeşte şi: Situația prin care a trecut un patron român, după ce a angajat un imigrant din Asia: „M-a sunat că moare de foame”

Cod rutier 2023. Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

Permisul de conducere pentru şoferi trebuie schimbat în mai multe situații: dacă a expirat, dacă a fost pierdut, furat sau deteriorat, dacă v-ați schimbat numele sau dacă aveți unul străin și trebuie să îl schimbați cu unul românesc.

În orice caz, este ideal să aveți toate actele necesare pentru a rezolva din prima, fără să faceți mai multe drumuri inutile.

De menționat că, de la 1 ianuarie 2022, instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Cod rutier 2023. Acte necesare permis expirat, după efectuarea vizitei medicale:

-Cerere schimbare permis

-Carte de identitate din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere, care potae fi făcută pe ghiseul.ro.

-Fișa medicală pentru schimbare permis auto

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Acte necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau în cazul schimbării numelui:

În caz că pierdeți buletinul, sau vă este furat, trebuie să declarați acest lucru pentru completarea corespunzătoare a cererii de schimbare a permisului. Atât în acest caz, cât și dacă vă schimbați numele, veți primi un duplicat.

-Cererea titularului

-Actul de identitate al titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Companiile de tehnologie se orientează spre energie nucleară pentru centrele de date AI
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?