Cod rutier 2023. Titularii de permise de conducere străine vor putea să preschimbe aceste documente cu echivalentul românesc direct, în urma susţinerii examenului în ţara noastră, examenul constând în proba teoretică şi practică, fără a mai fi necesare orele de şcoală auto, cum era prevăzut până acum, în baza unui act normativ adoptat joi de Executiv, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
„Una dintre soluţiile legislative adoptate astăzi oferă posibilitatea românilor din diaspora, precum şi tuturor titularilor de permise de conducere străine să preschimbe aceste documente cu echivalentul românesc într-o perioadă mai scurtă de timp. Practic, aceştia vor obţine permisul de conducere românesc direct în urma susţinerii examenului în ţara noastră, un examen constând în proba teoretică şi practică, fără a avea orele de şcoală auto, aşa cum era prevăzut până acum în Codul Rutier”, a anunţat Mihai Constantin, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Cod rutier 2023. Potrivit comunicatului de presă al Executivului ordonanţa prevede modificări precum:
– Stabilirea posibilităţii proprietarilor care nu au domiciliul, reşedinţa sau sediul în România de a solicita înmatricularea temporară a autovehiculelor şi remorcilor ce urmează a fi scoase din România în vederea înmatriculării în alt stat, la oricare autoritate competentă din România să realizeze operaţiuni de înmatriculare;
– Introducerea posibilităţii pentru titularii unor permise de conducere străine care solicită preschimbarea acestora cu documente similare româneşti, dar care nu îndeplinesc condiţiile impuse de reglementările în vigoare, de a obţine permisul de conducere, în urma susţinerii examenului în România constând în proba teoretică şi practică, fără a efectua pregătirea în cadrul unei şcoli de conducători auto.
Cod rutier 2023. Cum poţi contesta mai uşor amenzile, decizia este la Monitorul Oficial, se aplică din weekend
– Reglementarea cazului de restituire a permisului de conducere în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituţiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive.
„În practică, s-au întâlnit situaţii în care, în urma analizei mostrelor biologice, a rezultat absenţa în organism a substanţelor psihoactive. În aceste situaţii, permisul de conducere reţinut potrivit art. 195 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006, poate fi restituit în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condiţiile legii. Durata desfăşurării urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta, fapt pentru care restituirea permisului de conducere reţinut în condiţiile prezentate se poate face mai devreme sau mai târziu, perioadă în care dreptul de a conduce este grevat de suspendare. Soluţia identificată este reglementarea unui nou caz de restituire a permisului de conducere pentru a putea preîntâmpina o posibilă prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce”, mai indică sursa citată
Schimbarea permisului auto, în 2023, se poate face înainte sau după expirare, însă numai după efectuarea vizitei medicale. Acte necesare:
„Partidul m-a răsplătit cu funcția, îi sunt recunoscător”. Cum au ajuns doi tineri de la PNL și PSD, fără experiență în domeniu, vicepreședinți într-o instituție-cheie pentru viitorul României
Vezi și 10 sfaturi pentru examenul de permis auto. Cum poți lua permisul din prima încercare
În cazul pierderii, reţinerii sau furtului permisului de conducere, titularul trebuie să declare acest lucru pentru completarea în mod corespunzător a cererii de schimbare permis. În aceste cazuri va fi eliberat un duplicat al permisului auto.
Tot un duplicat al permisului auto se cere și atunci când se schimbă numele.
Pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisă şi prin corespondenţă la adresa poştală sau adresa elecronică a Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor judeţean sau cel al municipiului București. În acest caz este necesar să atașați celelalte acte în copie sau scanate.
COD RUTIER 2023. Un poliţist a dat o sancțiune care nu există. Ce greşeală a făcut șoferul
De asemenea, dacă se solicită schimbarea permisului prin corespondență, în momentul ridicării noului permis de la ghișeu este nevoie și de actele originale după care s-a făcut copie sau care au fost scanate.
Acte necesare schimbare permis auto:
EXCLUSIV. Sora românului eliberat după 8 ani de captivitate: „Plâng de fericire. Mulțumesc Libertatea și tuturor jurnaliștilor care au scris despre fratele meu!”
Care sunt categoriile de permis auto și la ce vârstă poți obține permisul
Pentru preschimbarea permisului auto străin cu un permis auto românesc, titularul trebuie să depună personal dosarul de preschimbare. Acte necesare:
Taxa pentru eliberarea permisului auto, în valoare de 89 de lei, se încasează în contul BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay.
Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro dovada plăţii nu este necesară.
Taxa pentru pemis auto în 2023 nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor, se precizează pe site-ul DRPCIV.
În 2023, cei care doresc schimbarea permisului auto pot face programare online și evită astfel statul la cozi. Programarea se poate face accesând site-ul DRPCIV și completând, foarte simplu, datele necesare. Este important de menționat că programarea online pentru schimbarea permisului se respectă întocmai, așadar, orice întârziere va duce la pierderea programării.