Cod Rutier 2023. Conform ultimelor reglementări, există un anumit indicatorde circulație care, dacă este ignorat, îţi poate aduce o amendă de peste 400 de lei. Acesta este semnul „Drum îngustat pe ambele părți”, care îi informează pe șoferi să își reducă viteza în mod preventiv. Înm plus, orice manevre de oprire, staționare, mers înapoi și întoarcere sunt interzise, iar singura opțiune permisă este depășirea. Aceste semne rutiere sunt amplasate de obicei cu 100-200 de metri înainte de începutul zonei unde drumul se îngustează pe ambele părți
Şoferii care încalcă aceasă regulă pot fi sancționați cu 2-3 puncte de penalizare și o amendă cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei.
Tot cu această sumă (între 290-453 de lei) poți fi amendat și dacă nu porți centură de siguranță în mașină. „Dacă ești pasager într-un autovehicul, centura de siguranță nu este opțională. Purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru pasagerii de pe bancheta din spate, la fel cum este pentru pasagerul de pe locul din dreapta față și pentru șofer. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei, amendă pe care o primește pasagerul, nu șoferul”, avertizează Poliția Română.
Citeşte şi: Semnul rutier care bulversează orice şofer. Este amplasat pe autostrăzi, dar puţini ştiu ce înseamnă
În plus, şoferii trebuie să știe că asigurarea RCA este obligatorie. Conform art 37. alin (9) Legea 132/2017, cei care circulă fără RCA pot lua o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei. De asemenea, autoritățile îți pot reține certificatul de înmatriculare al mașinii și plăcuțele de înmatriculare: „Asiguratul are obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligaţii este asimilată cu încălcarea obligaţiei de asigurare şi neîndeplinirea obligaţiei de a depune plăcuţele de înmatriculare şi se sancţionează contravenţional conform art. 37 alin. (9)”.