COD RUTIER 2023. Noul Cod penal a fost modificat cu privire la regimul infracțiunilor rutiere în situația în care se produc accidente mortale. Parlamentul a adoptat în ședința din 28.06.2023 un proiect de lege ce prevede că șoferii care au condus fără a avea permis de conducere ori sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și au provocat un accident rutier mortal vor merge direct la inchisoare, indiferent de situația lor personală și indiferent de antecedentele penale, deci chiar dacă ar fi la prima abatere.
Inițiativa senatorului social-democrat Robert Cazanciuc, cunoscută ca Legea Anastasia, este în memoria fetiţei de patru ani care a fost omorâtă de o şoferiţă fără permis, anul trecut, chiar de Ziua Copilului.
Noile modificări exclud de la beneficiul legal al suspendării executării pedepsei sancțiunile aplicate ca urmare a uciderii din culpă provocate de șoferi. În atare situații, judecătorii nu vor mai avea posibilitatea de a evalua dacă un astfel de șofer poate primi o pedepasă cu suspendarea executării sau cu executarea în regim penitenciar.
COD RUTIER 2023. De la intrarea în vigoare a acestei legi, șoferii inculpați găsiți vinovați de ucidere din culpă și de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive vor executa pedeapsa în regim penitenciar, indiferent de cuantumul pedepsei rezultante. Aceste infracțiuni, uciderea din culpă și conducerea fără permis ori sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive trebuie să se afle în concurs ideal, condiție esențială pentru a se înlătura beneficiul suspendării.
Cod rutier 2023. Schimbarea apărută în Monitorul Oficial care creşte consumul de combustibil
COD RUTIER 2023. Conducerea sub influența alcoolului, faptă care a generat moartea unei persoane, trebuie să se situeze în pragul legal al unei infracțiunii pentru a se ajunge la condamnarea inculpatului cu executare. Dacă șoferul este sub influența alcoolului dar în limite contravenționale – adică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge și are loc un accident mortal, atunci șoferul poate beneficia de suspendarea executării pedepsei, acest lucru rămânând la aprecierea judecătorului.
22L827EMÎn ceea ce privește șofatul sub influența substanțelor psihoactive, având în vedere că legea nu statuează un prag al acestor substanțe în sânge, dacă s-a cauzat un accident mortal, orice valoare a unei substanțe psihoactive prezentă în sânge va conduce la executarea pedepsei în regim penitenciar.,
Legea nu se va aplica retroactiv ci doar pentru faptele petrecute ulterior intrării ei în vigoare.
Modificarea legislativă:
Articol unic – La articolul 91 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (31) cu următorul cuprins:
„(3 indice 1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.”
22L827FGDe ce Legea Anastasia
Senatorul Robert Cazanciuc a afirmat, într-o postare pe Facebook din noiembrie, că „dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.
Anastasia a murit de Ziua Copilului, iar la volan era o femeie care nu trecuse niciodată pe la o şcoală de şoferi. „Ar fi singura mea alinare în momentul de faţă, acum, pentru că dacă nu s-a făcut dreptate pentru sufleţelul Anastasiei, dacă s-ar face legea şi ar fi aprobată ar fi singura mea alinare. Că s-a putut face ceva pentru fetiţa mea. Sa fie mai aspră, dar să fie corectă. Viaţa Anastasiei, în momentul ăsta, costă doar 300 de ore în folosul comunităţii. Atât! „, a spus tatăl Anastasiei după ce magistraţii au considerat că şoferiţa se face vinovată doar pentru conducere fără permis.