Cod rutier 2023. Şoferii neatenţi pot rămâne 3 luni fără permis, s-a schimbat legea. Recidiviştii, 6 luni pietoni!

Șoferii români ar putea rămâne fără permis în baza imaginilor de pe camerele de bord. Codul Rutier a suferit modificări importante.-
Filip Stan
20 oct. 2023, 17:59
Cod rutier 2023. Şoferii neatenţi pot rămâne 3 luni fără permis, s-a schimbat legea. Recidiviştii, 6 luni pietoni!

Cod rutier 2023. Șoferii români riscă să primească amenzi usturătoare și să rămână fără permis de conducere, în baza imaginilor de pe camerele de bord. Codul rutier s-ar putea modifica.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat un proiect de lege care propune modificări semnificative la Codul Rutier, cu scopul de a întări aplicarea legilor de circulație și de a introduce sancțiuni mai riguroase pentru șoferii care încalcă regulile.

COD RUTIER 2023, veşti proaste pentru şoferi. Poliţiștii cer ca punctul de amendă să crească urgent cu 15%
Proiectul este acum în dezbatere publică și conține mai multe propuneri importante. Potrivit acestor propuneri, șoferii care încalcă legea ar putea fi amendați pe baza probelor video obținute de la camerele de bord și de supraveghere.

Anchetele vor putea utiliza imaginile furnizate de martori, persoane fizice sau autorități locale care au înregistrat astfel de încălcări.

Acest lucru va permite polițiștilor să acceseze camerele de supraveghere video din localități, fie ele publice sau private, pentru a obține dovezi ale încălcării regulilor de circulație.

Cod rutier: Sancțiuni mai severe pentru șoferii români recidiviști

Proiectul prevede și sancțiuni mai severe pentru șoferii recidiviști. De exemplu, dacă un șofer este depistat conducând sub influența alcoolului și repetă această infracțiune într-un interval de cinci ani, perioada de suspendare a permisului de conducere va crește de la 90 la 120 de zile.

De asemenea, orice medic care constată că un șofer are capacitatea psihologică afectată va fi obligat să îl trimită la un psiholog pentru evaluare, indiferent de cât timp a trecut de la ultimul consult.

În plus, proiectul propune să facă obligatorie testarea șoferilor în mașina cărora polițiștii găsesc recipiente cu alcool, înlocuind opționalitatea testării în situația actuală.

Aceste modificări au ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere și prevenirea încălcărilor de circulație în România.

Cod rutier 2023. Schimbarea de care trebuie să ştie toţi şoferii şi toţi proprietarii

Cod rutier 2023. Noi situaţii în care înmatricularea unei maşini se poate suspenda sau radia, MAI vrea să schimbe iar legea rutieră.

Schimbările apar într-un proiect de ordonanță pus recent în dezbatere publică. În proiect sunt noi situații în care se va suspenda şi radia înmatricularea maşinilor, în afară de cazul în care expiră poliția de asigurare de răspundere civilă auto (RCA).,

Este vorba despre radierea unei maşini, din oficiu, de autoritatea care a făcut înmatricularea – în situația în care înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru nesolicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea inspecției tehnice periodice (ITP).

Una dintre cele mai importante modificări propuse de MAI prin proiectul de OUG aflat în dezbatere este reglementarea, în Codul rutier, a unei noi situații în care se suspendă înmatricularea unui vehicul. Este vorba, mai exact, de suspendarea înmatriculării în cazul lipsei unei polițe RCA valabile.

Cod rutier 2023. Teste anti-drog şi pentru biciclişti. Ce amenzi riscă şi mopediştii după schimbări

Astfel, nu doar în cazul expirării ITP, ca acum, ci și-n cazul expirării RCA va interveni suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului.

Totodată, prin proiectul de OUG sunt introduse două noi situații de radiere din evidență a unui vehicul, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea.

Mai precis, se va radia un vehicul atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea sau, după caz, anularea ITP, potrivit avocatnet.ro.

COD RUTIER 2023, veşti proaste pentru şoferi. Poliţiștii cer ca punctul de amendă să crească urgent cu 15%

COD RUTIER 2023. Poliția Română vrea amenzi mai mari pentru șoferi și în acest sens a fost formulată o propunerea pentru creșterea punctului de amendă cu 15%.

Punctul de amendă în prezent este de 145 de lei. Poliția Română cere ca punctul de amendă să crească de la 1 ianuarie 2024 la 165 de lei. Conform legii, punctul de amendă e 10% din salariul minim brut pe economie, potrivit Codului Rutier, iar odată cu majorarea salariului minim la 3300 de lei valoarea punctului de amendă ar trebui să devină 330 de lei.

Cod Rutier 2023. Semnul de circulaţie care îi lasă pe şoferi fără 450 de lei, greşeala banală pe care aproape toţi o fac!
Propunerea de majorare a punctului de amendă pentru abateri rutiere vine de la Poliția Română și va fi susținută de Ministerul de Interne. Nu e clar încă dacă va fi adoptată prin ordonanță de urgență sau va merge în Parlament pentru dezbateri.

Polițiștii au propus ca amenzile să crească de la 1 ianuarie 2024 având în vedere numărul crescut de abateri de la Codul Rutier care duc la accidente, România fiind pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul victimelor din accidente rutiere, cu o medie dublă față de cea din Uniune.

Punctul de amendă este înghețat din 2017, iar dacă nu ar fi fost așa, acum ar fi trebuit să fie 330 de lei.  În momentul de față valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei,

Citeşte şi: Codul Rutier 2023. S-a schimbat legislația, amendă în valoare de 800 de lei pe loc pentru șoferii care nu respectă această regulă

Ce prevede Codul Rutier 2023 în legătură cu depășirea limitei de viteză

În cazul depășirii limitei de viteză cu 10 – 20 km/h, sancțiunea va fi de două sau trei puncte amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare.

Pentru 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Mai departe, pentru 31 – 40 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de la șase la opt puncte amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare. Dacă limita de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, sancțiunea va fi de la 9 la 20 de puncte amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.

Dacă limita de viteză este depășită cu mai bine de 50 km/h, sancțiunea va fi cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă că vom vorbi despre o amendă maximă în valoare de 2.900 de lei. În acest caz însă, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru a evita depășirea limitei de viteză, este important ca șoferii să respecte semnele de circulație și să adapteze viteza la condițiile de drum.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București