Cod rutier 2023. Titi Aur, anunţ sumbru: „Până diseară vor muri între 5 și 10 oameni. Poate chiar 10, dacă este o zi nefastă

Accidentul mortal, produs în localitatea 2 Mai, arată că avem tot mai mulți drogați pe șosele, iar Titi Aur a explicat pentru ProMotor de ce până diseară vor muri între 5 și 10 oameni în accidente auto.
Filip Stan
25 aug. 2023, 16:07
Cod rutier 2023. Titi Aur, anunţ sumbru:

Cod rutier 2023. Deși toată lumea arată cu degetul spre tânărul care a condus sub influența drogurilor și a omorât cu mașina 2 tineri în localitatea 2 Mai, nu este singurul vinovat. Multiplul campion de raliuri și expert în conducere defensivă, Titi Aur, a explicat pentru ProMotor că fenomenul este unul generalizat.

Din punct de vedere legal, singurul vinovat de producerea accidentului este șoferul de 19 ani, care se afla și sub influența mai multor stupefiante.

Fenomenul sânge pe șosea e foarte avansat în România. Avem din ce în ce mai multe accidente. Foarte mult sânge pe șosea. În paralel, avem și fenomenul droguri în România. Anul acesta, până acum în luna August, au fost prinși peste 1.300 de șoferi drogați la volan, mai mult decât în tot anul trecut. Autoritățile pare că sunt depășite total, avem cele mai multe accidente din Europa și situația se înrăutățește”, a declarat Titi Aur pentru ProMotor.

Marcel Ciolacu, reacție vehementă în cazul beizadelei drogate: „Nu ar exista consumatori, dacă nu ar exista dealeri. Poliția trebuie să stea mai puțin în birouri și mai mult acolo unde este nevoie de acțiune”
Expert în conducere defensivă, Titi Aur este de părere că lipsa educației rutiere din școli este o problemă uriașă. La care se adaugă dezinteresul multor școli de șoferi de a-i învăța pe cursanți să conducă, efectiv. Dar, cea mai mare problemă, din punctul său de vedere, este neaplicarea legii și atitudinea politicienilor față de miile de accidente rutiere care au loc an de an în România.

Suntem mai rău decât înainte de Revoluție. Acum, nici în școala generală, nici în liceu nu se mai fac ore practice de circulație rutieră. Apoi, copilul needucat din punct de vedere rutier, se duce la școala de șoferi și zice ca vrea carnet, nu spune că vrea să învețe să conducă. Iar peste toate, Guvernul fie nu întărește legea, fie nu o aplică”, spune Titi Aur.

Titi Aur: Legea conducerii defensive, în vigoare dar fără aplicare

Încă de anul trecut, a fost publicată în Monitorul Oficial legea 20/2022, prin care toți cei care vor să obțină carnetul de conducere sunt obligați să urmeze cursuri de conducere defensivă. Și să susțină și un examen teoretic și unul practic, pentru a demonstra că și-au însușit aceste cunoștințe.

Dar nici până astăzi legea nu se aplică. Iar Titi Aur spune că vina aparține Ministerului Transporturilor, care nu elaborează normele de aplicare.

Cei din conducerea Ministerului Transporturilor, directorii în special, se opun cu vehemență oricăror inițiative de reformare a sistemului. Și iată, acum când avem de aproape 2 ani o lege menită să crească siguranța pe șosele, ei găsesc tertipuri ca să nu o aplice. Deși erau obligați în 6 luni să facă normele de aplicare, nici pana azi nu le-au realizat. Dacă noi, cetățenii, încălcăm legea, sunt 1.000 de instituții care ne vor constrânge. Dacă statul prin instituțiile sale nu respectă legea, nu există nicio modalitate de a le constrânge”, a mai spus expertul în conducere defensivă.

Aceste cursuri defensive sunt menite să-i învețe pe șoferi, printre altele:

  • cum să evite un accident
  • cum să controleze mașina pe diverse tipuri de suprafață (umedă, pietroasă, acoperită cu zăpadă, etc.)
  • cum să adapteze viteza la condițiile de drum
  • cum să evalueze mai rapid situațiile riscante și să le evite
  • ce viteză să aibă, în funcție de mașina pe care o conduc, etc.

Titi Aur: Până diseară vor mai muri între 5 și 10 oameni

Fostul campion de raliuri spune că zilnic se produc zeci de accidente rutiere, iar peste 70% dintre acestea sunt din vina șoferilor neatenți sau care comit diverse erori de conducere. Doar o mică parte sunt din vina teribiliștilor sau a șoferilor fără experiență.

Până diseară vor muri încă 5 oameni în accidente. Poate chiar 10, dacă este o zi nefastă. În România, mor 5 oameni în fiecare zi, în medie, în accidente rutiere. Dintre acestea, doar 15% sunt provocate de teribiliști. Alte 15% sunt produse de șoferii începători. Dar restul de 70% sunt din vina șoferilor obișnuiți. De aceea e vital să existe cursuri de conducere preventivă pentru toți șoferii. Dincolo de problema infrastructurii, e vorba de modul în care șoferii obișnuiți știu să stăpânească mașina”, a completat Titi Aur.

Cod rutier 2023. Ultima schimbare îți aduce 400 lei amendă imediat ce ieși din parcare. Reglementarea nouă, deja în Monitorul oficial
Acesta e de părere că o mai bună pregătire a cursanților din cadrul școlilor de șoferi ar diminua considerabil evenimentele rutiere de pe șosele. Pentru că, deși ar rămâne cei 30% care sunt teribiliști sau începători, ar scădea procentul celor nepricepuți.

Titi Aur, despre macelul de pe sosele produs de soferii drogati: Cel de la volan nu mai e omul pe care il stii, este o fiinta care face niste manevre


Putea un tanar drogat, cu minim de experiență, să conducă? „Un om normal clar nu ar mai fi plecat mai departe in asemenea conditii. Dar aici nu vorbim de un normal. Un om sub influenta drogurilor, cel putin din ce am inteles din spatiul public, este capabil sa faca orice. El cred ca nici nu a realizat foarte clar ce a facut si probabil daca a avut putina vizibiltate a reusit sa parcurga trei kilometri. Drogurile, alcoolul oboseala la volan sau distragerile sunt aproape egale, aduc două lucruri: 1. Capacitate mai mica de atentie distributiva, reflex mult intarziat. Cand vorbim de extreme, adica de droguri foarte multe, de alcool foarte mult, cel de la volan nu mai e omul pe care il vezi, il stii cu 2 maini 2 picioare si un cap ci este preactic o ființă care face niste manevre”, a spus Titi Aur.

Cod rutier 2023. România țara sângelui pe șosea, cu o medie de 70-80 de răniți zilnic în accidente rutiere

„Foarte important este ce se intampla de aici incolo. Pentru ca societatea noastra acum, toata Romania, si conducerea dar chiar si toata societatea nu a fost atinsa, nu a fost miscata de acest efect la care eu ii spun generic sange pe sosea. Cei 70-80 de raniti in fiecare zi, vorbim de media pe tot anul, pentru ca in perioada asta sunt mult mai multi, nu a afectat pe nimeni pana acum. Nici un guvern, de la revolutie pana acum, nu a avut pe ordinea de zi in prim plan acest flagel, aceasta molima si noi in Romania, noi, romanii, suntem in cel mai jos punct posibil”, a mai spus Titi Aur.

„In primul rand trebuie un plan national aplicat de maine. Nu avem asa ceva. Avem o strategie nationala la Ministerul Transporturilor facuta pe 10 ani 2010-202, acum este 2020-2030 care inseamna nimic. Daca va citez din ea o sa fiti uimiti cat de frumos este facuta.

Am avut  contact de mai multe ori la nivelul Guvernului si cu premierii, dar au avut de fiecare data alte probleme considerate mai importante, cu COVID, cu salarii, cu pensii, cu criza economica, cu razboiul, și au lasat aceasta aceasta problema cu „o sa rezolvam”, cu promisunea „o sa facem”, dar nu s-a intamplat niciodata. Ce este mai grav, ca la nivelul Ministerului Transporturilor, unde este siguranta rutiera cu adevarat, adica la directia de trannsport rutier, acolo sunt persoana non-grata, eu nu mai am voie sa intru, sunt respins, pentru ca sunt acuzat ca vin cu idei sa le spun sa facă ceva, adica sa munceasca.

O directoare din ministerul Transporturilor  a facut o afirmatie in sediul guvernului unde eram si eu in sedinta in 2019, „Abia am facut ordinul 733” adica cel care reglementeza scolile de soferi, „Ce vreti acum sa ne apucam sa muncim sa schimbam totul. Asa l-am facut”. Nu se doreste nici o schimbare in bine”, a povestit Titi Aur.

Accidentele rutiere ne costa aproape 5 miliarde de euro pe an
Nu exista rubrica in bugetul national pentru prevenția rutiera. Totusi, noi romanii cheltuim anual 3 miliarde 300 milioane de euro ca urmare a victimelor accidentelor de circulatie, costuri sociale, și înca un miliard si jumatate despagubiri prin sistemul de asigurari, bani care vin tot de la noi, ca asiguratorii nu aduc bani de acasa. Ceea ce inseamna 5 miliarde de euro pe an cheltuiti. Nimeni nu face nimic.

Si pentru asiguratori este rau. Vine presiunea ca noi vrem RCA-ul mic, dar noi facem paguba cea mai mare din toate tarile, in toate variantele. Daca ne uitam catre orice punct cardinal, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, peste tot este mult mai ordine, mult mai multa civilizatie in trafic, si toti care vin la noi, strainii parca innebunesc aici: viteza, accidente, sange pe sosea si pana acum nici un guvern nu a avut acest punct pe ordinea de zi. Nu a existat o strategie cu adevarat.

 

Importanța prevenției rutiere
Titi Aur subliniază importanța educației rutiere în timpul școlii, ceea ce poate să ajute la dezvoltarea deprinderilor de conducere sigură și la înțelegerea riscurilor asociate cu consumul de droguri și alcool la volan.

„Aș face 2 lucruri: 1. Educatie incepand din scoala generala, liceu, o scoala dupa scoala de soferi care inseamna cursuri de conducere defensiva, și campanii bine gandite pentru transmiterea mesajului. Dau un simplu exemplu. Anul trecut a facut ministerul de Interne o campanie foarte buna cu regula celor 2 secunde, finantata si prin fonduri europene si fonduri nationale, din pacate nu a prins. De ce? Pentru ca daca nu înveti la scoala de soferi, daca nu sti ce inseamna regula celor 2 secunde, este vorba despre distanta fata de masina din fata taț. Aceste lucruri in alte tari sunt reguli de circulatie. Noi nu am reusit sa reglementam pana la aceasta data distanta fata de masina din fata ta”,  a mai spus Titi Aur.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Cum a fost țepuit un român în Turcia: ”Ce era să fac? Să mă iau la bătaie cu ei?!”
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Noua înşelătorie care face ravagii în România. „Au luat câte 200.000 de euro de la Guvern”
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Locul din România în care te naști din nou. Tot stresul se elimină pe aceste meleaguri
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Tragedie pe DN7 din Arad: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc după ce prietenul său de 18 ani a intrat în coliziune frontală cu un TIR
Capital.ro
Amendă de 2.000 de lei. Românii au interzis. Legea care se aplică deja în toată țara
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri între Xi Jinping și Volodimir Zelenski
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?