COD RUTIER 2023. Un polițist din județul Alba a dat o sancțiune care nu există în Codul Rutier. Mai exact, el i-a suspendat permisul unui șofer pe o perioadă de 24 de ore, relatează publicația locală Alba24.ro.
Șoferul a fost oprit de polițistul rutier și testat cu aparatul etilotest, care a arătat cantitatea de 0,03 mg / litru alcool pur în aerul expirat. Însă bărbatul a spus că nu a consumat alcool și a cerut să fie dus la spital pentru prelevarea de probe biologice.
Polițistul a încheiat și un proces verbal în care a menționat „suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 24 de ore”, sancțiune care nu există în legislație.
Șoferul a atacat procesul verbal în instanță. Magistrații Judecătoriei Blaj i-au dat dreptate și au anulat procesul verbal de contravenție.
În plus, analizele au demonstrat că bărbatul nu avea alcool în sânge. Potrivit OUG nr. 195 / 2002 privind circulația pe drumurile publice, conducerea sub influența băuturilor alcoolice (dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune) se sancționează cu amendă și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Cod rutier 2023. Statisticile din România sunt alarmante atunci când vine vorba despre şoferii care se urcă băuţi la volan. În 2020, de exemplu, 12.823 de şoferi români au fost prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie. Însă, dincolo de cazurile extreme, tuturor ni se întâmplă să fim nevoiți să ne urcăm la volan la câteva ore după ce am servit un pahar de vin la prânz.
În aceste cazuri, este util să știm cum procedăm ca să eliminăm cât mai repede alcoolul din organism. Consumul de alcool declanşează un lanţ de reacţii complexe în organism. Corpul omenesc luptă, practic, pentru a descompune alcoolul şi îl face inofensiv pentru organism, însă acesta este un proces de durată.
De altfel, acesta este şi principalul motiv pentru care anumiţi şoferi prezintă o alcoolemie ridicată şi la câteva ore bune după ce au consumat în mod propriu-zis alcool.
Cod rutier 2023. Viteza de eliminare a alcoolului din sânge depinde de mai mulţi factori, conform specialiştilor. Ne gândim inclusiv la sexul persoanei respective, pentru că femeile elimină mai repede alcoolul din sânge decât bărbaţii, relatează observatornews.ro.
De obicei, cam indiferent de testul utilizat, alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de circa 24 de ore. Vorbim despre o durată relativ mică, în condiţiile în care alcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.
Pe de altă parte, alcoolul se elimină cel mai rapid din sânge, unde poate fi detectat pentru cel mult 12 ore.
Cod rutier 2023. În principiu, nu contează neapărat tipul de băutură consumat ci doar cantitatea de alcool din băutura respectivă. Asta înseamnă că efectul unui pahar de whisky, de exemplu, se elimină mai greu decât efectul unui pahar de bere. Nici măcar consumul de cafea sau de băutură energizantă pe bază de cofeină nu schimbă viteza cu care enzimele descompun alcoolul.
În ceea ce priveşte alcoolemia la volan, specialiştii susţin că există acest prag psihologic de 0,8 mie peste care apare ceea ce se cheamă răspundere penală.
Adică, pentru o alcoolemie de până în 0,8 la mie, un şofer ar risca cel mult o amendă şi, eventual, ridicarea permisului. Pentru o alcoolemie de peste 0,8 la mie vorbim deja de elemente precum trimitere în judecată şi, eventual, chiar condamnare la ani grei de închisoare, mai ales dacă acest consum de alcool la volan duce inclusiv la producerea de accidente cu urmări mai mult sau mai puţin grave.
În cât timp se elimină alcoolul din sânge. Perioada în care alcoolul iese din organism depinde de vârsta, greutatea consumatorului, cantitatea de alcool și timpul în care respectiva cantitate a fost consumată. Efectele unei băuturi sunt resimțite după 15-45 minute de la ingestie, variind în funcție de sex, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor odată cu alcoolul și capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul.
Se știe că alcoolul și șofatul sunt, dintotdeauna, dușmani de moarte, dar unii conducători auto aleg să-și pericliteze viața, dar să-i expună și pe alții la riscuri, urcându-se băuți la volan. Firesc, a apărut întrebarea: în cât timp iese alcoolul din organism, dacă vrei să te urci la volan?
Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari. Un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore. O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore, se arată pe site-ul Medlife.
Citeşte şi: Cum arată creierul unui alcoolic. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Au modificări asupra structurilor cerebrale”
Astfel, dacă cel care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de 70 de kilograme, iată în cât timp va elimina alcoolul din corp:
Timpul eliminării băuturilor poate să difere în funcție de gradul de alcool pe care îl conține fiecare. Dacă plănuiești să bei alcool, mai bine lasă mașina acasă sau ia un taxi! Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice este periculoasă și poate fi sancționată și cu dosar penal, dacă șoferul are o alcoolemie de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat.
Astfel, dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,10 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 lei. Ca măsură suplimentară se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Dacă aparatul etilotest va indica o valoare mai mare 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge şi se va alege cu dosar penal.