Cod rutier 2024. Amenda pe care o primesc șoferii dacă nu au săculeţ cu nisip în portbagaj

Multe zone din România au fost acoperite de zăpadă în această perioadă, iar șoferii care nu își deszăpezesc mașina riscă să primească amenzi uriașe din partea oamenilor legii. Amenzi sunt şi dacă nu ai lopată şi săculeţ de nisip în portbagaj.
Mircea Filipescu
21 ian. 2024, 21:07
Cod rutier 2024. Amenda pe care o primesc șoferii dacă nu au săculeţ cu nisip în portbagaj

Cod rutier 2024. Șoferii care nu își curăță corespunzător mașinile în perioadele cu temperaturi scăzute și ninsori riscă amenzi semnificative. Amenzile pentru șoferii care ignoră acest aspect pot plăti pe loc  430 de lei.

Codul Rutier prevede ca toate mașinile să fie complet curățate atunci când sunt scoase în trafic, altfel șoferii riscă de la 9, până la 20 de puncte amendă sau între 1.300 și 2.900 de lei.

Mai mult, dacă circulă cu mașinile acoperite de zăpadă, bucăți de zăpadă de pot desprinde de pe plafon sau lunetă și îi pot afecta pe ceilalți participanți la trafic.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Cod rutier 2024. Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

Cod rutier 2024. Situația devine critică în cazul în care mașinile sunt acoperite de zăpadă, deoarece bucățile de zăpadă pot să se desprindă de pe plafon sau lunetă, constituind un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Mai mult, absența cauciucurilor de iarnă poate duce la amenzi mari. Ba chiar legea cere șoferilor să aibă în portbagaj un săculeț de nisip și o lopată pentru deszăpezire în cazul în care este necesar.

Cei care sunt opriți în trafic și nu au aceste accesorii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte. Șoferii pot fi sancționați cu o amendă de 2.900 de lei, conform legii în vigoare din data de 26 ianuarie 2023.

COD RUTIER 2024. Având în vedere faptul că în această perioadă este posibil ca partea carosabilă să fie acoperită de zăpadă sau polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Atenție! Poți să primești amendă dacă nu ai curățat zăpada de pe trotuarul din fața casei sau din fața blocului

Ninsorile din ultimele zile au pus consiliile locale din România la treabă. Majoritatea au luat hotărârea de a amenda persoanele care nu curăță zăpada de pe trotuarul din fața casei sau din fața blocului. De exemplu, în Brăila au fost deja aplicate cele mai multe sancțiuni, iar persoanele vizate sunt cele care aruncau zăpada de pe mașini pe stradă, care fusese deja curățată de utilajele plătite de primărie. De asemenea, pot fi acordate amenzi și persoanelor care nu îndepărtează țurțurii, iar aceastea nu sunt deloc mici.

Citește și: Detalii cutremurătoare despre românca moartă în zăpadă. „Câinii mei îmi ţin de cald”. Ce a făcut cu câteva ore înainte de a înfrunta viscolul

Câteva imagini furnizate de Poliția Locală din Brăila surprind câtiva bărbați care aruncau pe carosabil zăpada pe care o curățau de pe mașini sau din jurul acestora. Cei în cauză au fost total surprinși de fapul au fost amendați pentru acest lucru. Chiar și în Capitală a fost luată această hotărâre.

„Nu aruncăm în stradă. O punem aici și se topește. Or fi amenzi, sincer nu știu, dar eu nu arunc în stradă.”, a declarat un cetățean.

Pe de altă parte, un bărbat a decis să curețe trotuarul din fața casei, cu toate că vecini lui nu au făcut același lucru și nici nu i-au urmat exemplul ulterior. Acesta a explicat că nici nu i-a luat mult timp.

Mai mulți oameni au decis să curețe zăpada

„O oră, două. Problema e de depozitarea zăpezii. Asta e marea problemă. O iei de aici și o pui dincolo, iar acolo te poți certa cu vecinii. Era ideal dacă se făcea ceva să scăpăm de zăpadă.”. a declarat un acesta.

„Acum depinde de fiecare. Unii au dat, alții nu. Noi am dat, am așezat-o așa, cât s-a putut, lângă pomi, lângă…”, a ma adăugat un cetățean.

Pot fi sancționate persoanele care nu au deszăpezit trotuarele din fața caselor, dar și cele care nu dau jos țurțurii de pe burlan sau de la streașina casei.

Până acum, polițiștii au încercat să fie înțelegători cu cetățenii, motiv pentru care au aplicat numai avertismente, însă numărul acestora nu a fost deloc mic. Numai în Brăila, aproape o sută de persoane juridice au primit astfel de sancțiuni, verbale sau în scris.

„Doar în cazuri extreme, acolo unde oamenii nu au înțeles că nu au voie să arunce resturile de gheață, de zăpadă, în urma utilajelor de deszăpezire, pe carosabilul curat, au fost aplicate sancțiuni contravenționale opt sancțiuni în valoare totală de opt mii de lei.” a declarat Liliana Spoeală, purtător de cuvânt al Poliției Locale Brăila

Valoarea amenzilor este diferită de la un oraș la altul, dar, în cele mai multe localități, poate pleca de la un simplu avertisment și poate ajunge până la două mii cinci sute de lei.

Citește și: Atenție, șoferi! Puteți primi amenzi uriașe dacă nu vă curățați zăpada de pe mașini

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Detalii șocante din ancheta accidentului de la Suceava: Tahograful autobetonierei era manipulat
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?