COD RUTIER 2024. Amendă uriaşă pentru cei care merg cu 41 km/oră în localitate

Anul 2024 vine cu reguli noi pentru șoferi și cu amenzi mai mari. Iată care este limita de viteză în localitate și de ce sunt șoferii amendați dacă circulă cu 41 km/h.
Filip Stan
06 ian. 2024, 11:11
COD RUTIER 2024. Amendă uriaşă pentru cei care merg cu 41 km/oră în localitate

COD RUTIER 2024. Noul an vine la pachet cu amenzi mai consistente pentru șoferii care au abateri în trafic. Valoarea punctului de amendă a crescut cu 20 de lei. Guvernul a decis să nu mai prelungească plafonarea din în ultimii cinci ani.

Din 2018 până în 2023, valoarea punctului de amendă a fost plafonată de către Guvern. Din 2024, de pe 1 ianuarie lucrurile s-au schimbat, așa că pentru fiecare punct de amendă plătim în plus cu 20 de lei, iar la o valoare maximă a unei amenzi care poate aduce 20 de puncte plătim în plus cu 400 de lei.

COD RUTIER 2024. Greșeala banală care îi va lăsa pe șoferi fără bani în portofel  
COD RUTIER 2024. De mai mulți ani, limita de viteză în localitate a rămas, în general, neschimbată. Sunt situații, însă, în care autoritățile au stabilit limite de viteză mai mari sau mai mici.

Astfel, putem întâlni în aceeași localitate, de exemplu, o limită maximă de 70 km/h, dar și una de 30 km/h.

În general, limita de viteză în localitate este de 50 km/h. Această viteză este valabilă atât pe drumurile din oraș, cât și pe cele care traversează sate și comune.

Dar, pot fi situații în care viteza maximă admisă să fie mai mare. De exemplu, în localitatea Românești, județul Prahova, viteza legală pe DN 1 este de cel mult 70 km/h.

Dar, șoferii trebuie să fie foarte atenți la indicatoarele rutiere. Pentru că sunt zone unde viteza este limitată fie din cauza unor lucrări, fie pentru că urmează o școală, un spital sau o trecere de pietoni, potrivit ProMotor

COD RUTIER 2024. Amendă de viteză pentru șoferii care circulă cu 41 km/h în localitate

De exemplu, tot în localitatea Românești, autoritățile au impus mai multe tronsoane unde viteza e limitată la 30 km/h. În aceste zone au fost amenajate treceri pentru pietoni.

Astfel, șoferii care circulă chiar și cu 41 km/h, riscă să fie amendați pentru nu respectă limita de viteză. Chiar dacă se află în localitate, conducătorul auto depășește cu 11 km/h viteza maximă impusă în acea zonă.

Amenda pentru depășirea vitezei până în 10 km/h

În general, Poliția Rutieră nu îi sancționează pe șoferi în aceste cazuri. De cele mai multe ori, pot scăpa cu un avertisment. Dar, nu întotdeauna, mai ales dacă sunt constatate și alte infracțiuni.

Pentru depășirea cu cel puțin 10 km/h a vitezei maxime legale stabilite, șoferii pot primi între 2 și 3 puncte de amendă. Asta înseamnă o sancțiune cuprinsă între 330 și 495 de lei.

În orașe mai există, de asemenea, zone unde viteza maximă este limitată la 15 km/h. Fie din cauza unor lucrări, fie pentru că se află în apropierea unor spitale sau grădinițe.

Iar în condițiile în care un șofer circulă cu 41 km/h prin această zonă, depășește cu peste 25 km/h viteza maximă legală. Ceea ce înseamnă o amendă de până la 825 de lei.

COD RUTIER 2024. La ce viteză se suspendă permisul de conducere

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
peste 70 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.
Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei.

 

COD RUTIER 2024. Schimbarea prin care şoferii primesc direct amenda în plic

Cod rutier 2024. Întrucât siguranța în trafic joacă un rol esențial în protejarea vieților, au fost impuse reguli dure pentru toți șoferii și viitorii conducători auto.

Alianța pentru Securitate Rutieră, organizația care reunește forțe din rândul autorităților, instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale, a lansat o noi propuneri prin care să fie reduse numărul accidentelor pe șosele din România.

Schimbări majore pentru pietoni în noul Cod Rutier: amendă de 435 lei dacă traversezi strada cu căşti sau cu ochii în telefon
Printre inițiative se numără implementarea amenzilor automate, intensificarea dificultății examenelor auto și desfășurarea de acțiuni speciale ale Poliției, cu utilizarea de autovehicule neinscripționate.

Una dintre inițiative ce se remarcă în cadrul propunerilor Alianței pentru Securitate Rutieră constă în implementarea unui sistem de camere video sofisticat.

Practic, sistemul vizează automatizarea procesului de amendare a șoferilor români care încalcă regulile de circulație, similar cu modul în care funcționează sistemul de taxare pentru rovinietă.

Citește și: Grefierii ies din nou în stradă. Tribunalul Bucureşti amână procesele

Noul sistem ar urma să funcționeze ca o modalitate automatizată de aplicare a amenzilor, care semnalează imediat și amendează încălcările regulilor de circulație într-un mod consecvent și nediscriminatoriu.

  • creșterea nivelului dificultății examenului auto,
    înăsprirea sancțiunilor,
    camere video inteligente
    introducerea educației rutiere ca materie opțională în școli.

În aceste condiții, prin automatizarea procesului de amendare, se pot diminua substanțial riscurile și consecințele accidentelor rutiere cauzate de încălcările regulamentelor de circulație.

COD RUTIER 2024. Şoferii care au condus beţi sau drogaţi, fără permis 10 ani
”Impunerea unui sistem automat de camere video, inclusiv în zonele urbane care să fie însoțite de amenzi automate, este un obiectiv propus pentru anul 2024 și care are ca scop managementul vitezei pe șosele.

Acest sistem ar avea un rol în sancționarea comportamentelor neadecvate în trafic și ar contribui la prevenirea încălcărilor de viteză în zonele astfel supravegheate”, se arată în documentul Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră.

COD RUTIER 2024. Şoferii care au condus beţi sau drogaţi, fără permis 10 ani

COD RUTIER 2024. Legea care modifică legea rutieră a primit vot în Parlament, niciun senator nu a votat împotrivă. Acum, legea merge la vot final în Camera Deputaţilor.

Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), fost ministru al Justiţiei, anunţă, luni, că Senatul a votat legea prin care şoferii condamnaţi pentru conducerea vehiculelor băuţi sau drogaţi pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani.

„Aşa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morţi pe drumurile României, declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii şase ani. După Legea Anastasia, a venit, ţinându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, spune Cazanciuc, pe pagina sa de Facebook.

În favoarea legii au votat 101 senatori Niciunul nu a votat împotrivă. Legea merge pentru decize finală la Camera Deputaţilor.,

Cod rutier 2024. Închisoare pentru șoferii băuți

Odată cu promulgarea Legii Anastasia, astfel de fapte vor fi pedepsite cu închisoare, fără posibilitatea suspendării pedepsei sub supraveghere.

Scopul acestei legi este de a reduce numărul accidentelor rutiere și de a salva vieți.

România se află în continuare în vârful clasamentelor sumbre privind numărul deceselor în accidente rutiere din Uniunea Europeană.

Inconștiența șoferilor, starea tehnică a mașinilor și infrastructura precară sunt factori care fac din accidentele rutiere o situație normală în România.

O statistică recentă a UNSAR confirmă această realitate și plasează România pe primul loc în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește accidentele rutiere.

Cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din UE

În 2022, România a avut cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din întreaga Uniune Europeană: 85,1 persoane la 1 milion de locuitori.

Această cifră vine după un an în care România a înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere în ultimul deceniu, ceea ce arată că situația pe drumurile noastre este în continuare îngrijorătoare.

COD RUTIER 2023. Închisoare pentru şoferii băuţi sau drogaţi dacă au produs accidente mortale. „Legea Anastasia” a trecut de Senat

Aceste statistici arată care sunt cele mai periculoase intervale ale zilei pe străzile și drumurile din România.

Începutul anului 2023 a adus în atenție și prăbușirea Euroins, ceea ce arată că mulți români nu caută să aibă o asigurare minimă în caz de accident, din diferite motive.

Nu este surprinzător faptul că cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România sunt implicate anual în accidente rutiere soldate cu pagube materiale, vătămări corporale și decese, conform statisticii UNSAR.

De ce Legea Anastasia

Senatorul Robert Cazanciuc a afirmat, într-o postare pe Facebook din noiembrie, că „dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.

Anastasia a murit de Ziua Copilului, iar la volan era o femeie care nu trecuse niciodată pe la o şcoală de şoferi.  „Ar fi singura mea alinare în momentul de faţă, acum, pentru că dacă nu s-a făcut dreptate pentru sufleţelul Anastasiei, dacă s-ar face legea şi ar fi aprobată ar fi singura mea alinare. Că s-a putut face ceva pentru fetiţa mea. Sa fie mai aspră, dar să fie corectă. Viaţa Anastasiei, în momentul ăsta, costă doar 300 de ore în folosul comunităţii. Atât! „, a spus tatăl Anastasiei după ce magistraţii au considerat că şoferiţa se face vinovată doar pentru conducere fără permis.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Bloc de 523 de apartamente din București va fi consolidat fără relocarea locatarilor
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!