Cod rutier 2024. Nu este deloc recomandat să transporți în mașină mai multe persoane decât numărul de locuri prevăzut de automobil. Pe lână faptul că vei lua amendă, siguranța celor din mașină este precară în momentul în care sunt înghesuiți.
Numărul maxim de locuri a fost stabilit pe baza unor teste complexe și determinat în așa fel încât să asigure un nivel cât mai mare de siguranță celor aflați în mașină.
Ordonanța 195/2002, Articolul 53, litera b), punctul 1, prevede că șoferii care dețin permis Categoria B pot conduce vehicule cu o masă totală maximă autorizată de până la 3.500 kg și cu un număr de locuri pe scaune de cel mult 8, fără cel al șoferului.
În cazul depășirii acestor limite, șoferii sunt pasibili de sancțiuni contravenționale conform Ordonanței 195/2002, Articolul 101, punctul 1 (13). Concret, aceste sancțiuni se referă la 6-8 puncte de amendă, valoarea amenzii variind între 990 și 1.320 de lei, în cazul în care transportă mai mult de 8 pasageri.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”, prevede Art 101, pct. 1 (13), din Ordonanța 195/2002.
Aceeași amendă o plătesc și cei care depășesc numărul de pasageri omologat pentru autovehiculul respectiv.
Pentru a avea drept legal de transport persoane, un conducător auto trebuie să dețină permis Categoria D.
Majoritatea autoturismelor sunt prevăzute cu 2 locuri pe scaunele din față (șofer și pasager) și 3 locuri pe bancheta din spate. Există și modele precum Opel Zafira sau Volvo XC 90, care sunt prevăzute cu 7 locuri. Două scaune suplimentare sunt montate în portbagaj și, la nevoie, pot fi rabate integral.
Însă alte modele, destinate în special transportului de marfă, au doar 2 sau 3 locuri.
Șoferii care sunt prinși că transportă mai mulți pasageri decât e legal conform categoriei de permis pe care o deține vor fi sancționați contravențional.