Cod rutier 2024. Textele legale vizate sunt Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar.
Practic, prin Legea 296/2023 (art. LVIII, LXIX, LXX), autoritățile elimină facilitatea plății amenzilor la jumătate, în termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil și financiar. De ce? Pentru a spori conformarea voluntară și pentru a întări disciplina fiscală și disciplina financiar-contabilă în rândul contribuabililor.
Cod rutier 2024. Concret, măsura se aplică din 11 noiembrie 2023 și acoperă amenzile prevăzute de următoarele acte normative:
Așa cum scrie în noul act normativ, asta înseamnă că firmele și persoanele fizice amendate „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.”
Referitor la amenzile contravenționale aplicate, anterior intrării în vigoare a Legii 296/2023 (30 octombrie 2023), în temeiul actelor normative enumerate mai sus, Legiuitorul prevede că plata se realizează potrivit prevederilor legale vechi (adică cele în vigoare la momentul întocmirii actului de constatare și sancționare).
Firmele și persoanele fizice amendate „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, prevede modificarea legală.
Legea 296/2023 prevede că autoritățile elimină facilitatea plății amenzilor la jumătate, în termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil și financiar.
Măsura urmăreşte sporirea conformării voluntare și întărirea disciplinei fiscale și financiar-contabile în rândul contribuabililor. Legiuitorul stabilise plata în maximum 15 zile a jumătate din minimul amenzii tocmai pentru încurajarea conformării voluntare şi întărirea disciplinei fiscale.
Noua modificare, din contră, poate duce la o mulţime de contestaţii în instanţă şi la blocarea unor sume de bani, în loc să ducă la plata sumelor integrale şi mărirea veniturilor la buget.
Totul se aplică începând cu 11 noiembrie 2023. Este vorba despre amenzile prevăzute de Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală, Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, Legea contabilității nr. 82/1991, Legea nr. 70/2015, pentru întărirea disciplinei financiare, privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar.
Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscale bugetare, publicat miercuri de Ministerul Finanțelor, valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară. În prezent, punctul de amendă a fost înghețat la 145 de lei, deși legea preciza că acesta reprezintă 10% din salariul minim brut.
De anul viitor, în fincție de decizia guvernului privind majorarea salariului minim, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei, raportat la salariul minim brut actual de 3.300 de lei.
Astfel, dacă salariul minim brut va fi majorat la 3.700 de lei, conform discuțiilor care au loc cu patronatele și sindicatele, punctul de amendă crește la 185 de lei.
„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență.
Majorarea amenzilor va fi de aproximativ 14%. Valoarea punctului de amendă a fost plafonată de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, respectiv 145 de lei. Ultima plafonare, valabilă până la finalul anului, a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022.
În funcție de abaterile de la Codul Rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori: