Cod rutier 2024. Amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate, în 15 zile. Modificările se aplică și amenzilor rutiere!  

Dacă plăteai amenda în termen de 15 zile, te costa jumătate din minimul sumei. Noua măsură este inclusă într-o lege care se aplică de pe 11 noiembrie 2023.
Filip Stan
20 dec. 2023, 09:54
Cod rutier 2024. Amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate, în 15 zile. Modificările se aplică și amenzilor rutiere!  
Amenzi de 3.000 de lei pentru cei care încalcă această regulă banală

Cod rutier 2024. Textele legale vizate sunt Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar.

Practic, prin Legea 296/2023 (art. LVIII, LXIX, LXX), autoritățile elimină facilitatea plății amenzilor la jumătate, în termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil și financiar. De ce? Pentru a spori conformarea voluntară și pentru a întări disciplina fiscală și disciplina financiar-contabilă în rândul contribuabililor.

Cod rutier 2024. Concret, măsura se aplică din 11 noiembrie 2023 și acoperă amenzile prevăzute de următoarele acte normative:

  • Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală;
  • Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
  • Legea contabilității nr. 82/1991;
  • Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar;
  • OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;
  • OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport;
  • anumite amenzi din Legea 296/2023.

Așa cum scrie în noul act normativ, asta înseamnă că firmele și persoanele fizice amendate „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.”

Referitor la amenzile contravenționale aplicate, anterior intrării în vigoare a Legii 296/2023 (30 octombrie 2023), în temeiul actelor normative enumerate mai sus, Legiuitorul prevede că plata se realizează potrivit prevederilor legale vechi (adică cele în vigoare la momentul întocmirii actului de constatare și sancționare).

Cod rutier 2024. Şoferii nu mai pot plăti amenzile la jumătate

Firmele și persoanele fizice amendate „nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, prevede modificarea legală.

Legea 296/2023 prevede că autoritățile elimină facilitatea plății amenzilor la jumătate, în termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil și financiar.

Măsura urmăreşte sporirea conformării voluntare și întărirea disciplinei fiscale și financiar-contabile în rândul contribuabililor. Legiuitorul stabilise plata în maximum 15 zile a jumătate din minimul amenzii tocmai pentru încurajarea conformării voluntare şi întărirea disciplinei fiscale.

Noua modificare, din contră, poate duce la o mulţime de contestaţii în instanţă şi la blocarea unor sume de bani, în loc să ducă la plata sumelor integrale şi mărirea veniturilor la buget.

Totul se aplică începând cu 11 noiembrie 2023. Este vorba despre amenzile prevăzute de Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală, Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, Legea contabilității nr. 82/1991, Legea nr. 70/2015, pentru întărirea disciplinei financiare, privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar.

Veste proastă pentru șoferi! Cresc amenzile de circulație de la 1 ianuarie. Noul mod în care va fi calculat punctul de amendă începând din 2024

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscale bugetare, publicat miercuri de Ministerul Finanțelor, valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară. În prezent, punctul de amendă a fost înghețat la 145 de lei, deși legea preciza că acesta reprezintă 10% din salariul minim brut.

De anul viitor, în fincție de decizia guvernului privind majorarea salariului minim, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei, raportat la salariul minim brut actual de 3.300 de lei.

Citește și: Cod rutier 2024. Ar putea creşte punctul de amendă, nepurtarea centurii te lasă cu 990 de lei mai puţin pe card

Astfel, dacă salariul minim brut va fi majorat la 3.700 de lei, conform discuțiilor care au loc cu patronatele și sindicatele, punctul de amendă crește la 185 de lei.

„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență.

Citește și: Vești proaste pentru șoferii din România. Amenzile usturătoare pe care le riscă dacă lasă motorul mașini pornit, deși staționează

Majorarea amenzilor va fi de aproximativ 14%. Valoarea punctului de amendă a fost plafonată de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, respectiv 145 de lei. Ultima plafonare, valabilă până la finalul anului, a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022.

În funcție de abaterile de la Codul Rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă;
  • clasa aII-a: patru sau cinci puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 la puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (se aplică doar persoanele juridice).

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Motorina s-a scumpit din nou în România, importurile devin esențiale pentru consum
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania