Cod rutier 2024. Potrivit Codului rutier, un conducător auto care a obţinut un permis Categoria B poate transporta maximum 8 pasageri (în afară de el), iar autoturismul pe care-l conduce nu trebuie să depăşească 3.500 kg.
Astfel, şoferii care deţin Categoria B pot conduce şi microbuze precum Mercedes Vito sau VW Transporter, cu condiţia să nu existe mai mult de 9 locuri în vehicul, potrivit capital.ro
Vehicule de tipul Land Rover Discovery sau Opel Zafira pot avea până la 7 locuri.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”, se arată în Art 101, pct. 1 (13), din Ordonanța 195/2002.
Tot conducătorii auto cu permis Categoria B au dreptul să conducă alte două tipuri de vehicule.
Dacă încalcă aceste reguli, conducătorul auto riscă o sancţiune cuprinsă între 6 şi 8 puncte de amendă. Mai mult decât atât, șoferul va fi bun de plată, suma pe care va trebui să o scoată din buzunar fiind cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei..
Legea impune mai multe echipamente obligatorii, care trebuie să se afle în mașină, atunci când vehiculul circulă pe un drum public.
Trusa medicală, stingătorul de foc şi două triunghiuri reflectorizante sunt obligatorii în fiecare maşină. Dacă aceste dotări lipsesc, nu sunt omologate sau au expirat, șoferul este pasibil de amendă.
Mai exact, 4 sau 5 puncte de amendă, adică o sumă cuprinsă între 660 şi 826 de lei.
Totodată, cei care conduc vehicule care au o greutate de peste 3.5 tone trebuie să deţină şi o vestă reflectorizantă, care trebuie îmbrăcată atunci când coboară din dubă sau camion, pentru a încărca / descărca sau face o reparație.