Cod rutier 2024. Șoferii care riscă și parchează neregulamentar vor plăti o amendă din prima clasă de penalizări, adică 2 sau 3 puncte de amendă.
Astfel, amenda minimă pentru parcare neregulamentară va fi, în 2024, 330 de lei, iar cea maximă 495 de lei. De asemenea, parcarea sau staționarea autovehiculelor pe autostradă sau pe un drum expres, în alte locuri decât cele amenajate, se penalizează cu 6 puncte-amendă.
Începând din acest an, valoarea punctului de amendă a crescut la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere. Până la sfârșitul anului 2023, Codul Rutier prevedea e o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie pentru punctul de amendă.
Astfel, punctul de amendă a fost îngheţat la 145 lei, de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie avea valoarea de 1.450 de lei.
Cu toate acestea, potrivit OUG nr. 115/2023, în 2024, punctul de amendă reprezintă doar 5% din salariul minim brut, care are, în prezent, valoarea de 3.300 de lei
În România, există cinci clase de amendă, primele patru fiind aplicate persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă
Cod rutier 2024. Întrucât siguranța în trafic joacă un rol esențial în protejarea vieților, au fost impuse reguli dure pentru toți șoferii și viitorii conducători auto.
Alianța pentru Securitate Rutieră, organizația care reunește forțe din rândul autorităților, instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale, a lansat o noi propuneri prin care să fie reduse numărul accidentelor pe șosele din România.
Schimbări majore pentru pietoni în noul Cod Rutier: amendă de 435 lei dacă traversezi strada cu căşti sau cu ochii în telefon
Printre inițiative se numără implementarea amenzilor automate, intensificarea dificultății examenelor auto și desfășurarea de acțiuni speciale ale Poliției, cu utilizarea de autovehicule neinscripționate.
Una dintre inițiative ce se remarcă în cadrul propunerilor Alianței pentru Securitate Rutieră constă în implementarea unui sistem de camere video sofisticat.
Practic, sistemul vizează automatizarea procesului de amendare a șoferilor români care încalcă regulile de circulație, similar cu modul în care funcționează sistemul de taxare pentru rovinietă.
Noul sistem ar urma să funcționeze ca o modalitate automatizată de aplicare a amenzilor, care semnalează imediat și amendează încălcările regulilor de circulație într-un mod consecvent și nediscriminatoriu.
În aceste condiții, prin automatizarea procesului de amendare, se pot diminua substanțial riscurile și consecințele accidentelor rutiere cauzate de încălcările regulamentelor de circulație.
COD RUTIER 2024. Şoferii care au condus beţi sau drogaţi, fără permis 10 ani
”Impunerea unui sistem automat de camere video, inclusiv în zonele urbane care să fie însoțite de amenzi automate, este un obiectiv propus pentru anul 2024 și care are ca scop managementul vitezei pe șosele.
Acest sistem ar avea un rol în sancționarea comportamentelor neadecvate în trafic și ar contribui la prevenirea încălcărilor de viteză în zonele astfel supravegheate”, se arată în documentul Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră.