COD RUTIER 2024. Nerespectarea prevederii care interzice staționarea cu motorul pornit este sancționată cu două sau trei puncte de amendă. Senatorul Ion-Dragoș Popescu, cel care a depus la Senat proiectul de lege, susține că aceasta este o „măsură concretă anti-poluare”.
Proiectul introduce două alineate la articolul 63 „Oprirea și staționarea” care prevăd următoarele:
„(6) Este interzisă staţionarea auvehiculelor cu motorul termic pornit în oraşe şi municipii.
(7) Fac excepţie de la interdicţia staţionării:
a) Autovehiculele care sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, aşa cum sunt acestea definite la art. 32, alin (2).
b) Vehicule refrigerate de transport marfă care necesită putere de la motor pentru funcţionarea refrigerării.
c) Vehiculele care utilizează activ echipamente hidraulice/mecanice, cum ar fi camioane de transport ciment, compactoare, etc.”
De asemenea, proiectul completează art. 99 cu punctul 19 care prevede că „nerespectarea obligaţiei de a opri funcţionarea motorului termic când un autovehicul se află în staţionare voluntară” este sancţionată cu amendă prevăzută în clasa I de sancţiuni şi anume cu două sau trei puncte-amendă.
În expunerea de motive, inițiatorul argumentează că modificările sunt de natură să răspundă unor nevoi identificate la nivelul societății și să completeze o reglementare lacunară. Mai exact, interzicerea staționării cu motorul pornit pe o perioadă mai mare de 5 minute.
„Măsura de interzicere a staţionării cu motorul pornit, pentru vehiculele care nu sunt în trafic, este o măsură concretă anti-poluare, extrem de necesară în România, având un cost redus şi un impact enorm pentru cetăţenii are locuiesc în mediul urban şi nu numai, în contextul în care traficul rutier din România are această componentă pasivă de poluare, reprezentată de maşinile care, fără a se afla în trafic, staţionează cu motorul pornit.
Devine astfel extrem de necesar a se diminua nivelurile emisiilor generate de vehiculele cu motoare termice (benzină, dar mai ales Diesel) aflate în circulaţie în oraşele mari şi extrem de poluate, iar una dintre aceste măsuri, implementabilă fără cost, dar deosebit de eficientă inclusiv prin aspectul educaţional al acesteia, constă în a determina şoferii vehiculelor cu motor termic de a nu menţine motorul pornit al vehiculelor pe care le conduc, atunci când nu sunt angajaţi în trafic şi imobilizează voluntar vehiculul”, mai arată senatorul, în expunerea de motive a proiectului.
Citește și: COD RUTIER 2024. Schimbarea prin care şoferii primesc direct amenda în plic
Inițiativa de modificare a ordonanței de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice are drept scop îmbunătățirea cadrului legal pentru o mai bună calitate a aerului în concordanță cu practicile din statele dezvoltate pe subiect, mai spune senatorul Popescu.
„Aceste schimbări îşi propun să ducă la politici publice locale îndreptate spre reducerea poluării din mediul urban şi din zonele cu trafic ridicat, comportamente mai responsabilite ale cetăţenilor şi un mediu mai sănătos, cu o calitate a vieţii crescută”, conchide el, în expunerea de motive a propunerii de lege.
Proiectul este depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.