Cod rutier 2024. S-a mărit amenda pentru brăduleţul parfumat şi cruciuliţele cu Arsenie Boca din maşină

Codul Rutier 2024 prevede amenzi mai mari decât anul trecut pentru cei care obturează vizibilitatea cu diverse obiecte amplasate în dreptul parbrizului. Dar, pot fi amendați și cei care atârnă un brăduț parfumat la oglinda retrovizoare?
Alina Costache
03 feb. 2024, 09:04
Cod rutier 2024. S-a mărit amenda pentru brăduleţul parfumat şi cruciuliţele cu Arsenie Boca din maşină

Codul Rutier 2024: Majoritatea șoferilor s-au obișnuit să atârne de oglinda retrovizoare din interiorul mașinii diverse obiecte. Unele au o dimensiune mică, precum odorizantele și brăduții parfumați. Altele pot fi de dimensiuni mai mari, precum cruci, CD-uri, tablete, fotografii etc.

E important de precizat că legislația rutieră în vigoare interzice obturarea parbrizului. Astfel, nu ai voie să lipești niciun abțibild pe geam, nici să atârni cruciulițe sau alte simboluri de oglinda aflată în dreptul parbrizului.

COD RUTIER 2024 Ce amenzi riscă şoferii dacă sunt prinşi fără acte în original. S-a schimbat legea!
Legislația rutieră din România interzice obturarea parbrizului sau a lunetei. Astfel că e interzis să lipești sau să pui un obiect în dreptul parbrizului. Iar cei care încalcă dispozițiile legale, riscă o amendă de peste 3.000 de lei, după ce punctul de amendă s-a majorat.

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Cod rutier 2024. Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

Totuși, e important de precizat că, deși legea nu se prevede o dimensiune anume a obiectului, de la care să se aplice sancțiunea, niciun polițist nu va da amendă unui șofer pentru că a pus la oglinda retrovizoare un mic brăduț parfumat sau o cruciuliță.

Citeşte şi: CODUL RUTIER 2024. Ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul expirat

„Polițiștii aplică sancțiuni pentru cei care lipesc afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale și restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, au precizat pentru ProMotor reprezentanții Poliției.

Cod rutier 2024. S-a mărit amenda pentru brăduleţul parfumat

Practic, doar șoferii care atârnă un mănunchi de odorizante sau alte obiecte în dreptul parbrizului sau geamurilor laterale riscă să fie amendați.

Poate că pentru unii, această regulă pare lipsită de sens. Dar instructorul auto Marian Croitoru a explicat pentru ProMotor de ce e bine să avem parbrizul „curat”.

„E important să ai o vizibilitate cât mai mare. Sunt unii care își umplu parbrizul cu cruciulițe, abțibilduri, afișe, chiar și CD-uri. Dar chiar și o cruciuliță, de exemplu, îți poate acoperi un biciclist sau un pieton. Practic, în loc să îl vezi de la 100m, îl observi când ajungi la 20-30 de metri de el. Și ajungi să faci o manevră bruscă, să frânezi sau să tragi de volan. Și riști ori să fii lovit din spate de alt șofer, ori să lovești tu alte mașini. Așa că, da, e bine să ai toate geamurile curate, fără nimic care să îți afecteze vizibilitatea”, a explicat Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră în Prahova.

Șoferii care vor să atârne mai mulți brăduți sau alte obiecte prin mașină și vor să stea fără griji că ar putea fi amendați, au posibilitatea de a pune aceste odorizante pe bord. Sau le pot atârna de unul dintre stâlpii mașinii. În acest fel, nu este stânjenită nici vizibilitatea și nici nu riscați o amendă.

Cod rutier 2024. Amenzile mai mari de la 1 ianuarie 2024. Punctul de amendă, 5% din salariul minim brut pe țară

 

În cazul în care un șofer este prins în trafic fără centura de siguranţă, el este sancționat cu 3 puncte de amendă. Acum, plătește 435 de lei, iar de la anul, pentru aceeași faptă, șoferii ar trebui să plătească aproape 500 de lei.

În ceea ce privește folosirea telefonului mobil în timpul condusului, șoferii primesc acum o amendă cuprinsă între 580 şi 1.160 de lei, adică între 4 și 8 puncte de amendă. Din 2024, aceeași contravenție va fi sancționată cu până la 1.320 de lei.

Pentru cine încalcă regulile de circulație și depășește viteza cu peste 50 km/h, amenda ar fi până la 3.300 lei, pentru 20 de puncte amendă. În prezent, cei care comit această infracțiune plătesc 2.900 de lei.

Amenzi mai mari vor fi și pentru pietonii care fac greșeli în trafic. De pildă, dacă o persoană traversează printr-un loc nepermis primește o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei. De anul viitor, sancțiunea ar putea ajunge până la 495 de lei.

În cazul bicicliștilor care circulă pe trotuar, spre exemplu, amenda plătită în 2023 era de până la 725 de lei. De la 1 ianuarie 2024, sancțiunea ar putea fi cu 100 de lei mai mult.

În situația în care Guvernul decide majorarea salariului minim brut la 3.700 lei, valoarea punctului de amendă ar putea crește la 185 de lei. Prin urmare, și amenzile vor fi mult mai mari.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Deschidere rutieră pentru lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău
MediaFlux
ANUNȚUL MOMENTULUI în POLITICĂ! CIOLACU a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!