Cod rutier 2024, schimbări importante. Ai parcat greşit la Praga sau Berlin, plăteşti amenzi colosale la Bucureşti

Țara în care s-a comis o infracțiune rutieră poate cere în continuare ajutorul țării de reședință a șoferului, iar lista contravenţiilor şi a infracţiunilor a fost lărgită de Parlamentul European.
Filip Stan
14 mart. 2024, 12:31
Cod rutier 2024, schimbări importante. Ai parcat greşit la Praga sau Berlin, plăteşti amenzi colosale la Bucureşti

Cod rutier 2024. Șoferii nu mai scapă de amenzile din străinătate pentru că noul cod rutier al UE obligă la plata sancțiunilor în țara unde s-a produs infracțiunea.

Aproape jumătate din infracțiunile rutiere comise în altă țară rămâneau nepedepsite, motiv pentru care Parlamentul European introduce reguli mai stricte pentru șoferii care circulă în UE. Țara unde s-a produs o infracțiune soldată cu amendă va putea colecta direct suma de bani.

Șoferii care conduc un vehicul cu număr de înmatriculare străin nu mai scapă nepedepsiți potrivit noilor reguli convenite de Consiliul European și de PE. Aproximativ 40% dintre infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân nepedepsite, motiv pentru care se va îmbunătăți infrastructura de colaborare între țările europene.

O plăcuță de înmatriculare străină nu poate fi o licență pentru impunitate rutieră”, a spus Kosma Złotowski, europarlamentar polonez.

Țara în care s-a comis o infracțiune rutieră poate cere în continuare ajutorul țării de reședință a șoferului. După ce s-au utilizat toate mijloacele legale de colectare a amenzii la nivel local, orice țară UE poate cere țării de rezidență recuperarea amenzilor de peste 70 euro. Are la dispoziție însă doar 11 luni de la data producerii infracțiunii pentru a face această cerere.

Noul cod rutier european extinde lista infracțiunilor ce pot fi sancționate în UE prin colaborarea între țări. Dacă până acum era vorba de depășirea vitezei legale și conducerea sunt influența alcoolului și drogurilor, s-au mai adăugat: parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, traversarea unei linii continue, nerespectarea regulilor din zonele școlare, pietonale sau cele legate de pistele de biciclete, conducerea în direcție greșită și încălcarea normelor de folosire a coridoarelor de urgență.

După doi ani de la promulgarea acestor schimbări la nivel național, companiile private nu vor mai putea ajuta țări din UE să colecteze sumele amenzilor de circulație de la șoferii străini. Întreaga operațiune se va desfășura printr-o colaborare mai bună dintre state.

Cod rutier 2024. Reguli noi în UE, cum rămâi automat fără permis. Schimbări majore şi pentru şoferii în vârstă

Cod rutier 2024. Se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025, susține europarlamentarul Vlad Gheorghe. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE.

Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE.

Cod rutier 2024. Un şofer care are permisul suspendat într-un stat UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru

Atenție mare, o sancțiune dată în oricare dintre state, te urmărește oriunde mergi, și dacă nu o să mai ai dreptul în România să conduci, nu o să mai ai dreptul in un niciunul dintre celelalte state membre”, a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe, după ce şi Corina Creţu a prezentat situaţia.

În condițiile în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Examen auto 2024. Cum şi în cât timp obţii permisul de conducere. „Sala” se poate da în orice oraş, iar „traseul” ar putea include o probă specială pe zăpadă. Totul despre şcoala de şoferi şi schimbările de ultimă oră de la Codul Rutier

Alte schimbări la legislația rutieră europeană includ un potențial test de adicții la examenul medical obligatoriu pentru obținerea carnetului și posibilitatea ca tinerii de 17 ani să urce la volan dacă au început școala de șoferi și sunt însoțiți de un adult care are ani buni de experiență rutieră.

Cod rutier 2024. Vârstnicii peste 70 de ani vor putea conduce doar în anumite condiții. Reguli noi pentru reducerea accidentelor rutiere în UE

Persoanele în vârstă de peste 70 de ani vor trebui să dovedească în mod regulat că sunt încă apte să conducă, potrivit unei directive care ar urma să fie aprobată de Comisia Europeană, notează ziarul german Frankfurter Rundschau.

Potrivit proiectului, până în 2050 nu ar trebui să mai existe decese pe șosele în UE, iar până în 2030 numărul acestora ar trebui să se reducă la jumătate. Un obiectiv extrem de ambițios, mai ales când se cunosc cifrele actuale. În 2022, 20.600 de persoane și-au pierdut viața pe șosele, dintre care aproape 2.000 în România.

Astfel, UE plănuiește o reformă majoră a permiselor de conducere, care, printre altele, ar trebui să îmbunătățească siguranța rutieră. Una dintre cerințe: în viitor, permisul de conducere al șoferilor de peste 70 de ani ar trebui să fie verificat la fiecare cinci ani.

De asemenea, valabilitatea permiselor de conducere ar urma să fie modificată. Potrivit proiectului de lege al Comisiei Europene, reforma vizează modificarea duratei de valabilitate a permiselor de conducere.

Astfel, acestea ar urma să fie valabile 15 ani în întreaga UE, în loc de zece ani, cât erau până acum. În plus, permisele de conducere ar urma să devină digitale, astfel încât reînnoirea să poată fi procesată și online.

Cu toate acestea, valabilitatea de 15 ani nu ar trebui să se mai aplice tuturor persoanelor de peste 70 de ani: persoanele în vârstă vor primi atunci permise de conducere valabile doar cinci ani. Iar acest lucru ar trebui să facă posibilă verificarea periodică a aptitudinii seniorilor de a conduce.

Măsura în care se verifică acest lucru ar trebui să fie în continuare o decizie a statelor membre. Acest lucru înseamnă că statele membre pot, de asemenea, să lase ca, atunci când șoferul își reînnoiește permisul de conducere, să se asigure că este în continuare capabil să conducă.

Conform proiectului, în cazul în care, „în timpul îndeplinirii formalităților”, devine clar că solicitantul nu mai îndeplinește standardele medicale, se poate ordona o examinare medicală. Dacă autoritatea care eliberează permisul de conducere dorește acest lucru, atunci un expert trebuie să îl verifice pe șofer.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Accident grav pe DN14 în județul Sibiu: Trafic complet blocat și Plan Roșu de Intervenție
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina