Cod rutier 2025. Amenzi mai mari pentru conducătorii auto care transportă pasageri fără centură de siguranță. Ce categorii de șoferi și pasageri sunt exceptați de la această reglementare

Vești proaste pentru conducătorii auto ai căror pasageri nu poartă centuri de siguranță. Codul rutier prevede amenzi majorate pentru șoferii care nu manifestă rasponsabilitate în raport cu pasagerii pe care-i transportă.
Irina Dumitrescu
03 apr. 2025, 17:27
Cod rutier 2025. Amenzi mai mari pentru conducătorii auto care transportă pasageri fără centură de siguranță. Ce categorii de șoferi și pasageri sunt exceptați de la această reglementare

Cod rutier 2025. De la începutul acestui an, valoarea punctului de amendă a crescut de la 165 de lei la 202,5 lei, iar amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație vor fi împărțite în cinci categorii, în funcție de gravitatea faptei.

Cod rutier 2025. Amenzi mai mari pentru șoferii care transportă pasageri fără centură de siguranță

Amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranță variază între 405 și 607 lei și sunt aplicate șoferilor, considerați singurii responsabili de siguranța pasagerilor pe care-i transportă.

În ceea ce privește copiii, aceștia trebuie să fie transportați în scaune omologate, iar copiii cu o înălțime de peste 1,35 metri pot purta centura ajustată corespunzător.

Citeste si COD RUTIER 2025 Noua infracţiune de care puţini şoferi au auzit. Ţi se suspendă permisul de conducere pe loc!

Ce categorii de șoferi și pasageri sunt exceptați de la această reglementare

Există, însă, și o serie de excepții de la aceste reglementări. Astfel, nu sunt obligați să poarte centură de siguranță următoarele categorii de conducători auto și pasageri: șoferii care staționează sau care merg cu spatele pe distanțe foarte scurte, femeile însărcinate cu o sarcină vizibilă, instructorii auto în timpul orelor practice și examinatorii care susțin examenul pentru obținerea permisului.

Importanța purtării centurii de siguranță de către pasagerii care ocupă locurile din spate ale mașinii

Cercetările și studiile de specialitate demonstrează importantă crucială a purtării centurii de siguranță auto pe locurile din spate. În cazul unui accident, pasagerii neasigurati pot fi aruncați cu forță în interiorul vehiculului, fapt ce crește semnificativ riscul de a-i răni grav pe ceilalți ocupanți ai mașinii sau pe ei înșiși.

Citeste si Cod rutier 2025. În ce condiții pot fi înlocuite motorul și alte piese ale mașinii. Este legal sau nu?

Statistic vorbind, purtarea centurii de siguranță reduce riscul de deces într-un accident de mașină cu 45-50% și reduce riscul de răniri grave cu până la 65%. Centura de siguranță este proiectată pentru a distribui forțele generate de un accident pe cele mai puternice părți ale corpului, ceea ce reduce riscul de rănire gravă.

Din 2006, în toate țările membre ale Uniunii Europene, purtarea centurii de siguranță este obligatorie atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri, indiferent de locul pe care aceștia îl ocupă în autovehicul.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Drumul de mare viteză pe care toți șoferii îl așteptau e în impas. Vor mai trece ani de zile până când se va circula pe el
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Românii care au depus bani la CEC pentru o Dacie înainte de ’90 primesc bani. Ce sumă dă statul despăgubire?
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Prăjitura la borcan. Desertul rapid, fără coacere
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună mai 2025 cum nu prea a mai fost, în România. Cum va fi vremea în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Obligatoriu pentru toate gospodăriile. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte