Cod rutier 2025. De la începutul acestui an, valoarea punctului de amendă a crescut de la 165 de lei la 202,5 lei, iar amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație vor fi împărțite în cinci categorii, în funcție de gravitatea faptei.
Amenzile pentru nepurtarea centurii de siguranță variază între 405 și 607 lei și sunt aplicate șoferilor, considerați singurii responsabili de siguranța pasagerilor pe care-i transportă.
În ceea ce privește copiii, aceștia trebuie să fie transportați în scaune omologate, iar copiii cu o înălțime de peste 1,35 metri pot purta centura ajustată corespunzător.
Există, însă, și o serie de excepții de la aceste reglementări. Astfel, nu sunt obligați să poarte centură de siguranță următoarele categorii de conducători auto și pasageri: șoferii care staționează sau care merg cu spatele pe distanțe foarte scurte, femeile însărcinate cu o sarcină vizibilă, instructorii auto în timpul orelor practice și examinatorii care susțin examenul pentru obținerea permisului.
Cercetările și studiile de specialitate demonstrează importantă crucială a purtării centurii de siguranță auto pe locurile din spate. În cazul unui accident, pasagerii neasigurati pot fi aruncați cu forță în interiorul vehiculului, fapt ce crește semnificativ riscul de a-i răni grav pe ceilalți ocupanți ai mașinii sau pe ei înșiși.
Statistic vorbind, purtarea centurii de siguranță reduce riscul de deces într-un accident de mașină cu 45-50% și reduce riscul de răniri grave cu până la 65%. Centura de siguranță este proiectată pentru a distribui forțele generate de un accident pe cele mai puternice părți ale corpului, ceea ce reduce riscul de rănire gravă.
Din 2006, în toate țările membre ale Uniunii Europene, purtarea centurii de siguranță este obligatorie atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri, indiferent de locul pe care aceștia îl ocupă în autovehicul.