Cod Rutier 2025. Conform noilor reglementări din Codul Rutier, șoferii sunt pasibili de o amendă de 1.000 de lei dacă nu respectă o regulă simplă de circulație. Este vorba de aprinderea luminilor ori de câte ori pleacă la drum, indiferent de tipul drumului.
Este obligatorie utilizarea fazei scurte sau a luminilor de zi (pozițiile), cu condiția ca cel puțin un set de lumini să fie funcțional, iar nerespectarea acestei reguli poate atrage sancțiuni între 810 și 1.012,5 lei. Nici măcar motocicliștii sau cei care circulă pe moped nu sunt exceptați de la această regulă.
Ceața este un pericol major pentru șoferi și reduce vizibilitatea sub 50 de metri. În astfel de condiții, farurile, stopurile și semnalizatoarele trebuie să fie funcționale, iar luminile de ceață pot reprezenta un real ajutor. Multe mașini sunt dotate cu lămpi de ceață și, uneori, chiar și cu proiectoare suplimentare, care se activează separat de faruri.
Stopul de ceață este obligatoriu pentru toate vehiculele, în timp ce proiectoarele de ceață rămân opționale. Legea arată că acestea trebuie utilizate numai atunci când condițiile meteo impun vizibilitate suplimentară și precizează că sunt interzise în condiții de trafic obișnuit sau iluminat stradal intens.
Pe timp de ploaie sau ninsoare abundentă, șoferii nu sunt obligați să utilizeze luminile de ceață, dar acestea pot fi utile pentru a crește vizibilitatea vehiculului în trafic. Totuși, folosirea excesivă a proiectoarelor de ceață în condiții normale poate afecta ceilalți participanți la trafic, astfel că șoferii vor fi pasibili pentru amenzi.