COD RUTIER 2025. Odată cu creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, a crescut și punctul de amendă. Potrivit reglementărilor aflate în vigoare, punctul de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut pe țară.
Soferii care nu respectă regulile de circulație riscă amenzi uriașe. De exemplu, cei care trec pe roșu vor fi sancționați cu patru sau cinci puncte de amendă și se vor alege cu permisul de conducere suspendat pentru 30 de zile. Astfel, potrivit legii aceștia vor scoate din buzunare între 810 lei și 1.012,5 lei, scrie promotor.ro.
Citește și COD RUTIER 2025. Șoferii care fac această greșeală riscă amenzi de peste 4000 de lei
„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părții carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, stabilește Art. 83, alin. (2), din legea circulației.
Totuși, există și câteva situații în care ai voie să treci, deși semaforul este roșu.
semaforul nu le este adresat;
au verde intermitent la dreapta;
semaforul nu se află pe un drum public;
circulația este dirijată de un agent de poliție care permite trecerea.
În concluzie, nu poți trece pe roșu dacă ai o urgență. Și nu este legal să faci asta nici dacă vrei să faci loc unei mașini de salvare, pompieri sau poliție aflată în misiune.