COD RUTIER 2025 Legislație nu specifică o distanță exactă în metri, dar articolul 157, alineatul 2 din OUG 195/2002, spune clar: șoferii trebuie să mențină o distanță corespunzătoare, care să permită evitarea coliziunii în caz de frânare bruscă. Această distanță variază în funcție de viteza de deplasare, condițiile meteo (ploaie, ceață, gheață) şi caracteristicile drumului.
În 2024, autoritățile au introdus o măsură suplimentară pentru a ajuta șoferii: marcaje rutiere sub formă de săgeți, care indică distanța de siguranță. Acestea sunt desenate pe asfalt și sunt însoțite de un indicator verde. Șoferii sunt încurajați să păstreze o distanță de cel puțin două săgeți față de vehiculul din față, însă această regulă nu este obligatorie, scrie Capital.
Pentru a-i ajuta pe șoferi să estimeze corect distanța de siguranță, specialiștii recomandă „regula celor 2 secunde”. Iată cum funcționează: alege un reper static (copac, indicator, pod etc.); când mașina din față trece de acel reper, începe să numeri: „unu și, doi și…”; dacă ajungi la reper înainte de a termina numărătoarea, înseamnă că nu ai respectat distanța de siguranță! Această metodă funcționează indiferent de viteză și este valabilă pentru orice tip de drum.
Unii șoferi nu respectă acest aspect important al siguranței rutiere, iar în unele cazuri pot primi sancțiuni severe, inclusiv suspendarea permisului de conducere. Pe lângă aceasta, alte manevre considerate agresive în trafic sunt depășirile repetate pe aceeași bandă, frânări bruște pentru intimidare, patinarea intenționată a roților la plecare, circulație foarte aproape de alt vehicul, utilizarea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase.