Limita de viteză în România este stabilită de Codul Rutier. În localități, limita generală este de 50 km/h, dar poate fi ridicată până la 80 km/h pentru categoriile A și B în anumite zone. Pe de altă parte, în apropierea trecerilor de pietoni, viteza poate scădea la 30 km/h pentru a redice riscurile de accidente, scrie cumsa.ro.
În afara localităților, limita este diferită, în funcţie de categoriile de drumuri şi de vehicule: vehiculele din categoriile A și B pot circula cu până la 90 km/h, vehiculele din categoriile C, D și D1 au limita de viteza la 80 km/h, iar vehiculele din categoriile A1, B1 și C1 nu au voie să depăşească 70 km/h.
Citeşte şi: Codul Rutier 2025. Mai multe modificări ți-ar putea aduce amenzi usturătoare dacă le încalci
Pe drumurile naționale europene, pentru categoriile A și B viteza maximă admisă este de 100 km/h, pentru categoriile C, D și D1, de 90 km/h, iar pentru categoriile A1, B1 și C1, de 80 km/h.
Pe drumurile expres, categoriile A și B pot circula cu 120 km/h, categoriile C, D și D1 cu 100 km/h, iar categoriile A1, B1 și C1, cu 85 km/h.
În fine, pe autostrăzi, categoriile A și B au limita de viteză de 130 km/h, categoriile C, D și D1, de 110 km/h, şi categoriile A1, B1 și C1, de 90 km/h.
Trebuie menţionat că viteza minimă pe autostradă este de 50 km/h, iar vehiculele lente, precum tractoarele, nu au voie să circule pe aceste drumuri!
Conform noilor reglementări din Codul Rutier, șoferii pot depăși limita de viteză cu maximum 5 km/h fără a fi sancționați. Schimbarea a fost implementată datorită aparatelor radar mai performante, care au o marjă de eroare redusă. În trecut, șoferii beneficiau de o toleranță de 10 km/h, regulă care nu mai este valabilă.
Citeşte şi: Codul Rutier 2025. O nouă regulă pentru șoferii care vor să parcheze pe străzile cu sens unic
Cât sunt amenzile pentru depăşirea limitei de viteză: