COD RUTIER 2025. Gestul banal din trafic pedepsit de poliţie. Şoferii plătesc 1.000 de lei amendă dacă dau flash-uri

În România, utilizarea flash-urilor de către șoferi este deja o tradiție. Există mai multe semnificații pentru aceste tip de avertizare. Dar există și amenzi pe care Poliția Rutieră le împarte în funcție de scopul folosirii semnalelor luminoase.
Filip Stan
25 feb. 2025, 12:06
COD RUTIER 2025. Gestul banal din trafic pedepsit de poliţie. Şoferii plătesc 1.000 de lei amendă dacă dau flash-uri
Cod rutier 2024. În ce condiții poți să dai flash-uri în trafic și ce amenzi riști dacă încalci legea

COD RUTIER 2025. Conducătorii auto folosesc flash-urile din trei motive: din agresivitate, pentru a semnala prezența unui radar sau din politețe.

Spre exemplu, când primești flash-uri din spate la semafor, înseamnă că trebuie să te grăbești și să pornești, pentru că semaforul are culoarea verde.

Dacă acest lucru se întâmplă în timpul mersului, atunci e semn că cel din spate e nervos și vrea să te depășească, iar tu trebuie să îi faci loc.

Există, însă, și flash-urile pe care le primești din față, în timpul mersului, caz în care trebuie să fii prudent, pentru că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție.

Nu în ultimul rând, există semnalizările din amabilitate, cele din intersecții, când șoferii te lasă să treci prin în fața lor pentru a face virajul la stânga.

Cod rutier 2025. Schimbare radicală, şoferii agresivi pot fi amendaţi pe baza filmărilor din trafic. Sistemul e-SAR a ajuns în Monitor

Legea pedepsește toate aceste tipuri de semnalizare. Flash-urile primite din spate sunt catalogate drept comportament agresiv și intră în Clasa II de sancțiuni. Amenda poate varia între 810 și 1.000 de lei.

Flash-urile primite din față vor fi încadrate la folosirea nejustificată a semnalelor acustice și luminoase, iar poliția poate aplica amenzi cuprinse între 405 și 600 de lei.

 

Cod rutier 2025. Flash-urile din trafic vă pot lăsa fără permis

Conform Codului Rutier actualizat în 2025, utilizarea intermitentă a fazei lungi (flash-uri) în trafic este, în general, interzisă şi poate fi sancţionată. Această practică este adesea considerată un comportament agresiv şi poate atrage amenzi şi puncte de penalizare, scrie Gândul.

Folosirea necorespunzătoare a luminilor de drum faţă de un vehicul care circulă în faţa dvs. în aceeaşi direcţie poate duce la o amendă între 330 şi 495 de lei, plus 2 puncte de penalizare.

În plus, manifestarea unui comportament agresiv în trafic, precum utilizarea abuzivă a flash-urilor pentru a intimida alţi şoferi, poate fi sancţionată cu o amendă de până la 825 de lei şi suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.Există, totuşi, situaţii în care utilizarea fazei lungi este permisă, cum ar fi circulaţia pe timp de noapte pe drumuri neaglomerate, unde nu se află alte vehicule în faţă, pentru a îmbunătăţi vizibilitatea fără a deranja alţi participanţi la trafic.

Şoferii folosesc flash-urile (aprinderea şi stingerea rapidă a fazei lungi) din mai multe motive, unele fiind utile şi acceptabile, iar altele considerate agresive sau ilegale.

– semnalizarea unui radar sau a unui echipaj de poliţie – mulţi şoferi folosesc flash-urile pentru a avertiza alţi participanţi la trafic despre prezenţa unui radar de viteză sau a unui filtru de poliţie.

-atenţionare asupra unui obstacol pe drum – dacă există un accident, un animal pe carosabil sau un alt pericol iminent, şoferii pot folosi flash-urile pentru a preveni incidente

– oferirea priorităţii – unii şoferi dau flash-uri pentru a semnaliza că oferă prioritate unui alt vehicul, de exemplu, la o intersecţie sau când cineva doreşte să schimbe banda.

– solicitarea eliberării benzii de depăşire – pe autostradă sau pe drumuri rapide, un şofer grăbit poate folosi flash-urile pentru a cere unui vehicul mai lent să se mute pe altă bandă. În unele situaţii, acest gest este considerat agresiv şi poate duce la sancţiuni.

Cod rutier

Conform Codului Rutier, mai multe manevre sau gesturi sunt considerate agresiune în trafic:

– deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor (de mână)

– pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare

– circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia

– folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie (flash-uri sau claxoane);
conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi

– mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia

– realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia

– conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Cod Rutier 2025. Cu ce viteză pot circula șoferii pe ninsoare. De la ce viteză se poate suspenda permisul

Și folosirea incorectă a claxonului poate fi pedepsită. Legea spune că acesta poate fi utilizat doar în anumite situații, de pericol iminent.

Dar șoferii nu au voie să claxoneze la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează. Codul Rutier prevede ca “mijloacele de avertizare sonoră să fie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”.

Sunt multe cazurile în care claxonul este folosit în mod abuziv, lucru care poate aduce după sine o amendă din clasa a doua de sancțiuni.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Rețeta veche a sarmalelor românești. Secretele gospodinelor din Moldova
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Ai sau nu voie să efectuezi devansare pe autostradă? Codul Rutier 2025 spune exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Ce simbolizează și de ce nu se face oricând
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai