Motorul se dorește a fi înlocuit și în alte situații decât cele de tip accident ori defecțiune tehnică. De pildă, unii șoferi doresc să-l înlocuiască pentru a avea pe mașină unul nou sau mai puternic.
Iată ce prevede legea.
”Conform Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr.2132/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere – RNTR 7 – prin schimbarea motorului trebuie să se menţină cel puţin acelaşi nivel al emisiilor poluante”, precizează Registrul Auto Român (RAR), citat de promotor.
Asta înseamnă că, indiferent de motivul pentru care se schimbă motorul, cel nou nu trebuie să producă mai multe noxe decât cel original.
Conform legii, există însă și alte lucruri de care proprietarii autoturismelor trebuie să țină seama.
”Dacă se înlocuieşte motorul unui autovehicul, este necesară prezentarea la Registrul Auto Român, pentru efectuarea modificării cărţii de identitate. Cel mai simplu este să se monteze un motor identic cu cel anterior, adică unul care are acelaşi cod motor cu cel menţionat în cartea de identitate. În acest caz, la RAR se verifică doar aspecte legate de fixarea noului motor, dacă au fost păstrate elementele pentru reducerea poluării (catalizator, sonda lambda etc.) şi se realizează testul de poluare specific unei inspecţii tehnice”, explică reprezentanții RAR.
Potrivit legislației în vigoare, un autovehicul, pentru a primi dreptul de circulație pe drumurile publice, trebuie să fie la zi cu Inspecția Tehnică Periodică (ITP).
Pe de altă parte, dacă mașinii îi sunt aduse modificări față de varianta originală, aceasta trebuie reomologată.
Modificările includ și montarea unui alt model motor decât cel pe care autoturismul îl avea din fabrică.
”Dacă se montează un motor diferit, autovehiculul va fi reomologat, iar în cazurile în care noul motor are performanţe mult diferite faţă de cel iniţial (putere mai mare, configuraţie diferită care presupune reamplasarea suporţilor motorului etc.) se efectuează probe specifice în cadrul Laboratorului de încercări pentru securitate rutieră al RAR, inclusiv cele legate de stabilirea normei de poluare a vehiculului, în noua configuraţie”, spun reprezentanții RAR.