COD RUTIER 2025. Șoferii care au primit o amendă rutieră, dar nu au fost informați în timp legal, au posibilitatea de a solicita anularea sancțiunii, potrivit legislației în vigoare. Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 reglementează regimul sancțiunilor contravenționale în România. Aceasta stabilește că procesul-verbal de constatare a contravenției trebuie comunicat contravenientului în maximum două luni de la aplicarea sancțiunii.
Mai mult, legea prevede trei modalități de comunicare a procesului verbal. Acestea sunt următoarele:
În cazul în care niciuna dintre aceste metode nu a fost utilizată corect sau termenul legal a fost depășit, atunci amenda poate fi contestată. De asemenea, în cazul în care procesul verbal nu este comunicat în termen de două luni, sancțiunea devine inexecutabilă. Asta înseamnă că statul pierde dreptul de a încasa amenda, judecătorul poate constata din oficiu prescripția sancțiunii, iar procesul verbal își pierde din valoarea de titlu executoriu.
Citește și: Amendă de 6.000 de lei dacă foloseşti aceste plăcuţe de înmatriculare. A păţit-o un bătrân de 72 de ani
În cazul în care ați fost sancționat, dar nu ați primit procesul verbal în termenul legal, atunci puteți formula o plângere contravențională în termen de 15 zile de la momentul în care ați luat la cunoștință sancțiunea. Plângerea poate fi depusă la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.
Iată ce trebuie să includă o contestație pentru a fi corectă:
Este important să vă cunoașteți drepturile atunci când vine vorba de contavenții. Termenul de comunicare a procesului verbal este foarte important. În cazul în care acesta nu a fost respectat, atunci amenda poate fi contestată și anulată.