Cod Rutier 2025. Noile reguli menite să reducă numărul de şoferi vitezomani

Încă din 2023, Parlamentul a început să dezbată mai multe propuneri de modificare a Codului Rutier, axate în special pe măsuri de control al vitezei pe drumurile publice. Una dintre cele mai semnificative modificări vizează limitarea vârstei pentru conducerea autovehiculelor puternice, creșterea numărului de ore de pregătire la școala de șoferi și noi interdicții privind utilizarea telefoanelor la volan.
Mircea Filipescu
17 aug. 2024, 09:03
Cod Rutier 2025. Noile reguli menite să reducă numărul de şoferi vitezomani

Cod Rutier 2025. Printre alte inițiative se numără reglementări cu privire la marjele de eroare ale aparatelor radar, care ar trebui aplicate în favoarea șoferilor, și obligația producătorilor auto de a echipa vehiculele cu dispozitive care să avertizeze conducătorii auto atunci când depășesc limitele legale de viteză pe un anumit tronson de drum. Multe dintre aceste proiecte de lege au trecut deja de Senat și așteaptă votul final în Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că ar putea intra în vigoare până la finalul sesiunii parlamentare din decembrie 2024.

Unul dintre principalele proiecte legislative aflate în discuție prevede interdicția pentru tinerii sub 21 de ani și pentru cei cu mai puțin de un an de experiență la volan să conducă vehicule care depășesc 100 CP (75 kW pentru vehiculele electrice). Această reglementare se aplică și motocicletelor. Totodată, o altă propunere semnificativă este introducerea obligativității polițelor RCA pentru bicicletele și trotinetele electrice, extinzând astfel aria de aplicare a asigurărilor de răspundere civilă obligatorii.

La nivel european, Uniunea Europeană a hotărât ca toate vehiculele produse începând din vara lui 2024 să fie dotate cu senzori pentru limitarea vitezei. Aceste sisteme vor detecta limitele de viteză de pe drum și vor alerta șoferii în caz de depășire a acestora, fără a interveni însă asupra mecanismului de frânare. Conform datelor Poliției Române, viteza excesivă a fost responsabilă pentru peste 700 de accidente grave în anul precedent.

Pe lângă măsurile de limitare a vitezei, o altă propunere legislativă prevede posibilitatea ca tinerii de 17 ani să obțină permisul auto pentru categoriile B și BE, cu condiția să fie însoțiți de un adult cu cel puțin 10 ani de experiență la volan. Această măsură are ca scop responsabilizarea tinerilor și reducerea comportamentelor riscante la volan.

Citeşte şi: Soluţia găsită de un şofer de Tesla, rămas cu 0% baterie, pentru a-şi încărca maşina: „Aţi mai pomenit? Mi se pare foarte tare”

O altă propunere de modificare a Codului Rutier vizează prelungirea valabilității permisului de conducere până la 15 ani pentru șoferii sub 70 de ani, în loc de 10 ani, cum este în prezent. Pentru cei de peste 70 de ani, permisul ar trebui reînnoit la fiecare cinci ani, iar pentru cei de peste 80 de ani, la fiecare doi ani.

De asemenea, se propune creșterea numărului minim de ore de pregătire practică în cadrul școlilor de șoferi de la 30 la 45, ceea ce ar putea duce și la o creștere a costurilor acestor cursuri. În plus, se dorește ca examenul pentru obținerea permisului să fie susținut și cu examinatori atestați din sectorul privat, nu doar cu polițiști, pentru a profesionaliza domeniul și a reduce timpii de așteptare pentru programări.

În ceea ce privește utilizarea aparatelor radar, un proiect de lege propus de senatorul PSD Toma Vasilică prevede ca polițiștii să fie obligați să aplice marjele de eroare ale acestor dispozitive în favoarea șoferilor. Această inițiativă vine ca răspuns la nemulțumirile șoferilor care contestă amenzile primite pentru depășirea vitezei legale, invocând erorile aparatelor radar.

Propunerile de modificare a Codului Rutier aduc schimbări semnificative, menite să sporească siguranța rutieră, să responsabilizeze participanții la trafic și să adapteze legislația la noile realități tehnologice și sociale. Multe dintre aceste măsuri sunt încă în faza de dezbatere, dar ar putea intra în vigoare în viitorul apropiat.

Citeşte şi: Un bărbat înarmat şi îmbrăcat în uniformă de jandarmi a fost depistat în mulţime la evenimentul dedicat gimnastei Ana Maria Bărbosu, de la Focşani

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Parcul din București în care poți să vezi filme ca la cinema. E gratis, iar cei interesați au parte și de o surpriză aici 
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Armata ucraineană lansează ofensivă fulgerătoare în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...