Obligaţie pentru toţi şoferii! Plăcuțele de frână sunt esențiale pentru oprirea eficientă a vehiculului, iar uzura acestora trebuie monitorizată constant. Acestea sunt concepute pentru a apăsa pe discurile de frânare împreună cu fiecare acțiune asupra pedalei de frână. Discul este realizat dintr-un compus metalic dur, iar plăcuțele sunt fabricate dintr-un material moale. La fiecare apăsare a frânei, plăcuțele se macină, câte puțin. Cu cât e mai tare apăsată frâna și de la o viteză mai mare, cu atât se uzează mai mult plăcuțele. Cu timpul, materialul de fricțiune se deteriorează, necesitând înlocuire.
„Recomandabil este ca, la fiecare revizie, să fie verificate plăcuțele de frână. Iar când nivelul de uzură al acestora scade sub 25%, trebuie înlocuite. În general, plăcuțele de frână se înlocuiesc după 15.000-20.000 de kilometri. Dacă ai un stil de conducere liniștit, iar plăcuțele sunt de top, e posibil să reziste chiar și 50.000 de kilometri. Dar, dacă stilul de conducere este unul sportiv, ar putea să fie necesară înlocuirea plăcuțelor după doar câteva mii de kilometri”, a explicat mecanicul Robert Marin, pentru ProMotor.
Citește și: COD RUTIER 2025. Cine sunt șoferii care nu-și mai pot reînnoi permisul auto
Conducerea unui autovehicul cu plăcuțe de frână uzate este considerată o abatere gravă și poate duce la sancțiuni semnificative. Potrivit art. 102 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, „conducerea vehiculului cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare” este o contravenție severă, iar consecinţele pot fi amendă cuprinsă între 1.822,5 și 4.050 lei, reținerea certificatului de înmatriculare, suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. Această regulă se aplică tuturor conducătorilor auto, indiferent de tipul de vehicul pe care îl conduc.