Cod Rutier 2025. Se ridică maşina şi primeşti amendă dacă parchezi pe trotuar. Alte sancţiuni dure apărute în legislaţia rutieră

Anul nou vine cu amenzi mai mari pentru şoferi. Neatenţia şi abaterile în trafic vor fi şi mai aspru sancţionate. Apar şi alte modificări în Codul Rutier. Legea permite parcarea parțială pe trotuar, dar doar dacă lași suficient spațiu ca pietonii să poată trece.
Filip Stan
30 dec. 2024, 07:37
Cod Rutier 2025. Se ridică maşina şi primeşti amendă dacă parchezi pe trotuar. Alte sancţiuni dure apărute în legislaţia rutieră

Cod Rutier 2025. Sunt câteva noutăți despre care șoferii trebuie să știe înainte să intrăm în noul an. În primul rând, este foarte important de spus că punctul de amendă va crește semnificativ, de la 165 de lei, cât este în prezent, la 202 lei după 1 ianuarie, lucru care, pe de-o parte, îi nemulțumește pe unii șoferi pentru că spun că au deja cheltuieli foarte mari. Pe de altă parte, alți șoferi cumva văd această schimbare cu bucurie, să spunem, pentru că se gândesc că vom fi mai disciplinați în trafic.

COD RUTIER 2025. Atenţie la alcool şi purtaţi centura în noaptea de Revelion. Se majorează amenzile rutiere de la 1 ianuarie 2025

Pe de altă parte, sunt și alte schimbări care cumva ne feresc de aceste sancțiuni. În primul rând, vom putea să primim un mesaj SMS în momentul în care ne expiră permisul de conducere. Sunt schimbări și pentru viitorii șoferi, astfel că cei ce s-au înscris la școala auto vor putea să susțină proba teoretică, acel examen pe calculator, cum foarte mulți îl cunoaștem, în orice oraș, nu doar în orașul de domiciliu.

Cod Rutier 2025. Mulți șoferi parchează unde găsesc loc – pe trotuare, treceri de pietoni sau chiar în intersecții, dar lipsa locurilor de parcare nu justifică încălcarea regulilor de circulație. E important să nu blochezi și să nu îngreunezi circulația altor mașini sau pietoni, pentru că legea prevede amenzi atât pentru parcarea neregulamentară pe drumuri publice, cât și pentru blocarea trotuarelor.

Salarii 2025. Cât vor primi „în mână” românii plătiţi cu salariul minim, după majorarea anunţată la 1 ianuarie. Ce se întâmplă cu celelalte lefuri

Codul Rutier spune că nu ai voie să oprești sau să staționezi în anumite locuri sau la anumite ore. Aceste locuri sunt marcate cu semne clare. Ca să evite regulile, unii șoferi își lasă mașinile pe trotuar. Totuși, legea (Art. 72 din OUG nr. 195/2022) interzice blocarea trotuarelor cu mașini parcate.

Dacă parchezi pe trotuar, ești obligat să lași un spațiu de cel puțin un metru pentru pietoni. Dacă nu respecți asta, poți primi amendă și mașina poate fi ridicată.

În 2025, amenzile pentru parcare neregulamentară ar putea începe de la 400 de lei

Dacă parchezi neregulamentar, poți primi amendă atât pe drumurile publice, cât și pentru blocarea trotuarului.

Cea mai mică amendă este de 2 puncte, iar cea mai mare poate ajunge la 6 puncte, în funcție de situație. Până la sfârșitul anului 2024, un punct de amendă valorează 165 de lei. Din 2025, dacă nu se prelungește această limitare, punctul de amendă va fi 5% din salariul minim brut. Asta înseamnă că ar putea ajunge la 202,5 lei.

Elevi forțați de un șofer tupeist să treacă peste autoturism pentru a intra în școală. Cine îi sare în apărare vinovatului: „Este distrugere și vandalism. Parcatul pe trotuar e doar o contravenție”

Elevi forțați de un șofer tupeist să treacă peste autoturism pentru a intra în școală. Cine îi sare în apărare vinovatului: „Este distrugere și vandalism. Parcatul pe trotuar e doar o contravenție”

În 2025, amenzile pentru parcare neregulamentară ar putea începe de la aproximativ 400 de lei și ar putea depăși 1.200 de lei, în funcție de gravitatea situației. Aceste amenzi se aplică și dacă parchezi sau staționezi pe spațiul verde.

Cod Rutier 2025. Legea spune că poți parca pe trotuar doar dacă există indicatoare și marcaje care permit asta. Totuși, sunt cazuri în care nu ai voie să parchezi nici pe carosabil, chiar dacă pare că ai loc.

Dacă parchezi cu jumătate de mașină pe trotuar și cealaltă jumătate pe stradă, trebuie să verifici indicatoarele din zonă. Dacă parcarea e interzisă în acea zonă, fie pe trotuar, fie pe carosabil, vei primi amendă, chiar dacă doar o parte din mașină e parcată ilegal.

Mai mult, mașina poate fi ridicată, iar tu va trebui să plătești toate costurile. Totuși, dacă există un indicator care permite parcarea parțială pe trotuar și pe stradă, atunci e legal să lași mașina așa.

Se modifică Codul Rutier. Încă din 2023, în Parlament au fost propuse o serie de modificări în Codul Rutier care vizează controlul vitezei pe carosabil. Unul dintre cele mai importante proiecte propuse în acest sens vizează limitarea vârstei pentru conducerea mașinilor puternice, mai multe ore de pregătire la școala de șoferi, dar și noi interdicții la folosirea telefoanelor la volan.

Alte proiecte de lege invocă marjele de eroare de care trebuie să țină seama organele de poliție la citirea aparatului de RADAR sau obligativitatea constructorilor auto de a amplasa dispozitive care să atenționeze șoferii atunci când depășesc limita legală de viteză într-o anumită porțiune de drum. O mare parte din propuneri ar putea să intre în vigoare în următoarea sesiune parlamentară care se încheie în luna decembrie 2024.

Una din principalele modificări prevăzute în proiectul de lege aflat acum în Camera Decizională a Parlamentului se referă la interdicția de a conduce vehicule puternice pentru conducătorii auto tineri. „Conducătorilor cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi celor care au o experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 kw în cazul vehiculelor electrice”, prevede proiectul legislativ.

O altă decizie importantă de modificare a Codului Rutier este impunerea obligatorie a polițelor RCA pentru bicicletele și trotinetele electrice. Proiectul de lege prevede modificarea reglementărilor privind asigurările de răspundere civilă obligatorii și extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, inclusiv asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.

O altă avertizare ar putea fi sub forma unei vibrații în pedala autoturismului sau chiar în volan. În cazul în care producătorul auto dorește acest lucru, un alt sistem ar putea fi un sunet de alarmă, arată sursa citată. Sistemul de limitare a vitezei nu va interveni asupra mecanismului de frânare.

Mașina recunoaște limitele de viteză, prin citirea indicatoarelor rutiere și cu ajutorul datelor din GPS-ul autoturismului.În contextul larg al limitării excesului de viteză și al accidentelor excesive, o propunere de modificare a Codului Rutier ar permite minorilor în vârstă de 17 ani în primul rând să dețină permis auto categoriile B şi BE și apoi să conducă un autovehicul dacă este asistat de o persoană care are permis de conducere din aceeași categorie de minimum 10 ani.

Ce se întâmplă cu marjele de eroare RADAR
Senatorul PSD de Iași Toma Vasilică a depus anul acesta un proiect de lege care prevede modificarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Oamenii legii vor fi obligați să aplice marjele de eroare ale aparatelor radar în favoarea șoferilor. Acest proiect vizează modificarea articolului 109 din Codul Rutier prin introducerea unui nou alineat.

„În cazul constatării contravențiilor prin folosirea unor mijloace tehnice certificate sau verificate metrologic, agentul constatator va aplica în favoarea contravenientului următoarele marje de eroare pentru toate aparatele de măsurare a vitezei: până la 100 de km/h inclusiv – 10 km/h; peste 100 de km/h – 10% din viteza măsurată”, potrivit proiectului senatorului PSD.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Condimentul pe care e bine să îl mănânci după noaptea de Revelion. Te ajută să te relaxezi și să te simți mai bine
Capital.ro
Nu se mai vinde nicăieri în România. Ordin fără excepții. 30 iunie 2025 este ultima zi
Playtech.ro
Cine este atacatorul din New Orleans. Bărbatul care a intrat cu camionul în mulțime a fost identificat
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Șoferii care au stat blocați 5 ore în parcarea unui mall s-au luat la bătaie: „Oamenii au devenit cu adevărat nervoși”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Mari promisiuni pentru șoferi în 2025. Pe ce drumuri noi vor putea circula
Ego.ro
Măsura care îi va afecta pe toți românii, de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis auto categoria B. S-a impus limită 24 ani. E deja în vigoare
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
A murit cu zile în noaptea dintre ani, din cauza jarului căzut din sobă
substantial.ro
A Generează Explozie la un hotel din Las Vegas, un cybertruck Tesla lasă un mort și șapte răniți
MediaFlux
Lovituri MULTIPLE penstru PENSIONARI și BUGETARI. Începe SCANDALUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hotelul ”invizibil” de lux din Laponia