COD RUTIER 2015: Suspendarea pe timp limitat a dreptului de a conduce este una dintre sanctiunile complementare ce pot fi aplicate soferilor, pe langa amenda, potrivit Codului rutier. In plus, in anumite situatii, soferii sunt obligati sa sustina un test de cunoastere a regulilor de circulatie, inainte de terminarea perioadei de suspendare. In cazul celor care nu se prezinta la acest test sau nu-l promoveaza, perioada de suspendare este majorata.
„Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie (…)”, prevede actul normativ.
Concret, soferii trebuie sa sustina testul:
Daca soferii nu sustin acest test sau nu-l promoveaza, se arata in Codul rutier, perioada de suspendare a dreptului de a conduce este prelungita automat cu inca 30 de zile. Aceasta prelungire se aplica o singura data, iar apoi soferii isi recapata dreptul de a conduce masini, a confirmat pentru redactia noastra un reprezentant al Politiei Romane.
„In cazul nepromovarii testului de cunoastere a regulilor de circulatie sau al neprezentarii la serviciul rutier pentru sustinerea verificarii regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) de la acelasi articol (art. 106 din Codul rutier – n.r.), perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se prelungeste o singura data cu 30 de zile, avand in vedere ca in continutul textului de lege nu se regaseste sintagma «cu cate 30 de zile»”, a explicat, pentru AvocatNet.ro, subcomisarul de politie Olga Menaev. (In solicitarea noastra am intrebat daca autoritatile au posibilitatea sa prelungeasca perioada de suspendare cu cate 30 de zile pana la momentul la care soferul promoveaza testul obligatoriu.)
Nota: In afara de suspendarea dreptului de a conduce, celelalte sanctiuni suplimentare sunt aplicarea punctelor de penalizare, confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventiilor rutiere ori folosite in acest scop, imobilizarea vehiculului si radierea din oficiu a inmatricularii/inregistrarii vehiculului.
In general, sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de a conduce se aplica pentru 30, 60 sau 90 de zile, conform Codului rutier, in situatii precum trecerea pe rosu, conducerea pe sensul opus sau depasirea limitei legale de viteza cu peste 50 km/h.
Astfel, soferii risca sa ramana fara permis timp de 30 de zile daca:
Fiind vorba de o penalizare suplimentara, suspendarea permisului este aplicata odata cu o sanctiune de 4 sau 5 puncte-amenda.
Suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile, potrivit actului normativ mentionat, se aplica in urmatoare cazuri:
Mai multe detalii pe avocatnet.ro