COD RUTIER: Ai rămas fără permis? Cum îl poţi recupera rapid

COD RUTIER 2015: Te-a prins Poliţia Rutieră pe picior greşit şi ţi-a luat permisul? Nicio problemă, îl poţi lua înapoi mai devreme, dacă îndeplineşti anumite condiţii şi dacă dai un test de verificare a cunoştinţelor, care cuprinde 15 întrebări din legislaţia rutieră, scrie Cuget Liber. 
Alina Costache
10 mai 2015, 11:59
COD RUTIER: Ai rămas fără permis? Cum îl poţi recupera rapid

COD RUTIER 2015: Dacă n-aţi respectat legislaţia şi v-aţi ales cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile trebuie să ştiţi că îl puteţi recupera mai rapid, adică după 30 de zile. În cazul în care nu vă prezentaţi la acest test sau nu-l promovaţi, perioada de suspendare este majorată cu 30 de zile. 

„Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul trebuie să se prezinte la serviciul Poliţiei Rutiere, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie”, potrivit Codului rutier. 

Concret, permisul îţi va fi reţinut pentru 60 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, pentru nerespec-tarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public, pentru nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană sau pentru circulaţia pe sens opus. 

De asemenea, poţi rămâne pieton pentru 90 de zile pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune, pentru conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată sau pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv. 

15 întrebări din legislaţie 

Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare trebuie să dai un test de verificare a cunoştinţelor regulilor de circulaţie. Testul pe care trebuie să îl dai vizează întrebări din legislaţia rutieră şi trebuie să răspunzi corect la 13 întrebări din 15. După ce ai promovat testul, care se dă în fiecare marţi şi joi la sediul Serviciului Rutier, trebuie să faci o cerere de restituire a permisului, împreună cu copia de pe dovada reţinerii, copie de pe buletin, copie de pe procesul verbal de contravenţie şi copie de pe dovada plăţii amenzii. 

„Persoana trebuie să aibă permisul de cel puţin un an înaintea săvârşirii faptei, să nu fi avut în ultimii doi ani permisul auto suspendat, iar in ultimii trei ani să nu fi beneficiat de o altă reducere a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce”, se arată în legislaţie.

Nu beneficiezi de reducere dacă…

Este important să ştii că nu poţi beneficia de reducerea perioadei de suspendare dacă aceasta a fost majorată, dacă ai cumulat din nou 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, dacă ai fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului sau dacă sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Copiii luminii. Destinul special al celor născuți în Noaptea de Înviere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI