COD RUTIER: Cum îţi iei permisul de conducere, în 10 paşi simpli

Ai aşteptat să împlineşti 18 ani, iar acum visul tău este la un pas de a deveni realitate? SPYNEWS.ro îţi arată cum să devii din simplu pieton un şofer cu acte în regulă.
Alina Costache
10 nov. 2014, 14:46
COD RUTIER: Cum îţi iei permisul de conducere, în 10 paşi simpli

Pasul 1- Condiţii preliminare:

Pentru a putea obţine permisul de conducere, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: să ai 18 ani împliniţi , pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr. Să urmezi un curs de pregătire teoretică şi practică al unei şcoli de şoferi. Să fii apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care soliciţi examinarea. Să nu fi condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul. Să fii declarat admis în urma susţinerii examenului auto cu poliţia-atât proba teoretică (examenul auto pe calculator), cât şi cea practică (traseul) pentru categoria / subcategoria dorită.

COD RUTIER: Se modifică DIN NOU regulile de obţinere a permiselor auto. Vezi noile modificări

Pasul 2 – Alegerea şcolii de şoferi şi instructorului potrivit

Alegerea şcolii de şoferi este un pas important în demersul dumneavoastră de obţinere a permisului de conducere. O listă cu şcolile de şoferi o găseşti şi pe chestionare.auto.ro. Puteţi alege o şcoală de şoferi aproape de casa, de şcoală / facultate sau chiar de serviciu.

Pasul 3 – Înscrierea la şcoala de şoferi

Tot ce trebuie să ai asupra ta sunt banii de prima rată (sau cât cere fiecare şcoală, după caz), buletin/carte de identitate în original pentru a vă confirma identitate, copie BI/CI, copie ce va rămâne la dosarul dumneavoastră.

Pasul 4 – Testul psihologic

Înainte de a începe pregătirea practică (adică orele de condus) trebuie să treci de testul psihologic. De obicei cam toate şcolile de şoferi au fie un cabinet specializat unde se poate susţine acest test, fie o listă a clinicilor unde te poţi duce să susţii testul. Testul psihologic, în mod obişnuit, constă dintr-un test scris şi o probă practică. Proba scrisă presupune completarea unui formular în care trebuie să găsiţi anumite semne, anumite cifre. Proba practică vă testează reflexele.

Citeşte şi COD RUTIER 2014: Ce faci când ţi se anulează permisul

Pasul 5 – Testul auto preliminar

Conform noilor reglementări, înaintea începerii pregătirii practice (adică a orelor de condus) elevii înscrişi la o şcoală de şoferi sau la un instructor autorizat trebuie să aibă niste cunoştinţe  minime legislative. În acest sens se susţine un test la sediul şcolii de şoferi pentru verificarea cunoştinţelor teoretice. De regulă, se administrează teste de 26 de întrebări (similare cu cele de la examenul auto – proba pe calculator), din care elevul trebuie să cumuleze minim 15 puncte (pentru a putea începe pregătirea practică). În funcţie de şcoala de şoferi testul va fi susţinut în formatul vechi (adică pe hârtie) sau în formatul nou (pe calculator). Dovada promovării testului cu minim 15 puncte va fi depusă la dosarul auto, alături de restul documentelor.

Pasul 6 – Cursuri de pregătire practică

În perioada în care eşti elev al unei şcoli de şoferi trebuie să urmaţi şi cursurile de pregătire teoretică. Cursul de pregătire teoretică are o durată de 30 de ore pentru categoriile A si B, 60 de ore pentru categoria C si CE, respectiv 10 ore pentru CE. Scopul acestor cursuri îl reprezintă înţelegerea legislaţiei, şi constă în explicarea detaliată a codului rutier, rezolvarea şi explicarea chestionarelor auto (chestionare în conformitate cu noul cod rutier şi cu cele care se dau la examenul auto).

Pasul 7 – Efectuarea orelor de condus

Partea cea mai importantă a pregătirii, în vederea susţinerii examenului auto, este pregătirea practică. Aceasta constă în efectuarea orelor de condus, sub supravegherea instructorului auto.  Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regula echivalentul a 15 şedinte) elevul trebuie să înveţe funcţiile maşinii, să controleze maşina, să poată merge în condiţii de siguranţă, să faca viraje, parcări, garări, întoarceri, precum şi plecarea din rampă.  Conform noilor reglementări în vigoare, prima oră de condus trebuie să înceapă în poligon, unde instructorul auto trebuie să înveţe noul elev manevrele principale şi componentele maşinii.

Citeşte mai mult pe SPYNEWS.ro

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Copiii luminii. Destinul special al celor născuți în Noaptea de Înviere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI