COD RUTIER: Cum îţi iei permisul de conducere, în 10 paşi simpli

Ai aşteptat să împlineşti 18 ani, iar acum visul tău este la un pas de a deveni realitate? SPYNEWS.ro îţi arată cum să devii din simplu pieton un şofer cu acte în regulă.
Alina Costache
10 nov. 2014, 14:46
COD RUTIER: Cum îţi iei permisul de conducere, în 10 paşi simpli

Pasul 1- Condiţii preliminare:

Pentru a putea obţine permisul de conducere, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: să ai 18 ani împliniţi , pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr. Să urmezi un curs de pregătire teoretică şi practică al unei şcoli de şoferi. Să fii apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care soliciţi examinarea. Să nu fi condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul. Să fii declarat admis în urma susţinerii examenului auto cu poliţia-atât proba teoretică (examenul auto pe calculator), cât şi cea practică (traseul) pentru categoria / subcategoria dorită.

COD RUTIER: Se modifică DIN NOU regulile de obţinere a permiselor auto. Vezi noile modificări

Pasul 2 – Alegerea şcolii de şoferi şi instructorului potrivit

Alegerea şcolii de şoferi este un pas important în demersul dumneavoastră de obţinere a permisului de conducere. O listă cu şcolile de şoferi o găseşti şi pe chestionare.auto.ro. Puteţi alege o şcoală de şoferi aproape de casa, de şcoală / facultate sau chiar de serviciu.

Pasul 3 – Înscrierea la şcoala de şoferi

Tot ce trebuie să ai asupra ta sunt banii de prima rată (sau cât cere fiecare şcoală, după caz), buletin/carte de identitate în original pentru a vă confirma identitate, copie BI/CI, copie ce va rămâne la dosarul dumneavoastră.

Pasul 4 – Testul psihologic

Înainte de a începe pregătirea practică (adică orele de condus) trebuie să treci de testul psihologic. De obicei cam toate şcolile de şoferi au fie un cabinet specializat unde se poate susţine acest test, fie o listă a clinicilor unde te poţi duce să susţii testul. Testul psihologic, în mod obişnuit, constă dintr-un test scris şi o probă practică. Proba scrisă presupune completarea unui formular în care trebuie să găsiţi anumite semne, anumite cifre. Proba practică vă testează reflexele.

Citeşte şi COD RUTIER 2014: Ce faci când ţi se anulează permisul

Pasul 5 – Testul auto preliminar

Conform noilor reglementări, înaintea începerii pregătirii practice (adică a orelor de condus) elevii înscrişi la o şcoală de şoferi sau la un instructor autorizat trebuie să aibă niste cunoştinţe  minime legislative. În acest sens se susţine un test la sediul şcolii de şoferi pentru verificarea cunoştinţelor teoretice. De regulă, se administrează teste de 26 de întrebări (similare cu cele de la examenul auto – proba pe calculator), din care elevul trebuie să cumuleze minim 15 puncte (pentru a putea începe pregătirea practică). În funcţie de şcoala de şoferi testul va fi susţinut în formatul vechi (adică pe hârtie) sau în formatul nou (pe calculator). Dovada promovării testului cu minim 15 puncte va fi depusă la dosarul auto, alături de restul documentelor.

Pasul 6 – Cursuri de pregătire practică

În perioada în care eşti elev al unei şcoli de şoferi trebuie să urmaţi şi cursurile de pregătire teoretică. Cursul de pregătire teoretică are o durată de 30 de ore pentru categoriile A si B, 60 de ore pentru categoria C si CE, respectiv 10 ore pentru CE. Scopul acestor cursuri îl reprezintă înţelegerea legislaţiei, şi constă în explicarea detaliată a codului rutier, rezolvarea şi explicarea chestionarelor auto (chestionare în conformitate cu noul cod rutier şi cu cele care se dau la examenul auto).

Pasul 7 – Efectuarea orelor de condus

Partea cea mai importantă a pregătirii, în vederea susţinerii examenului auto, este pregătirea practică. Aceasta constă în efectuarea orelor de condus, sub supravegherea instructorului auto.  Pe parcursul celor 30 de ore de conducere (de regula echivalentul a 15 şedinte) elevul trebuie să înveţe funcţiile maşinii, să controleze maşina, să poată merge în condiţii de siguranţă, să faca viraje, parcări, garări, întoarceri, precum şi plecarea din rampă.  Conform noilor reglementări în vigoare, prima oră de condus trebuie să înceapă în poligon, unde instructorul auto trebuie să înveţe noul elev manevrele principale şi componentele maşinii.

Citeşte mai mult pe SPYNEWS.ro

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Opt răniți într-un atac asupra orașului Nikopol din Ucraina
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)