Deşi este o infracţiune gravă, care se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani, iar în ultima perioadă instanţele din Constanţa îi trimit în spatele gratiilor pe şoferii aflaţi sub aburii lui Bachus care se urcă la volan, aceasta are şi o parte amuzantă.
Cei mai comici sunt şoferii care încearcă să pară cât mai lucizi şi nu recunosc nici în ruptul capului că au consumat alcool. În timp ce unii spun că probabil le-a rămas doar mirosul, alţii recunosc că au dat pe gât doar un pahar.
În momentul în care un şofer este prins băut la volan, acesta este testat cu aparatul Drager şi ulterior este escortat la unitatea medicală. „Înainte de recoltarea probelor de sânge, sunt obligatorii nişte teste psihofizice. Asta înseamnă că i se testează abilităţile fizice şi psihice de la momentul respectiv. I se dă sarcina de a ridica obiecte mici şi sunt cazuri când nu vede masa unde sunt acele obiecte. Se execută şi proba romberg care se face în cadrul spitalului de către medicul de gardă. La partea cu dusul degetului la nas am văzut şi ochi scoşi, iar la partea cu mersul în linie dreaptă se agaţă de echipamentele medicale din apropiere. În aceste condiţii, starea de ebrietate iese la iveală imediat.”, a declarat scms. George Munteanu, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere.
Şoferii apelează la fel şi fel de scuze pentru a scăpa de poliţie şi bagă la înaintare de cele mai multe ori mâncarea. În timp ce unii aproape că se jură că au mâncat salată cu foarte mult oţet, alţii au servit castraveţi muraţi. Nici faptul că au băut cu o seară înainte şi nu ştie de ce încă are alcool sau că berea pe care a consumat-o era fără alcool nu lipseşte din repertoriul conducă-torilor auto. În ceea ce le priveşte pe femei, în special de Ziua Femeii, cele care au ghinionul de a fi oprite de poliţie şi testate cu aparatul Drager se scuză prin faptul că au consumat bomboane cu coniac.
Niciuna din scuzele şoferilor nu ţine, iar poliţiştii nu se lasă înduioşaţi. „Nu m-am urcat niciodată băut la volan şi cred că nu o voi face, deoarece nu mai ai aceleaşi reflexe şi cine ştie ce se poate întâmpla. Când plec din club prefer să dau 20 de lei şi să ajung în siguranţă acasă, iar a doua zi să am permis”, a declarat Costin P., din Constanţa.
Dacă ar gândi toţi ca acest şofer, ne-am simţi în siguranţă pe străzile din Constanţa. Iată că nu este aşa, deloc. „M-am urcat de mai multe ori băut la volan. Nu am provocat niciodată niciun accident, pentru că sunt în stare să conduc”, a declarat un alt şofer care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea, pentru Cuget Liber.
Oamenii legii atrag atenţia şi femeilor care aleg să se urce la volan după ce au con-sumat alcool pentru a nu conduce soţul sau iubitul care este într-o stare de ebrietate mai avansată. În acest caz se vor întocmi două dosare penale, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi încredinţarea unui autovehicul unei persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice. Oamenii legii le recomandă tuturor şoferilor în astfel de cazuri să plece cu taxiul.