Cod Rutier: De ce trebuie să mergi la Poliţia Rutieră chiar şi la o tamponare uşoară

COD RUTIER: Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto implicați în evenimente rutiere soldate doar cu daune materiale, atunci când au suspiciuni asupra existenței/inexistenței vătămărilor corporale, să apleze Serviciul de Urgentă 112 și să comunice că au convenit să soluționeze accidentul pe cale amiabilă.
Alina Costache
17 dec. 2014, 15:37
Cod Rutier: De ce trebuie să mergi la Poliţia Rutieră chiar şi la o tamponare uşoară

COD RUTIER: O tamponare este un eveniment rutier fără victime. Astfel, dacă aţi fost implicat într-un accident soldat doar cu pagube materiale, în care nu a fost rănită nicio persoană şi nu au fost implicate decât două autovehicule, iar cei doi şoferi au căzut de acord, aceştia se pot adresa societăţii de asigurare pentru soluţionarea accidentului pe cale amiabilă.

Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto implicați în evenimente rutiere soldate doar cu daune materiale, atunci când au suspiciuni asupra existenței/inexistenței vătămărilor corporale, să apleze Serviciul de Urgentă 112 și să comunice că au convenit să soluționeze accidentul pe cale amiabilă.

Greşeli frecvente

În momentul în care un şofer este implicat într-o tamponare, ambele persoane implicate pot pleca de la faţa locului doar dacă se încheie o constatare amiabilă. Formularul de constatare amiabilă se completează la faţa locului, după care fiecare este liber să plece. În cazul în care cele două persoane implicate nu se înţeleg la faţa locului se merge la Poliţie, cu obligativitate în 24 de ore. Totuşi, poliţiştii rutieri spun că au fost cazuri în care cei doi şoferi s-au înţeles la faţa locului, iar ulterior unul dintre ei (de obicei cel nevinovat) se duce la spital, acuzând diverse dureri.

„Principalele greşeli ale conducătorilor auto care urmează procedura soluţionării amiabile a accidentelor soldate cu pagube materiale se referă la faptul că aceştia nu completează formularul de constatare amiabila în cel mai scurt timp (de preferat la locul accidentului), ci planifică o întâlnire ulterioară. Acest lucru duce de multe ori la depăşirea termenului de 24 de ore, ori la schimbarea opiniei despre culpa producerii accidentului în urma consultării conducătorilor auto cu prieteni care-i declară nevinovaţi ori care susţin că vinovăţia aparţine şi celuilalt şofer. De asemenea, aceştia completează formularul, dar omit să-şi reţină câte un exemplar (originalul pentru cel care se va adresa firmei de asigurări şi autoimprimatul pentru celălalt), caz în care conducătorul auto care nu deţine un exemplar al formularului de constatare amiabil nu poate face proba încheierii acestuia în termenul legal şi nici a faptului că a convenit cu celălalt conducător auto că nu există persoane vătămate. În plus, cu toate că în accident a rezultat avarierea unui al treilea element (bordură, indicator rutier, parapet, gard, imobil etc.) completează formularul de constatare amiabilă şi se prezintă la societatea de asigurare, de cele mai multe ori cu întârziere, moment în care sunt îndrumaţi pentru soluţionarea accidentului la unitatea de poliţie, unde vor fi în postura de a declara evenimentul la mai mult de 24 de ore”, spun poliţiştii rutieri constănţeni pentru Cuget Liber. 

Riscurile la care se supun şoferii sunt fie de a se trezi că sunt vinovaţi de produ-cerea accidentului, când iniţial au convenit altfel, fie să constate după plecarea de la faţa locului că din eveniment au rezultat victime, caz în care se va întocmi un dosar penal în care se vor efectua cercetări şi pentru părăsirea locului accidentului, fie să se prezinte după termenul de 24 de ore la unitatea de poliţie, caz în care se aplică măsura reţinerii permisului de conducere pentru 30 de zile.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'