„Crearea Biroului Procurorului Public European, care sperăm să devină operaţional la sfârşitul lui 2020, este un pas important în această direcţie, având potenţialul de a schimba complet paradigma în domeniul justiţiei penale”, scrie Kovesi. Aceasta şi-a exprimat dorinţa ca EPPO să fie o instituţie „flexibilă şi orientată spre rezultate”, cu proceduri eficiente însoţite de o respectare strică „garanţiilor fundamentale ale persoanelor care sunt investigate”.
Citeşte şi: Liviu Dragnea a fost audiat prin videoconferinţă. Pe 9 iunie va afla dacă va fi eliberat din închisoare
„Pentru a-şi îndeplini pe deplin misiunea, EPPO va trebui să fie total independent, să acţioneze doar în interesele Uniunii Europene, fără a primi comenzi de la autorităţile europene sau naţionale”, adaugă procurorul-şef european.
Laura Codruţa Kovesi a adăguat faptul că experienţa de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România o face conştientă de provocările cu care se confruntă noul parchet european. Conform acesteia, o provocare o reprezintă „navigarea prin particularităţile a 22 de sisteme juridice, care prevăd diferite garanţii pentru suspecţi şi reguli procedurale privind admisibilitatea probelor”.
„O altă provocare semnificativă, mai urgentă, va fi garantarea că EPPO are suficiente resurse pentru a-şi îndeplini rolul. Dacă vrem ca Biroul Procurorului Public European să poată investiga cu succes infracţiunile tot mai sofisticate şi să aducă valoare adăugată la cadrul de lucru existent, trebuie să aibă suficienţi procurori delegaţi, analişti, anchetatori financiari şi angajaţi auxiliari europeni pentru a procesa şi analiza toate informaţiile care vor veni, pentru a investiga fluxurile de bani complexe şi volumele uriaşe de date şi pentru a folosi tehnici investigative sub acoperire”, mai precizează procurorul-şef european.
Cu toate acestea, Laura Codruţa Kovesi s-a declarat optimistă, pentru că discuţiile avute cu Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul European, precum şi cu reprezentanţii statelor membre participante dau speranţe că „vom găsi suficient sprijin pentru a crea acel EPPO care să schimbe radical lupta împotriva fraudelor”.