CODUL BUNELOR MANIERE. Învaţă cum să bei când eşti în societate să nu te faci de râs

CODUL BUNELOR MANIERE. Aţi uitat cum este frumos şi corect să vă comportaţi în societate? RomaniaTV.net vă vine în ajutor şi vă prezintă o serie a celor mai importante reguli din Codul bunelor maniere. După ce săptămâna trecută v-am vorbit despre "REGULI pentru călătoriile cu maşina", acum vorbim despre felul de a servi diferite băuturi alcoolice.
Roxana Gagiu
03 feb. 2014, 07:07
CODUL BUNELOR MANIERE. Învaţă cum să bei când eşti în societate să nu te faci de râs

CODUL BUNELOR MANIERE. E greu de conceput o masă rafinată fără băuturi pe măsură, alese de către un cunoscător. Alegerea băuturii potrivite fiecărui fel e o adevărată artă. Este domeniul stăpânei casei, care, dacă nu se pricepe, trebuie să se lase condus de un specialist- un prieten sau un negustor de încredere.

Băuturile aperitive se servesc întotdeauna la masă şi de preferinţă nu în sufragerie. Rolul lor este să deschidă apetitul. E bine ca sortimentul să fie cât mai variat: votcă, gin, rom alb, whishy, vermut, campari (dar nu vişinată şi nici coniac). Ţuica este, în principiu, tot un aperitiv, dar obiceiul pământului cere ca ea să fie băută la masă (însoţită de brânza telemea, ceapă verde şi măsline), astfel că o veţi regăsi la antreuri. După stilul occidental, înainte de masă se pot bea şi cocteiluri (gin cu apă tonică, suc de roşii sau de fructe cu votcă, vermut) pe care, de regulă, fiecare şi le prepară după gust.

Vinurile pot fi seci, demiseci şi dulci. Primele sunt vinuri de masă şi conţin o cantitate mică de zahăr. Odată deschise, fermentează rapid şi se acresc.

Vinul roze se obţine dintr-un amestec de struguri albi şi roşii, este sec sau demisec şi poate înlocui atât vinul roşu, cât şi pe cel alb (la friptură, respectiv la peşte). Un vin spumant sec se poate be oricând şi chiar la orice fel de mâncare ( cu excepţia supelor şi ciorbelor).

Vermutul se obţine şi el din vin, la care se adaugă anumite plante. Vermutul poate fi sec, dulce-amărui şi dulce, roşu sau alb. Se oferă la începutul mesei, pentru a deschide pofta de mâncare. Cel sec (amar) poate fi băut ca digestiv, la sfârşitul mesei.  

Ginul este tot o băutură tare, obţinută din cereale şi parfumată natural cu boabe de ienupăr. Se poate bea diluat cu apă tonică, adăugându-i-se o felie de lămâie şi 1-2 cuburi de gheaţă, scrie Aurelia Marinescu în cartea sa „Codul bunelor maniere astăzi”.

Temperatura băuturilor

  • Aperitivele se servesc la temperatura pivniţei ( 10-12 grade Celsius).
  • Vinurile roşii vor fi servite la temperatura pivniţei dacă sunt uşoare şi la temperatura camerei dacă sunt mai tari. Ultimele trebuie încălzite treptat, nu brutal. Nu le aşezăm lângă o sursă de căldură, deoarece riscăm să se altereze, ci le aducem în cameră cu cel puţin o jumătate de zi mai devreme. La vinurile tămâioase se deschide dopul în perioada încălzirii la temperatura camerei, oxidarea adăugând un parfum plăcut buchetului natural. 
  • Berea nu va fi oferită la o reuniune festivă. Se serveşte foarte rece, în pahare mari fără picior sau în halbe
  • Ţuica de fructe cu sâmbure este servită rece. Rachiul din vin, coniacul şi diferitele brandy-uri sunt servite la temperatura încăperii, la fel ţuica de cereale de tip whisky.
  • Lichiorurile şi vinurile foarte dulci se servesc la temperatura camerei, într-un pahar special, mai mic şi mai scurt.
  • Şampania se ţine într-o găleată cu gheaţă. Dopul se scoate la masă cu grijă, lăsând să iasă puţin gazul pentru a nu se face din această operaţie o scenă de comedie şi a nu fi siliţi să zugrăvim după petrecere.

Citeşte şi: CODUL BUNELOR MANIERE la masă. Află cum se mănâncă sarmalele, pastele, salata, peştele sau cartofii

  • Cu excepţia apei, cu care ne servim singuri, după voie, băuturile (tării şi vinuri) sunt servite de bărbaţi. Doamnele trebuie să se abţină de la a-şi turna singure şi, ami ales, de la tentativele de a ajunge la o sticlă aşezată departe de ele.

  • O ultimă observaţie: NU SE AMESTECĂ VINUL CU APĂ! Ambele sunt băuturi preţioase. Ele sunt puse în valoare când le bem separat. La noi există obiceiul de a se bea şpriţ. Vă recomandăm să o faceţi numai în familie.

Citeşte şi: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum se fac prezentările într-un cerc de necunoscuţi

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Israel Katz devine noul ministru al apărării în Israel, promițând acțiuni decisive împotriva Hamas și Hezbollah
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate