Codul bunelor maniere. Salutul nu se face la întâmplare, ci cu un anume ceremonial care ridică multe probleme. Să ştii să saluţi este, într-adevăr, dovada că eşti bine crescut. Deşi formele de salut sunt vechi de când lumea, salutul în sine are în mimică, în compoziţia corpului sau în ţinută o infinitate de nuanţe care-i modifică sau îi completează sensul. Un simplu salut poate demonstra cuiva, de pildă, în ce măsură îl stimezi, dacă ştii să-i adaugi un mic gest, scrie Aurelia Marinescu în cartea sa „Codul bunelor maniere astăzi”.
Reguli de bază:
Este obligatoriu să răspunzi la orice salut. A refuza să răspunzi înseamnă a-l jigni grav pe cel care ţi s-a adresat. Dacă totuşi nu răspunzi, înseamnă că eşti supărat rău pe persoana respectivă.
Cum salută domnii?
Domnul care întâlneşte o persoană feminină cunoscută încetează să mai fumeze ţigara şi nu stă cu mâinile în buzunare. Când saluţi este frumos să înclini puţin capul. Vedem cu stupoare la TV tineri cu şepcuţe pe cap stând comod pe fotolii sau la mese şi conversând dezinvolt, uneori cu persoane mult mai în vârstă. Aceşti tineri nu vor învăţa niciodată că nu stai cu capul acoperit într-o încăpere.
Cum salută doamnele?
Doamnele vor răspunde la salutul care le este adresat printr-un surâs şi dând uşor din cap, ceea ce va dovedi persoanei întâlnite că a fost recunoscută.
Când salutăm primii?
Cel care intră într-un local salută, cel care se află acolo răspunde la salut. Această regulă este valabilă în restaurante, compartimente de tren, săli de aşteptare, lifturi, magazine.
A spune Neata în loc de Buna dimineata este un act de impoliteţe. De asemenea, vom evita formulele de timpul hello sau ciao sau adio, permise doar adolescenţilor.
Ne strângem mâinile mai ales când ne oprim să stăm puţin de vorbă. Este o formă de salut încărcată de un simbolism profund.
Cine întinde mâna primul?
În acest caz, ordinea se inversează. Doamna întinde prima mâna, persoana mai în vârstă sau superiorul. Se întâmplă ca din grabă sau din necunoaştere acestei reguli, tânărul să fie primul care întinde mâna, ceea ce este o impoliteţe.
Cum se strânge mâna?
Se spune, pe drept cuvânt, că modul în care strângi mâna cuiva îţi dezvăluie firea. Să evităm să avem o mână moale sau una care zdrobeşte pe a celuilalt. Ne vom feri, de asemenea, să apucăm doar vârfurile degetelor.
Vom strânge mâinile pe rând, urmând ordinea firească a priorităţilor:
-doamnele între ele
-doamnele şi domnii
-domnii între ei
Citeşte şi: CODUL BUNELOR MANIERE la masă. Află cum se mănâncă sarmalele, pastele, salata, peştele sau cartofii